|
|
|
Türkiye Formula 1 için 50 milyon avro harcayacak
Deloitte'nin raporuna göre, Formula 1'e yarışmacı olarak katılacak 11 takımın toplam 7 milyon avroyu bulacak harcamaları ile organizasyondaki toplam harcamalar 50 milyon avroya ulaşacak.
Deloitte, Formula 1'in Türkiye'ye sağlayacağı kazanımları incelediği, ''Formula 1 Ekonomisi: Türkiye İstanbul Grandprix'' başlıklı raporunu yayımladı.
Çalışmaya göre, 25-27 Ağustos 2006 tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyona toplam katılım 240 bini bulurken, 27 Ağustos Pazar günü yapılacak yarışları izleyenlerin sayısı ise 45 bini yabancı olmak üzere 130 bin kişi olacak.
Seyircilerin
ve yarışlara katılacak ekiplerin yapacağı toplam harcamalar ise 50 milyon avroya ulaşacak.
Dünyada 2 milyar kişinin ekran başından izlediği Formula 1'in, Türkiye'nin tanıtımı açısından eşsiz bir öneme sahip olduğun belirtilen raporda, yarışı izlemek üzere yurtdışından gelecek seyircilerin sayısının 45 bine ulaşacağı, 5 bin yerli ve yabancı VIP seyircinin de yarışı Paddock Club'dan izleyeceği bildirildi.
Rapora göre, İstanbul dışından 25 bin, İstanbul içinden ise 55 bin kişi İstanbul Park'ta pilotların heyecanına ortak olacak. Yarış haftasında gerçekleşecek toplam katılımın ise 240 bin kişi düzeyinde olması bekleniyor.Seyircilerin yarış haftası yapacakları harcamaların kapsamlı bir analizine de yer verilen rapora göre, seyircilerin organizasyon dolayısıyla İstanbul'da yapacağı harcamalar, bilet gelirleri, konaklama harcamaları, ulaşım harcamaları, yiyecek-içecek harcamaları ve diğer harcamalar kalemleri altında toplanıyor.
Yarışlar sırasında, 13,3 milyon avrosu bilet geliri, 18,3 milyon avrosu konaklama harcaması olmak üzere seyircilerin toplam 43 milyon avro harcama yapacağı öngörülüyor.
Tüm harcamalar içinde, en yüksek olanını 26,7 milyon avro ile yabancı seyircilerin yapması bekleniyor. Bu grup, otellere 15,7 milyon, bilete 5,6 milyon, yeme içmeye ise 4,3 milyon avro harcayacak.Formula 1'e yarışmacı olarak katılacak 11 takımın toplam 7 milyon avroyu bulacak harcamaları ile organizasyondaki toplam harcamalar 50 milyon avroya ulaşacak.
''TÜRKİYE İÇİN PAHA BİÇİLEMEYECEK BİR KAZANÇ''
Formula 1 gibi, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün ekranları başından takip ettiği bir organizasyonda her yıl yer almanın Türkiye açısından paha biçilemeyecek bir kazanç olduğunu belirtilen Deloitte Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, elde edilen rakamların, genel manzaranın büyük bölümünü ortaya koyduğunu kaydetti.
Tanrıöver, ''Bununla beraber, özellikle yabancı misafirlerin yapabileceği bazı masrafların da hesaba katılmadığını düşünürsek, analizimizin muhafazakar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, maddi gelirlerin de ötesinde, 45 bin turistin Türkiye'ye getirilmesine ve ülkemizin yüz milyonlarca insana tanıtılmasına da vesile olan bu organizasyonun gerçek getirisi bunun çok ötesinde'' dedi.Türkiye'ye maddi kazancının Formula 1 Federasyonuna (FOA) ödenecek 13,5 milyon avroluk katılım payını amorti edeceğini ve üstüne artı gelir bırakacağını öngördüklerini dile getiren Tanrıöver, ''Böylesi önemli bir organizasyona her yıl sorunsuz bir şekilde ev sahipliği yapması Türkiye'nin Olimpiyatlara ya da Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma ihtimalini de güçlendirecektir'' görüşünü aktardı.
(AA)
|