Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Kabaklı çimdik köfte MALZEMELER * 300 gr. aşurelik buğday (ıslatılmış) * 1 tatlı kaşığı tuz * 2 adet orta boy kabak (küçük küp kesilmiş, haşlanmış) * 1 çay bardağı mercimek * 2-3 diş sarmısak (dövülmüş) * 1 su bardağı yoğurt * 2 çorba kaşığı tereyağı * Pul kırmızıbiber (arzu edilen miktarda) Islatılmış buğdayı süzün, unlu suyu gidinceye kadar yıkayın. Buğdayları derin bir tencereye koyun, üzerine çıkıncaya kadar su ilave edin, hızlı ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar kaynatın, ateşi kısın ve buğdaylar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin ve süzün. Buğdaya tuz ilave edin, iyice yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Mercimeği unlu suyu gidinceye kadar yıkadıktan sonra üzerine çıkıncaya kadar su koyun. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın, ateşi kısın ve mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Minik köftelere kabak ve mercimeği katıp, karıştırın. Sarımsak, yoğurt ve suyu çırpın, kabaklı köftelerin üzerine gezdirin. Isıtılmış tereyağına pul kırmızıbiberi katın, yoğurtlu köftelerin üzerine gezdirip, servis yapın.
Kabuk kavurma MALZEMELER * 500 gr. kuru kayısı * 1/2 su bardağı tozşeker * 3 su bardağı su * 5 cm. tarçın kabuğu (dövülmüş) * 2 adet karanfil (dövülmüş) * 1 çorba kaşığı limon suyu * 3 çorba kaşığı tereyağı * 250 gr. ceviz içi (iri dövülmüş) Kayısıları çukur bir kaba koyun. Üzerine çıkıncaya kadar kaynar su ilave edip, 15- 20 dakika dinlendirin, süzün, yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Tozşekeri suda karıştırarak eritin. Tarçın ve karanfili katıp, hızlı ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar kaynatın, ateşi kısın ve 5 dakika pişirin. Limon suyunu ilave edip, 1-2 dakika daha kaynatın ve ateşten indirin. Tereyağını yayvan bir tavada ısıtın, kayısıları üç kerede ilave edip, her iki yüzlerini hafifçe kızartın. Tüm kayısılar kızarınca hepsini tekrar tavaya koyun, üzerlerine şurubu gezdirin, kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin, ateşi kısın ve yaklaşık 20-25 dakika kaynatın. Üzerine cevizleri serpin.
Malhuta pilavı MALZEMELER * 300 gr. aşurelik buğday (ıslatılmış) * 1 su bardağı kırmızı mercimek * 1 litre su * 4 çorba kaşığı kişniş tohumu * 4 çorba kaşığı tereyağı * Tuz (arzu edilen miktarda) Buğday ve mercimeği ayrı ayrı unlu suları gidinceye kadar bol su ile yıkayın. Her ikisini derin bir kaba koyun, suyu ilave edin. Hızlı ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin, ateşi kısın ve buğdaylar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika kaynatın. Kişniş tohumlarını yağsız tavada, kısık ateşte kavurun ve havanda dövün. Tereyağını eritin, dövülmüş kişnişi ilave edin, malhuta pilavına katıp harmanlayın ve servis yapın.
|