Tüketici kredisi ve kart borcunu ödemeyenlerin sayısı ilk altı ayda sıçradı.
Merkez Bankası'nın açıklamasına göre Türkiye'de kredi kartı borcunu ödemeyen 420 bin, tüketici kredisi borcunu ödemeyen de 61 bin kişi var. Toplam sayı 481 bin... Kredi kartı borcunu ödemeyenlere bu yılın altı ayında 140 bin kişi eklendi. Bu, neredeyse geçen yılın bütününe eşit. Geçen yıl kredi kartında 166 bin kişi kara listeye dahil olmuştu.
6 ayda 140 bin kişi kart borcunu ödemedi
Merkez Bankası'nın ilk kez açıkladığı kişi bazında kart borçluları bu yılın ilk 6 ayında 140 bine ulaşarak 2005 yılının tamamına yaklaştı.
Merkez Bankası daha önce kayıt bazında açıkladığı, bir kişinin birden fazla kaydının bulanması nedeniyle de 883 bin olarak gözüken bankaların kara listesinde bulunan tüketicilerin sayısının 481 bin 261 kişi olduğunu açıkladı. Veriler özellikle 2006 yılının ilk 6 aylık döneminde ciddi bir yükseliş olduğunu ortaya koyuyor. Merkez Bankası kayıtlarına göre ilk 6 ayda kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 139 bin 389 kişiye ulaşarak geçen yılın tamamında 166 bin 813 olan sayıya çok yaklaştı. Bu yıl aylık bazda ortalama 26 bin kişi arttığı dikkate alınırsa geçen yılın tamamındaki rakamı bu yılın ilk 7 ayında geçeceğiz. Merkez Bankası, negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartıyla ilgili bilgileri yanlış anlamaları ortadan kaldırmak amacıyla artık kişi sayısını içerecek şekilde yeniden düzenledi.
BU
YIL 153 BİN KİŞİ LİSTEYE GİRDİ Aynı kişinin birden fazla bankadan kredi kullanabilmesi nedeniyle, bir kişinin kara listede de birden fazla kaydının bulunabiliyor. Bu nedenle Merkez Bankası kayıt sayısının kişi sayısı olarak tanımlanmasını önlemek amacıyla, kara listeyle ilgili bilgileri kişi sayısını gösterir şekilde yeniden düzenledi. Bu kapsamda, haziran sonunda borcunu ödemeyen kişi sayısının 481 bin 261, buna karşın kayıt sayısının ise 883 bin 122 olduğu bildirildi. Verilere göre tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu zamanında ödemediği için bankaların kara listesine bu yılın ilk altı aylık döneminde toplam 153 bin 196 kişi girdi. Bunların 13 bin 807'sini tüketici kredisi, 139 bin 389'unu da kredi kartı borcunu zamanında ödemeyenler oluşturdu. Kara listeye bu yıl ocakta 24 bin 229, şubatta 28 bin 297, martta 35 bin 931, nisanda 27 bin 708, mayısta 29 bin 295 ve haziranda 29 bin 285 isim girdi. Toplamı 174 bin 745'e ulaşan söz konusu kayıtlardan, ismi birden fazla ay içerisinde Merkez Bankası'na bildirilenler düşüldüğünde listeye giren net isim sayısı 153 bin 196 oldu.
bende burhan beye katılıyorum..şimdi sanki çerez dağıtılıyor gibi herkese kredi kartı dağıtıyorlar..marketlerde çarşılarda yakında pazarlardada dağıtırlarsa hiç şaşırmam yani..bankalar suçu önce kendilerinde arasınlar!!!
e k
14.08.2006 11:13:17
Bu sorun sadece Turkiye'ye ait bir problem degil. Ingiltere'de bu fazla borclanma olayindan sadece 100bin kisi bu yil iflas etti. Bankalar kar artisina gitsinler diye gozu kan burumus deli danalar gibi para saciyorlar.
Burhan Saydı
14.08.2006 10:07:41
Eğer kredi kartı borçları ödenmiyorsa en büyük sorumlu bankadır. Demek ki ödeme gücü olmayan insanlara bu yetkiyi veriyor. Bankaların kredi kartı verme yetkilerinde kısıtlamaya gidilmelidir!