kapat
   
09 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan, Kral Abdullah onuruna yemek verdi
Kral az daha düşüyordu
Kral Abdullah, Başbakan Erdoğan'la görüştü
Erdoğan, Kral Abdullah onuruna yemek verdi

Erdoğan, Kral Abdullah onuruna yemek verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin gerginliğinin Lübnan'a da sıçrayarak tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek ''İnsanlık bu yangına daha fazla kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır. Uluslararası toplum hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeli'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud onuruna Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda akşam yemeği verdi.

Yemekte konuşan Erdoğan, dost ve kardeş Suudi Arabistan'ın 40 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk kralı olarak Kral Abdullah ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kral
Abdullah'ın ziyaretinin hızla gelişen Türkiye-Suudi Arabistanilişkilerine yeni bir dinamizm kazandıracağına inandığını dile getirenErdoğan, ''Suudi Arabistan'ı bölgede her alanda işbirliği yapabileceğimiz önemli bir ortak olarak görüyoruz'' dedi.Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini, işbirliğinde bugün gelinen noktanın umut verici olduğunu ifade ederek, ikili ticaret hacminin 3 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Ancak bunu yeterli bulmadıklarını, bu rakamın iki ülke potansiyelini yansıtmadığını vurgulayan Erdoğan, ''Ziyaretiniz vesilesiyle imzalanan anlaşmalar, işbirliğimizin yasal zemininin tamamlanması yolunda atılmış ciddi bir adımdır. Tabii ki daha atmamız gereken çok adımlar var'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÇEVRESİNDEKİ ÇATIŞMA NOKTALARI

Türkiye'nin risk ve tehditlerin her yönüyle yoğun hissedildiği bircoğrafyanın merkezinde olduğunu belirten Erdoğan, küresel etkilere sahip pek çok çatışma noktasının Türkiye'nin yakın çevresinde yer aldığına dikkati çekti. Bölgenin çalkantılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, Irak'ta hala istikrarın sağlanamadığını söyledi.

Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine, bölgesel barış ve istikrara katkı yapacak bir yönetime kavuşmasına özel önem atfettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

''İsrail-Filistin gerginliği Lübnan'a da sıçrayarak tehlikeli boyutlara ulaşmış, dünya gündeminin ilk sırasına yükselmiştir. Geçen, İslam Konferansı Örgütü olarak bu meseleyi ele almak üzere Malezya'da toplandık. Akan kanın hemen durdurulması için bütün dünyaya bir kez daha seslendik. İnsanlık bu yangına daha fazla kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır. Uluslararası toplum hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeli ve yükselen alevlerin bütün bölgeyi sarmasına, insanlığı küresel bir yangının içine sürüklemesine izin vermemelidir. Bu, öncelikle biz bölge ülkelerinin tarihi ve insani sorumluluğudur. Türkiye olarak barışın sağlanması, bölgenin daha büyük bir istikrarsızlığa sürüklenmemesi için her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Suudi Arabistan ile bu konulardaki yakın işbirliğimizden memnuniyet duyuyoruz. Barış ve istikrar bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasının bölge halklarının refah düzeylerinin yükseltilmesinin olmazsa olmaz şartıdır. Onun için biz gerek bölgemizdeki, gerekse dünyadaki bütün anlaşmazlıkların diplomatik yollardan çözülmesini savunuyoruz. Bunun için çaba harcıyoruz.''

YATIRIM ÇAĞRISI

Başbakan Erdoğan, uyguladıkları ekonomik program sayesinde son dönemde kayda değer başarılar elde ettiklerini, güven ve istikrarı güçlendirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Türkiye gelişen ekonomisi, dinamik potansiyeli ve stratejik konumuyla Suudi Arabistan için güçlü bir iş ortağı olacaktır. Katılım müzakerelerine başlayarak AB'ye tam üyelik yolunda tarihi bir aşamaya ulaştık. Böylece Türkiye bugün küresel yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Suudi kardeşlerimizi de Türkiye'deki imkan ve fırsatları değerlendirmeye, ülkemize daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz. Son zamanlarda turizm, müteahhitlik, sağlık ve askeri alanlardaki işbirliğimizle karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakalananivme sevindiricidir.''

Erdoğan, Türkiye'nin sahip olduğu modern teknoloji ve bilgi birikimiyle dost ve kardeş Suudi Arabistan ile her alanda yakın işbirliğine hazır olduğunu vurgulayarak, ''Aramızdaki dostluğa yeni bir sayfa ekleyen ziyaretinizin ilişkilerimizin daha ileri noktalara taşınmasına vesile olmasını diliyorum'' dedi.

YEMEK

Başbakan Erdoğan'ın Kral Abdullah onuruna verdiği yemeğe Kral Abdullah ve beraberindeki heyet ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları MehmetAli Şahin, Abdüllatif Şener, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Ali Babacan, Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Maliye BakanıKemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Abdülkadir Konukoğlu, Turgay Ciner, Mehmet Ali Yalçındağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda işadamı ve gazeteci de katıldı.Akşam yemeğinde davetlilere ''Saray usulü başlangıç tabağı'', ''Pazıda jumbo karides sarması ve enginar Selçuklu çömleğinde'', ''Sütkuzu tandır limonlu sakızlı çilav ve sebzeli karnıyarık ile'', ''Karışık Osmanlı tatlı tabağı'' ikram edildi.

Başbakan Erdoğan ve Kral Abdullah'ın konuşmasının ardından yemek basın mensuplarına kapalı devam etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türkiye üzerinde İsrail'e silah mı gönderiliyor?
 Baykal'dan hükümete eleştiri
 Cumhurbaşkanı'na TMY için teşekkür mektubu
 139 milyon dolarlık füze alımı
 Öymen: Kalıcı barış olmadan Türkiye asker göndermemeli
 'Densiz telefon'a soruşturma açıldı
 Mersin'de, şehit erlere ortak tören
 Şehit babaya, asker üniformasıyla selam
 Kanlı saldırıyı PKK terör örgütü üstlendi
 CHP Atatürk'ün vasiyetine şartlı olarak dönüyor
 Ağar: Şırnak'ta inisiyatif kimde?
MUHARREM SARIKAYA
Cindoruk'un alkışladıkları
Merkez sağ siyasetin akil...
YAVUZ DONAT
Fındık yanlışları
Yanlış-1.
Dün öğleden sonra...
'Beni aldattı' dedi 300 bin YTL istedi
Sosyetik diş doktoru Ata Anıl, eşi Esra Anıl'ın balet Erdal Uğurlu...
Rasathaneye yeni müdür
Gülay Barbarosoğlu'nun istifasının ardından Kandilli Rasathanesi'ne...
Kral'ın gezisi haşmetli başladı
Kral'ın gezisi haşmetli başladı
Cumhurbaşkanı Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Suudi Kralı...
İncirlik'ten 6'ncı Filo'ya 20 TIR askeri sevkıyat
İncirlik'ten 6'ncı Filo'ya 20 TIR askeri sevkıyat
İncirlik Üssü ve Taşucu Limanı'nda dün sabah hareketli saatler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu