|
|
|
'Kendi amirinden emir alır'
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Ordu'daki fındık mitingi ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, ''Emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır'' dedi.
Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Ordu'da düzenlenen fındık mitingi sonrasında çıkan olayların ardından İl Emniyet Müdür Vekili Rıdvan Güler'in görevden alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir basın mensubunun, ''Emniyet müdür vekilinin Emniyet Genel Müdürlüğünün tavsiyesi ile görevden alınması, diğer emniyet müdürlerini olumsuz etkilemiyor mu'' şeklindeki sorusunu yanıtlayan Çalışkan, miting sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğüne bazı şikayetlerin geldiğini, bunun üzerine konuyu incelemeleri için emniyet ve mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi.
Güler'in
idari bir tasarruf olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün teklifi ve bakan oluru ile eski görevi olan polis başmüfettişliğine iade edildiğini, konuyla ilgili incelemenin sürdüğünü kaydeden Çalışkan, ''Kimse kimseyi etkileyemez, çünkü polis kanunlar çerçevesinde görevini yapmak zorundadır'' dedi.
Polisin kanunların emrettiği şekilde görev yaptığını dile getiren Çalışkan, Ordu'daki olaylarla ilgili bir aksaklık, eksiklik varsa müfettişlerin çalışması sonrasında ortaya çıkacağını belirtti.
İsmail Çalışkan, ''Güler'in görevden alınması siyasi baskı değil midir? Bir milletvekili emniyet teşkilatına emir verebilir mi'' şeklindeki soruya karşılık, ''Öyle bir şey olup olmadığından, kimin verdiğinden bilgim yok. Ancak emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır. Emniyet teşkilatı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin polisidir ve yetkili olan kişilerden emir alır ve kanunlar çerçevesinde emirleri yerine getirir'' yanıtını verdi.
''Güler'in tavsiye ile görevden alınmasına neden olan kusuru neydi'' sorusunu Çalışkan, ''Olay masa başında değerlendirilemez, inceleme sonucunun beklenmesi gerek'' diye yanıtladı.
Çalışkan, ''emniyet siyasallaşıyor, hükümetin polisi oldu'' yönündeki iddiaların ortaya atıldığının belirtilmesi üzerine, ''Polis,devletin polisidir. Böyle yanlış bir iddia bizim için önemli değil'' dedi.
ORGENERAL BÜYÜKANIT'LA İLGİLİ MESAJLAR
İsmail Çalışkan, bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında cep telefonlarına yollanan mesajlarla ilgili soruşturma başlatılması konusunda kendisine ulaşan bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Çalışkan, Başbakanlığın konuyla ilgili girişimi olup olmadığı yönünde bilgisi olmadığını da söyledi.
Asker kişilerin gözaltına alınması konusunda yayımlanan genelgenin iptali için Ordu'da görevli bir başkomiserin dava açtığı hatırlatılarak, ''Bu konuda emniyet mensupları arasında bir rahatsızlık mı var'' sorusunun yöneltilmesi üzerine de Çalışkan, konuyu basından öğrendiğini, idare mahkemesinin, yapacağı değerlendirme sonunda bu konudaki yanıtını vereceğini ifade etti.
YASİN EL KADI VE ATABEYLER
Çalışkan, bir soru üzerine, Suudi işadamı Yasin El Kadı'nın Türkiye'ye giriş-çıkışıyla ilgili belgelerin incelenmesi sonucunda, şahsın 2001 yılı Ağustos ayında Türkiye'den çıkış yaptığının ve bir daha giriş yapmadığının tespit edildiği bilgisini verdi.
Noterde bunun dışında belgelere rastlandığını anımsatan Çalışkan, Adalet Bakanlığı'nın noterden tanzim edilen belgelerle ilgili araştırma yaptığını bildirdi.
Çalışkan, ''Atabeyler'' soruşturmasıyla ilgili bir soru üzerine, olayla ilgili belgelerin bazı basın mensuplarına verilmesiyle ilgili kendilerinde herhangi bir görüntü bulunmadığını, bu kişinin polis olduğuna dair bir tespit olmadığını belirtti.
Polislerin son dönemde karıştıkları suç olaylarıyla ilgili soru üzerine de Çalışkan, istatistiklerde bu konuda bir artış olduğuna dair bulgu olmadığını, teşkilat içerisinde yanlış yapanlar olduğunda bu kişiler hakkında gerekenin yapıldığını dile getirdi.
YENİ FUTBOL SEZONU
İsmail Çalışkan, toplantıda, bugün başlayacak yeni futbol sezonunda tüm takımlara başarılar diledi.
Maçlarda şiddet ve taşkınlıkları önlemeye yönelik alınan önlemler ve bazı güvenlik kriterleri konusunda bilgiler veren Çalışkan, spor güvenliği hususunda üzerinde durdukları en önemli konulardan birinin sporda holiganizm olduğunu söyledi. Çalışkan, son 2 yıl içinde holigan diye tabir edilen bin 253 kişiye çeşitli cezalar verildiğini kaydetti.
Çalışkan, ceza alanların yaklaşık yüzde 80'inin ortaokul ve altı eğitim düzeyinde bulunduğunu, bunlardan 37'sinin öğrenci, 27'sinin işçi, bin 189'nun da serbest meslek veya işsiz kişiler olduğunun tespit edildiğini ifade etti.
Tüm sportif faaliyetlerin amacına uygun olarak gerçekleşebilmesi için her türlü emniyet önlemlerinin aldırılması konusunda il emniyet müdürlüklerine genelgelerle talimatlar verildiğini anlatan Çalışkan, şunları söyledi:
''İlgili kanun hükümleri doğrultusunda spor alanlarında, her türlüsilah, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler ile alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikte konfeti ve benzeri cisimler bulundurulamayacak, çirkin ve kötü tezahürat yapılamayacaktır.''
Çalışkan, ''Ailemizle ve dostlarımızla bir tiyatroya, bir sinemaya veya bir düğüne gider gibi futbol maçı izlemeye gitmek istiyoruz'' dedi.
ÖLÜMLÜ KAZALAR ARTIYOR
Ölümlü trafik kazaları konusunda da bilgiler veren İsmail Çalışkan, 2006 yılının ilk 6 ayında meydana gelen bin 844 ölümlü trafik kazasında 2 bin 270 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Çalışkan, ölümlü kaza oranının geçen yılın aynı dönemine göre 2.4, ölü sayısının ise yüzde 3.7 oranında artığını kaydetti.
Çalışkan'ın verdiği bilgilere göre, bu kazaların yüzde 42'si 14.00-22.00 saatleri arasında, yüzde 29'u cumartesi ve pazar günlerinde meydana geldi. Kazaların yüzde 32'sine ağır vasıta olarak tabir edilen araçlar karıştı.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının en yoğun yaşandığı İstanbul'da 188, Ankara'da 126, Antalya'da ise 90 kaza meydana geldi.
MOTOSİKLETLİ KAZALAR
İsmail Çalışkan'ın verdiği bilgiye göre, 2005 yılı sonunda ülke genelinde 1 milyon 421 bin 262 motosiklet bulunurken 2006 yılının ilk 5 ayında yüzde 11'lik bir artışla, bu sayı 1 milyon 576 bin 510'a ulaştı.
2006 yılı Ocak-Mayıs döneminde polisin sorumluluk bölgesinde meydana gelen trafik kazalarına 457 bin 561 araç karışırken, bunların 8 bin 491'ini (yüzde 1,86) motosikletler oluşturdu. Geçen yılın aynı dönemine göre motosikletlerin kazaya karışma oranında yüzde 30'luk bir artış yaşandı.
(AA)
|