|
|
|
|
Sokak tatlarının 'Kare As'ı
Mehmet Barlas
TAM LİSTE 1. Beyoğlu'nda midye dolma 2. Bodrum'da tarçınlı lokma 3. Nişantaşı'nda simit 4. Eminönü'nde kokoreç 5. Beyoğlu'nda kokoreç 6. Ali Baba'da köfte 7. Beyoğlu'nda içli köfte 8. Hisarüstü'nde sokak köftesi 9. Alaçatı'da midye dolma 10. Cunda Adası'nda lokma 11. Arnavutköy'de dürüm 12. Ilıca Plajı'nda midye dolma 13. Bodrum'da otlu börek 14. Bebek'te kaşarlı tost
Mehmet Barlas (Yazar, yemeğe ve damaktadına düşkünlüğüyletanınıyor.) - Beyoğlu'nda kokoreç - Bodrum'da tarçınlılokma - Hisarüstü'nde köfte - Beyoğlu'nda midyedolma
Aslı Altan (Safran restoranlarınınsahibi.) - Eminönü'ndekokoreç - Ali Baba'nın köftesi - Alaçatı'da midyedolma - Bebek'te tost
Elif Edes (Masa Catering'inkurucusu ve sahibi.) - Nişantaşı'nda simit - Beyoğlu'nda midyedolması - Ilıca Plajı'nda midyedolma - Cunda'da lokma
Tarık Bayazıt (Changa ve MuzedeChangarestoranlarının ortağı.) - Beyoğlu'nda içliköfte - Bodrum'da tarçınlılokma - Arnavutköy'dedürüm - Bodrum'da börek
Bodrum'da tarçınlı lokma Bodrum'da çok yaygın olarak satılan lokma, pişerken yaydığı kokularla genç yaşlı herkesi cezbediyor. Özel lokma hamurunun bol yağda kızartılmasıyla hazırlanan ve sıcak yenen lokma Bodrum'da üzerine tarçın dökülerek servis ediliyor. Mehmet Barlas Türkbükü sahilindeki satıcılarınkilere rağbet ediyor, Tarık Bayazıt'ın tercihi ise Bodrum Çarşıiçi'ndekiler. (Aldığı oy: 2) ** Beyoğlu'nda midye dolma Beyoğlu'nda Balık Pazarı, balıktan önce midye dolması çağrıştırır. Açıkta midye satışına denetim getirilmesiyle, Beyoğlu'nda midye dolması sadece Balık Pazarı'ndaki küçük dükkânlarda ve restoranlarda bulunabilir hale geldi. Mehmet Barlas ve Elif Edes, yılların alışkanlığı ile İstanbul'da midye dolma yemek için Beyoğlu'nu tercih ediyor. (Aldığı oy: 2) **
Nişantaşı'n da simit İstanbul'da sokakta simit satan hemen her satıcının sürekli müşterileri vardır. Elif Edes sokak lezzetleri arasında gevrek simitin yerinin ayrı olduğunu ifade ediyor ve "Nişantaşı'ndaki simitçilerin simiti daha gevrek, daha hoş geliyor bana. Yolum düştükçe alır, hele fırından da taze çıkmışsa simite dayanamam," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Eminönü'nde kokoreç Günümüzde sıkı hijyen kuralları nedeniyle sayıları hayli azalmış olsa da, kalitesi ve lezzetiyle şöhretini sürdüren kokoreççiler de yok değil. Aslı Altan, "Kokoreçi çok severim, Hasırcılar Caddesi üzerindeki kokoreççi yıllardır bildiğim, gittiğim, kokoreçini çok lezzetli bulduğum bir yerdir," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Beyoğlu'nda kokoreç Beyoğlu'nda Balık Pazarı'nın yanında, Çiçek Pasajı'nın içindeki meyhanelerde birayla birlikte kokoreç, midye gibi yiyecekleri bulmak mümkün. Mehmet Barlas, kokoreçi zevkle yediğini söylüyor: "Çiçek Pasajı'na gitmek içki içmekten çok, kokoreç yemek demektir benim için." (Aldığı oy: 1) *
Beyoğlu'nda içli köfte Marka olmuş sokak satıcılarından biri Beyoğlu'nda Atlas Pasajı önünde yıllardır içli köfte satan Ali Usta (Ali Topçuoğlu). Ali Usta, şimdi kendi dükkânında satıyor içli köftelerini. Tarık Bayazıt "Ev yapımı tadında ve çok lezzetli. Üstelik gönül rahatlığıyla alabiliyorum," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Ali Baba'nın köftesi Toplumumuzun köfte sevgisi, seyyar satıcılardan alınan 'ekmek arası köfte' alışkanlığına dayanır. Aslı Altan, Arnavutköy'deki meşhur köfteci Ali Baba'nın, eskiden arabayla satış yaptığını ama sonra restoran açtığını söylüyor: "Ali Baba artık bir sokak satıcısı değil ama hâlâ aynı tadı bulabilirsiniz." (Aldığı oy: 1) *
Hisarüstü'nde sokak köftesi Bebek ve Rumelihisarüstü'nde tek tük kalan arabalı köftecilerin köftesini çok beğendiğini söyleyen Mehmet Barlas "Sokak köftesi taze ekmek ve soğansız olmaz. Hisarüstü'ndeki köftecinin köftesi 'rafadan'dır, çok severim. Rafadan köfte, ızgarada kavrulmamış, içi yumuşak köftedir," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Alaçatı'da midye dolma Aslı Altan, Alaçatı'da adsız bir sokak satıcısının midye dolmalarını çok sevdiğini belirtiyor ve "Restoranlar arasında mavi muşambalı bir tezgâhta midye dolma satılır. İnsanlar genelde aldıklarını paket yaptırırlar. Ama ben arabanın yanında, tezgâhta yemeyi daha çok severim," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Cunda'da lokma Cunda Adası'nda sahilde dolaşanlar taze waffel ve dondurma kadar, lokma tatlısına da rağbet eder. Elif Edes, sahildeki taş kahvenin yanındaki lokmacının lokma tatlısını çok beğendiğin söylüyor ve "Akşamları sahilde dolaşırken ağız tatlandırmak için harika bir seçim," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Arnavutköy'de dürüm Arnavutköy'den Etiler'e giderken yol üstündeki dürümcülerden biri, kendine özgü dürüm çeşidiyle kendi müdavimlerini oluşturmuş. Acı biber turşusuyla servis edilen biftekli- kaşarlı dürüm için Tarık Bayazıt "Gece geç saatte açsanız, hem hızlı hem çok lezzetli bir yemek," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Ilıca Plajı'nda midye dolma Kalabalık olan her yer gibi, Ilıca Plajı'nda da seyyar satıcılar dondurmadan kağıt helvaya kadar elde yenebilecek, akla gelen ne varsa satıyor. Ilıca Plajı'nda satılan midye dolmasını çok sevdiğin söyleyen Elif Edes "Çeşme'nin midye dolması hem taze hem de çok lezzetli," diyor. (Aldığı oy: 1) *
Bodrum'da otlu börek Bodrum'un meşhur pazarında kendi ev yapımı otlu böreklerini satan kadınlar pazarın en tanınmış simalarından. "Bu hanımların ev yufkasından yaptıkları otlu börekleri çok severim. Mis gibi zeytinyağı kokar. Mevsimine göre de arap saçı, ebegümeci vb. otlarla yaparlar," diyor Tarık Bayazıt. (Aldığı oy: 1) * Bebek'te tost Söz konusu ayak üstü açlığı bastırmak olunca, simitten sonra akla gelen ilk yiyecek kuşkusuz tosttur. Bebek Parkı'nın girişindeki büfenin çok uzun yıllardır aynı yerde durduğunu anlatan Aslı Altan "Bu büfenin kaşarlı tostu çok güzeldir. Parka ne zaman gelsem, tostumu alır, portakal suyumu içerim," diyor. (Aldığı oy: 1) *
|
|
|
|
|
|
|
|
|