|
|
|
Paşa'ya "bombalama" soruşturması
Genelkurmay Başkanlığı, Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın Güneydoğu'da görev yaptığı sırada hakimleri "hizaya getirmek" için evlerinin yakınlarına bomba attırdığı açıklamalarıyla ilgili soruşturma başlattı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, ''Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın önce haftalık bir dergide yayınlanan ve müteakiben diğer bazı basın yayın organlarında da yer verilen açıklamaları ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığınca soruşturma başlatılmıştır'' denildi.
Emekli Korgeneral'in hakkındaki diğer davalar
Öte
yandan Güneydoğu'da görev yaptığı sırada hakimleri "hizaya getirmek" için evlerinin yakınlarına bomba attırdığını itiraf eden ve açıklamaları kamuoyunda tepki yaratan emekli Korgeneral Altay Tokat, kaçakçılık başta olmak üzere bir çok iddiayla hakim karşısına çıktı.
Altay Tokat ile eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve AKP'nin kurucularından Kemal Albayrak hakkında Gebze Başsavcılığı'nca 2004/5170 sayılı iddianame ile "Devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etmek" suçlamasıyla dava açıldığı öğrenildi.
Aralarında İbrahim Taşdelen, Esat Kurucu, ZRG firması sorumlusu Didem Çevikus ve Ozan Derya'nın da bulunduğu 24 kişi hakkında "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, resmi evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açıldı. Açılan dava sürüyor. Aynı dosya kapsamında, Gebze'deki 5 gümrük müdürü ve memuru hakkında ise "görevi kötüye kullanmak" suçundan dava açıldı.
Türkiye'ye gazyağını "sanayide kullanılan çözücü" madde olarak gösterip, 2 trilyon liralık ÖTV yükümlülüğünden kurtulan iki şirket adına bürokrasideki etkisini kullanan ve bu şirketlerin teminatlarını çözdüren Emekli Korgeneral Altay Tokat ile Kemal Albayrak'ın, aralarında rüşvet protokolü yaptığı da iddia edildi.
Gebze'deki gazyağı kaçakçılığı için şirket sahipleri Esat Kurucu ve İbrahim Taşdelen'in telefonlarının dinlenmesiyle ortaya çıkan rüşvet pazarlığı, konuyla ilgili soruşturmayı yapan Gebze Cumhuriyet Savcısı Utku Salih Dinçer'in 11 Haziran 2004 tarihli fezlekesine şöyle yansıdı:
"Sanıklardan Esat Kurucu, İbrahim Bilgehan Taşdelen, Mehmet Altay Tokat'ın (emekli Korgeneral) 450 milyon dolar bedelli Kars - Tiflis Demiryolu Hattı Projesi'nin Türkiye ayağıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan sanık Kemal Albayrak ile ihaleye katılma fikrinde olan uluslararası bir holding adına görüştükleri, görüşmede ihalenin söz konusu holdinge verilmesi halinde firma tarafından komisyon karşılığı olmak üzere vaad edilen 10 milyon doların paylaşımı konusunda müsvedde şeklinde sanıkların kendi aralarında protokol yaptıkları, Müsteşar Yardımcısı (Kemal Albayrak) olan sanığın sıcak baktığı dosya kapsamındaki ifade ve kayıtlardan anlaşılmıştır.
SİGARA VE ÇANTA KAÇAKÇILIĞI
Aynı sanıkların Antalya-Alanya demiryolu projesi ile ilgili gelecekteki muhtemel ihale için de görüşmeler yaptıkları, sonucunda da ön anlaşma oluşturulduğu iletişim tespit tutanaklarından anlaşılmaktadır.
Sanıkların eyleminin akaryakıt kaçaklığı demiryolu ihalesine ilişkin yolsuz diyalog ve anlaşmalarla sınırlı kalmayarak, uzman erbaş giriş sınavına müdahaleden sigara kaçakçılığına, çanta kaçakçılığından, yolsuz arazi alımına, dava takibinden, emniyet ve kamu kurumlarındaki atama ve tayin işlerine kendi adamları olarak gördükleri memurlar lehine müdahale etmeye kadar geniş bir alana yayıldığı, iletişim tespit tutanakları, ifade tutanakları ve dosyadaki diğer belgelerden anlaşılmaktadır."
TERFİSİNE GÖNÜL İLİŞKİSİ ENGEL OLDU İDDİASI
Altay Tokat'ın, Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi edilmemesinde ise "yaşadığı gönül ilişkisinin" etkin olduğu iddiaları öne sürülmüştü.
ANKA/ AA
|