|
|
Gençlere 'Hayır' demeyi öğretin
16 yaşındaki Melis'in over dose'dan ölümü, herkesin dikkatini bir kez daha madde bağımlılığı gerçeğine çekti. Psikiyatrist Cem Ataklı tedavinin güçlüklerini anlattı.
'Bağımlılık tedavisi zordur' 'Bağımlılık tedavisinin şansı çok yüksek değildir. Bizim için bir bağımlının altı ay maddeden uzak kalması, temiz yaşaması bile önemlidir...'
'Gencin hayır demesi önemli' 'Uyuşturucu teklif edilen gence, 'Hayır' demesinin gerekliliği ve delikanlılığına halel gelmeyeceği iyice anlatılmalı.'
'En iyi tedavi başlamamak'
La Paix hastanesi psikiyatri doktorlarından Cem Ataklı uyarıyor: 'Uyuşturucu bağımlılarının tedavi şansı çok yüksek değil, bizim için bir bağımlının altı ay maddeden uzak kalması bile önemlidir'.
Ruh sağlığı ve bağımlıların tedavisinde Osmanlı'dan bu yana en ciddi hizmeti veren kurumlardan biri olan La Paix'in doktorlarından Cem Ataklı, uyuşturucuyla mücadelede hukuki ve sosyolojik önlemlerin psikiyatriden önce gelmesi gerektiğine dikkat çekti: "Siz sokak çocukları sorununu halledemezseniz, göç sorunu üzerine kafa yormazsanız, insanların önüne hedef koyamazsanız, 'Bir ay amelelik yaparak kazanacağım parayı, neden yarım kilo eroin satarak cebine koymayayım ki,' diyenler de çıkacaktır."
- Gençler uyuşturucuya bazen arkadaş ortamında tamamen merakla başlayabiliyor. Bu 16 yaşındaki Melis'in ölümünde de geçerli olabilir mi? - Spekülasyonda bulunmak istemem, ama tahminen Melis uzun süredir uyuşturucu kullanan birine benzemiyor. Benim anladığım kadarıyla belki ilk, belki ikinci deneyişi. O yüzden overdose oldu. Yani karşısındakiler de kestiremediler.
- Zaten anne babası psikoloğa götürüyorduk, o da bir şey demedi diyorlar? - Götürüyorduk meselesi her zaman bir çatışma konusudur. Ergen, zaman isteyen bir iştir. Güven duyması o kadar kolay olmaz. Seçilecek terapist önemli olabiliyor. Ailesinin devamı gibi olan, onlar gibi konuştuğunu hissettiği, nasihat eden bir terapist tedavinin gidişatını engelleyebilir. Bizler hekim olarak kendimize ait payı çok iyi görebilmeliyiz.
'TEDAVİSİ İSTEĞE BAĞLIDIR' - Uyuşturucu bağımlısına bir çerçeve çizebilir miyiz? - Doz artırmaya başlamışsanız, alışkanlığınız günlük hayatınızı etkiliyorsa, madde kullanımı belli bir noktaya geldiyse, aileyi bile bu maddeyi kullanmanıza engel olarak görmeye başladığınızda, siz bağımlısınızdır. Bu aşamadan sonra bilin ki, ömür boyu bağımlısınızdır.
- Tedavi olmak isteyenler... - Evet, madde tedavisi isteği bağlıdır. Hukuki olarak mahkemeye başvurursunuz, ben tedavi olmak istiyorum dersiniz ve olursunuz. Kurallara uymak zorundasınızdır. Çünkü bu tür tedavi kurumlarında belli terapi kuralları vardır. Belli bir programa tabi tutulurlar. Yine de tedavi şansı çok yüksek değildir.
-En iyi tedavi nasıl olur? - Valla, en iyi tedavi hiç başlamamaktır! Başlandıktan sonra bağımlılık tedavisi zordur. Grup terapileri, bilinçlendirmeler, arındırmalar, bunlar belli bir şekilde insanları ancak uzak tutmayı başarabilir. Birinin altı aydır uyuşturucu kullanmıyor olması, bizim açımızdan önemlidir. Bağımlının ana babası için bile bu böyledir: Ne kadar zaman temiz yaşatabiliriz?
-Bağımlısı tedavisinin en önemli kısmı 'Bağımlıı olmamaktır,' mı diyorsunuz? - Ben bir yıldır sigara içmiyorum, ama ben de bağımlıyım. Sigarayı bırakma deneyimi olanlar bunu çok daha iyi bilirler. Bir yıl sonra başladıklarında, yine eski tempolarına dönerler. Hatta, sanki aradaki boşluğu doldurmak ister gibidirler.
ŞEBNEM İYİNAM
|