kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ustaya Saygı Şart
Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
Tepsiyle Konuşup Yaparız
Ustaya Saygı Şart

Ustaya Saygı Şart


- İş ahlakı olmadan iş kalitesi olmaz.
- 'S' ile başlayan dokuz ilkem var. İşe, emeğe, ustaya saygın olacak. İkincisi, sevgi; seveceksin. Üçüncüsü, sorumluluk; sorumluluk sahibi olacaksın. Samimi olacaksın, yapmacık olmayacaksın. Yani iş bitsin de kaçalım yok, işin bittikten sonra da dükkana sahip çıkacaksın. Sadakat; sadık olacaksın. Bizim meslekte senenin belli dönemlerinde iş fırladığı zaman transfer teklifleri gelir; kanmayacaksın. Sözünün eri olacaksın. Bugün işim var de git, ama yalan konuşma. Sebat edeceksin, sabırlı olacaksın. 'S' ile başlamayan bir de gülümsemek var, ilkelerimin arasında. 'Gülümsemenin sermayesi olmaz; müşteri velinimettir' diye öğretti babam.

- Baklavacılık bir el sanatı. Böyle olun- ca da birden bire on ton sipa- riş gelse bunu hemen ya- pabilme şansı yok. Makine değil ki ça- lıştır, yetiştir.

- Tatlı olur, ama baklava olmaz. Ben tatlıcı değilim, baklavacıyım. Sanatkarlıkla beraber kanaatkarlığı öğrendim; herkes bildiği işi yapsın, hakim olacağın kadar yapacaksın. Burada, Karaköy'de iki ton çıkarabiliyorum; aslan gibi baklava çıkarırım. İkibuçuk tona doğru geliyorum ama üç tonu geçince kalite düşüyor. İyi iş hep kar eder, karın devamlılığı makbuldür. Yani bir anda beş ton yapıp da ardından yüz kilo geri düşmektense, iki ton, iki buçuk ton yapayım, devamlı yapayım.

- Baklavaya benzeyen başka tatlılar da var.
- Baklavanın ana maddesi çok ince açılmış yufka. Kat kat yufkaları kesiyorsunuz baklava oluyor ama oklavaya dürünce, buna dürüm deniyor. Dolama, sarığıburma, şöbiyet, sütlü fındıklı Nuriye tatlısı, kuru baklava, kare baklava, benim ismimi taşıyan Nadir dolama, kuşgözü, saray sarması... Biz 20'ye yakın çeşit satıyoruz. En çok tutulanı şeker ve kalp hastaları için Diyabak, kolesterollüler için de Medibak markasıyla diyet baklavalar.

- Bizim baklavamızı yabancılar nasıl buluyor?
- Japonlardan Hintlilere, Amerikalısı'ndan Araplara kadar pek çok ülke insanına baklava yedirdim. Hepsi çok beğendi; yeter ki şerbeti çok kaynatılıp da boğazı yakmasın. Boğaz yakan baklavayı Türkler dahil hiç kimse sevmiyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
Son 25 yıldır...
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
Ekranın en genç kanalı Kanal 1, dünya kupasını yayınlayan ilk özel...
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
- Cengiz Semercioğlu yazısında Kanal 1'i, Almanya'ya yeterince...
Hobi olarak başladılar şimdi Avrupa'dalar
Türk sokak modasını yansıtan kıyafetler tasarlayan Biswear, dünyaca...
Bikininin çok parçalı öyküsü
Bugün kadınların vazgeçemediği bikiniyi, 60 yıl önce ilk kez...
Sinema mevsimi panoraması
Atilla Dorsay 'Sinemada Geçen Mevsime Bakış' yazısının devamında İtalya'dan...
Karayip denizinde fantastik kaçıp kovalamaca
Sinema (ve de genelde sanat) günümüzde artık çok özgün şeyler yaratamıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.