kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Farkı yaratan toprak
Bağcılıkta son marifet

Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap


Son yıllarda bağların bulunduğu toprakla ilgili bir altın çağ yaşanıyor. Şarap uzmanları ve jeologlar, içtiğimiz şarabın içine topraktaki aromaların nasıl geçtiğini araştırıyor.

Bütün dünyada her gün yükselen şarap merakı, elbette Türkiye'yi de etkiliyor. Bizde de özellikle genç nesil giderek şaraba daha çok ilgi duyuyor. İçtiğini bilmek, anlamak, paylaşmak istiyor. Çünkü gençleri yüksek alkollü içkilerden uzak tutabilmenin bir yolu da bu: Belirli bir zerafeti talep eden, yavaş yavaş içilen, düşük alkollü içkilere yönlendirmek. Neyse ki bu yönlendirme bütün dünyada mevcut. Bu yoğun şarap ilgisinin bir sonucu daha var. O da şu: Yeni yatırımcılar. Daha doğrusu eski şarapçılardan yeni yatırımlar, bir de sahneye yeni çıkanlar... İşte Türkiye de bu furyadan nasibini alıyor. Bir yandan büyük firmalar Kavaklıdere, Doluca, Mey; öte yandan Pamukkale, Sevilen gibi mahalli oyuncular büyük ataklar içindeler. İsimlerini henüz duymadığınız bireysel müteşebbisler de cabası. Geçenlerde Denizli'nin Güney İlçesi'ne gittik. Burayı gören her Türk'ün göğsünün kabaracağını söyleyebiliriz. Uluslararası bağ uzmanlarının söylediği şu: "Eğer bu bölgede önümüzdeki dönemde tuhaf hatalar yapmazsak, güney bağlarının önü çok açık!"

SIRRI TOPRAKTA
Herkesin hemfikir olduğu güney ve civarı, Kaliforniya'nın 'Şarapçılar Vadisi Napa Valley'ini' andırıyor. Hatta belki bazı avantajlarla bir adım da önde. Güney'de gezerken öyle yeni projeler gördük, dinledik ki Türk şarapçılığının önümüzdeki 10 yıl içinde kesinlikle sınıf atlayacağına iman ediyorum. "Peki ama," diyeceksiniz, "Nedir bu güney'in özelliği? İklimdi, yöndü, şuydu, buydu tamam! Ya gerisi?" İşte belki de en önemlisi, hayati olan bu 'geride kalanı' Fransızların 'terroir' diye vaftiz ettikleri toprak. Son zamanlarda terroir, yani bağın bulunduğu toprakla ilgili bir altın çağ yaşanıyor. Bir çeşit rönesans! Artık sık sık raflarda rastlanan şu: Riesling / Kireçtaşı ya da Riesling / Kızıl Yamaç. Bunlar yetiştikleri topraklar hakkında vaatlerde bulunan beyaz şaraplar! Yani eskiden beri şaraba içinde bulunan her şeyini verdiğini düşündükleri bağ toprağına methiyeler sunuluyor.

TARİH TADIYORUZ
Amerika'nın en prestijli üniversitelerinden Berkeley'in Jeoloji Bölümü'nden David Jones'un fetvası tam da bu konuda: "Bir şişe şarapta tattığımız, aslında 100 milyon yıllık dünya tarihi." Son yıllarda, şarap uzmanları jeologlarla kolkola bu işin sırlarına ulaşmaya uğraşıyorlar. Öyle ya, nasıl oluyor da içtiğimiz şarabın içinde kırmızı meyvelerin; çilek, ahududu ya da böğürtlenin kokusunu alıyoruz? Veya muz kabuğu, bazen kedi çişi kokluyoruz... Uzmanlar topraktan asmaya, oradan da üzüme giden yol ve zamana bakıp ayrıştırmaya çalışıyorlar. Ne kadarı ilahi yaratı, ne kadarı bağcı marifeti diye?
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
Son 25 yıldır...
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
Ekranın en genç kanalı Kanal 1, dünya kupasını yayınlayan ilk özel...
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
- Cengiz Semercioğlu yazısında Kanal 1'i, Almanya'ya yeterince...
Hobi olarak başladılar şimdi Avrupa'dalar
Türk sokak modasını yansıtan kıyafetler tasarlayan Biswear, dünyaca...
Bikininin çok parçalı öyküsü
Bugün kadınların vazgeçemediği bikiniyi, 60 yıl önce ilk kez...
Sinema mevsimi panoraması
Atilla Dorsay 'Sinemada Geçen Mevsime Bakış' yazısının devamında İtalya'dan...
Karayip denizinde fantastik kaçıp kovalamaca
Sinema (ve de genelde sanat) günümüzde artık çok özgün şeyler yaratamıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.