Türkiye Bankalar Birliğinin statüsü yeniden düzenlenirken, Birliğin yönetim kurulunun oluşumunda yabancı banka ayrımı ortadan kaldırıldı.
Eski düzenlemede, yabancı bankalar ayrı bir başlıkta ele alınıyor ve bu bankaları temsilen 1 üye yönetim kurulunda bulunuyordu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yeniden düzenlenen Bankalar Birliğinin statüsü, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni statüye göre mevcut Başkan ve Yönetim Kurulu, ilk seçimli Genel Kurul toplantısına
kadar görevlerini sürdürecek.
Yeni düzenlemede, birliğin yürütme organı olan yönetim kurulu belirlenirken, yabancı banka ayrımı kaldırıldı.
Yönetim kurulunda, mevduat bankalarından yıl sonu bilançolarına göre aktif toplamları en büyük ilk 10 bankadan oluşan gruptan 8 üye, ardından gelen 8 bankadan oluşan 2. gruptan 3 üye, bunları takip eden banka grubundan 1 üye ile kalkınma ve yatırım bankalarından 1 üye yer alacak.
Eski düzenlemede ise sermayesinin ''yüzde 51'inden fazlası'' yabancılara ait bankalar ile Türkiye'de şubesi bulunan yabancı bankalar hariç, ticari bankalardan yıl sonu bilançolarına göre aktif toplamları en büyük ilk 10 bankadan 8 üye, diğer ticari bankalar arasından 3 üye ile mevduat kabul etmeyen bankalar grubundan 1 üye yönetim kurulunda yer alıyordu. Yabancı bankalar grubundan da 1 üye yönetim kurulunda bulunuyordu.
GENEL KURUL
Birliğin karar organı olan ''genel kurul''da, bankaların temsilcileri yer alacak. Genel kurulun olağan toplantısı her yıl mayıs ayında yapılacak. Olağanüstü toplantı ise yönetim kurulunun çağrısı, üyelerin 5'te birinin yazılı başvurusu veya denetçilerin göreceği lüzum üzerine yapılacak.
Üyelerin genel kuruldaki oy hakları, yıl sonu bilançolarında yer alan aktifleri toplamının, sektör aktif toplamına bölünmesiyle bulunan her 1/1000'i (binde biri) için 1 oy hakkı sağlayacak şekilde tespit edilecek. Hesaplamada 1/1000 (binde bir) altında kalan üyeler, Genel Kurulda bir oy hakkına sahip olacak. Oy hesabının tespitinde bakiye 0,5/1000 (binde yarım) ve yukarısı 1 oy olarak kabul edilecek. Genel Kurulda oylar açık kullanılacak, yalnız seçimlerde ve Genel Kurulca karar verilmesi durumunda gizli oya başvurulacak.
Genel Kurulda kabul edilen bütçede yer alan masraf iştirak payları, oy hakları ile orantılı olarak üyeler arasında bölüştürülecek. Üyelerce süresi içinde yatırılmayan iştirak payları icra yoluyla tahsil edilecek. DENETÇİLER
Yönetim Kurulu başkanı da Yönetim Kurulu üyesi bankaların genel müdürleri arasından Yönetim Kurulunca ismen belirlenerek seçilecek. Seçim, Yönetim Kurulunca aksi kararlaştırılmadığı sürece açık oylama yöntemiyle yapılacak. Başkanlık süresi, Yönetim Kurulunun süresi ile sınırlı tutulacak.
Yönetim Kurulunun oluşumuna paralel denetçilerin belirlenmesinde de değişiklik yapılmış oldu. Genel Kurul, Yönetim Kurulunda temsil edilmeyen bankalar arasından, mevduat bankalarının yıl sonu bilançoları aktif toplamlarına göre yapılan gruplamaya göre birinci gruptan 1, ikinci ve üçüncü gruptan 1, kalkınma ve yatırım bankalarından da 1 olmak üzere 3 bankayı denetçi belirleyecek.
Denetçiler, bütün hesapları ve işlemleri inceleyerek Birliğin çalışmaları hakkında sonuçları Genel Kurulun yıllık toplantılarına kadar ortak bir raporla sunacaklar. Denetçiler ayrıca istedikleri takdirde, oya katılmamak şartıyla Yönetim Kurulu toplantılarında bulunabilecek ve gerekli gördükleri konuları Kurul gündemine taşıyabilecekler.
Yönetim Kurulunun danışma birimi olarak hizmet verecek Danışma Kurulu da Yönetim Kurulundaki bankaların Yönetim Kurulları tarafından o bankaların çoğunluk hisselerini elinde bulunduran hissedarların aday gösterdikleri kişiler arasından seçilecek. Danışma Kurulunun görev süresi Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olacak. Danışma Kurulunda alınan kararlar tavsiye niteliğinde olup, Yönetim Kuruluna bildirilecek.