Ekmeğin sağlıklısı mayalanmış olanı!
Besinleri hazırlarken ve pişirirken bazı püf noktalarını bilirseniz ve uygularsanız, besin değerini koruyabilirsiniz:
Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırırken, kimyasal kabartıcılar besin değerini azaltır. Mayalandırılmadan yapılan ekmeğin besleyici değeri, mayalı ekmekten daha düşüktür.
Beyaz ekmek yapmak buğday tanesinin, kepek özünün iyice ayrılması, besleyici değerini azaltır.
Ekmek dilimlenip kızartılırsa, besleyici değeri azalır.
Tarhana pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi değerini da artırır.
Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konulmalıdır. Süt ve şeker birlikte yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır.
Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte ve uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.
Salatalara limon veya sirke eklendikten sonra uzun süre bekletilirse, ve C vitamini azalır.
Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.
Meyveler kesildikten ya suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse, C vitamini değeri azalır.
Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa, vitaminleri azalır. Pastörize ve sterilize edilmemiş süt, kabardıktan sonra karıştırılarak, 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır. Daha sonra cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.
Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir.
|