British Petroleum (BP) Grup Başkanı Lord John Browne, Azerbeycan petrolünün batılı pazarlara ulaştırılmasını öngören Bakü-Ceyhan-Tiflis (BTC) boru hattı projesinin, ''21. yüzyılın en önemli mühendislik projesi'' olduğunu söyledi.
Lord Browne, BTC ile dünyanın, petrol açısından yeni bir ticaret güzergahına sahip olduğunu belirtti.
Browne, Adana'nın Ceyhan ilçesinde düzenlenen BTC Boru hattının açılış töreninde yaptığı konuşmada, törene katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Projenin, Türkiye için olduğu kadar
uluslararası petrol sanayi açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Browne, ''BTC projesi, petrol sanayi açısından tarihsel önemi olan bir adımdır. Böylelikle Hazar petrolleri batılı pazarlara ulaşacak. Dünya yeni bir ticaret güzergahına kavuşmuş oldu'' dedi.
Ortakları arasında yer aldıkları projenin, BP açısından önemli olduğunu, bu projeyle büyük deneyim kazandıklarını kaydeden Lord Browne, hat uzunluğu 1800 kilometre olan projenin üç ülkeden geçtiğini, projenin gerçekleşmesinde bu ülkeler ve uluslararası kuruluşların desteğinin belirleyici olduğunu söyledi. HATTIN YAPIMINDA 22 BİN KİŞİ ÇALIŞTI
BTC'yi, ''21. yüzyılın en büyük mühendislik projesi'' olarak niteleyen Lord Browne, 1800 kilometrelik güzergah boyunca 22 bin kişinin çalıştığını, 3 çevresel etki raporu hazırlandığını anlattı.
Bu arada BTC projesinin gerçekleşmesi konusunda, başlangıçta bazı şüpheler bulunduğuna işaret eden Browne, ''Bu çok büyük başarıdır. İlerdeki hedefimiz, hattın diğer projelerle genişletilmesidir'' diye konuştu.
Şahdenizi Projesi ile de Azerbaycan doğalgazının Türkiye'ye geleceğini kaydeden Browne, bu çerçevede Avrupa, Asya ve dünyanın buluştuğunu kaydetti.
BTC projesinin dünyanın enerji ihtiyacını karşılaması konusunda önemli yeri olacağını belirten Browne, böylelikle petrol tüketicisi ülkelere daha fazla güzergah seçeneği sunulacağı kaydetti.
Lord Browne, ''BTC projesi, tarihi bir başarıdır. Geleceğimizi şekillendirecek, insanların biraraya gelmesi halinde neleri başarabileceğini gösteren önemli bir projedir'' dedi.