Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), TÜPRAŞ'ın yüzde 51'inin özelleştirilmesine onay veren iki karar birden aldı.
Kurul, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği şartname ve ihale komisyonu kararı için, bu defa ters yönde karar alarak, Danıştay 13'üncü Dairesi'nin, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin Koç-Shell ortaklığına satılmasıyla sonuçlanan ÖYK kararı, ihale ilanı, ihale şartnamesi ve ihale komisyonu satış kararının iptal edilmesi istemini reddeden kararına Petrol-İş'in yaptığı itirazı reddetti.
Özelleştirme
Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ve ihale ilanı için açılan iptal davalarını reddeden Kurul, Rekabet Kurulu kararına karşı açılan iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı almayarak ikinci vizeyi de verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bugün yaptığı toplantıda, Petrol-İş Sendikası'nın açtığı TÜPRAŞ'ın yüzde 51 hissesinin satışının iptalinin istendiği dört davayı karara bağladı. DİDDK, ÖYK kararı, ihale ilanı, şartname ve ihale komisyonu kararının iptali için Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği istemlerin iptali kararlarını onadı. Kurul, bu kararı oyçokluğuyla aldı.
TÜPRAŞ'taki yüzde 51 oranında kamu hissesi 4 milyar 140 milyon dolar bedelle Koç Holding'e satılmıştı. YÜRÜRLÜĞÜNÜ DURDURDUĞU SATIŞI ONADI
DİDDK, daha önce, şartname ve ihale komisyonu kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Davanın esastan görüşülmesinin ardından önüne gelen aynı dosyalara bu kez özelleştirmeye geçit verdi. Dört dava için alınan kararların kesinleşmesi için tek bir süreç kaldı. Bundan sonra davacı Petrol-İş, karar düzeltme başvurusunda bulunacak. Başvuru yine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlanacak.
İTİRAZI KABUL ETTİ, DURDURMA VERMEDİ
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Petrol-İş'in açtığı, TÜPRAŞ'ın satışına olur veren Rekabet Kurulu kararının iptali davasını da karara bağladı. Danıştay 13. Dairesi, DİDDK'in şartname için yürütmeyi durdurma kararı aldığı, iptal edecek işlem olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma istemini reddetmişti. Bu karara ilişkin Petrol-İş'in itirazını görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı kabul etti ancak yürütmeyi durdurma kararı almaya gerek görmedi. Kurul, Danıştay 13. Dairesi'nin, davayı Rekabet Kanunu çerçevesinde değerlendirmesi için geri gönderme kararı almakla yetindi.