Hükümet 119 kalem ilaçta tasarrufa giderken, vatandaşın reçetesine yedi günlük, milletvekili, eşi ve çocuklarına ise 3 aylık tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılması dikkat çekti.
Raporlu hastalar için ise vatandaşa 3 aylık, milletvekillerine ise 6 aylık ilaç yazılabılıyor.
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, bu uygulamanın ayrıcalık anlamına geldiğini belirtirken, "Sağlık evrensel bir tüketici hakkıdır" dedi.
Hükümet 119 kalem ilaçta tasarrufa giderken, vatandaşın reçetesi yedi günlük,
milletvekilleri, eşleri ve çocuklarının reçeteleri ise 3 aylık tedavi dozunu aşmayacak şekilde hazırlanıyor.
Hükümetin sağlıkta tasarrufa gitmesine Tüketici Hakları Derneği de tepki gösterdi.
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, devletin sade vatandaşın kullandığı ilaçta tasarruf yaparken, milletvekilleri ve ailelerinin kullandığı ilaçlarda ise bu yolu izlemediğini belirtti.
TBMM üyelerinin tedavisine ilişkin esaslar Meclis Başkanlik Divanı'nca karara bağlandığı için, genel mevzuattan farklılıklar bulunuyor.
VEKİLE SUNULAN LAZER TEDAVİSİ VATANDASA YOK
"Ayrıca sıradan tüketiciye göze lazer tedavisini çok gören ve bunun parasını ödemeyeceğini belirten devletimiz niye kendi vekillerine gözün lazerle tedavisine bile izin vermektedir" diyen Yılmaz, yurt dışında tedavi için sıradan tüketiciden onlarca evrak istenirken vekillere çok kolay koşullarla ve limitsiz olarak yurt dışında tedavi olanağı sağlandığını bildirdi.
Yılmaz, "Küçük bebeklerimizin 1.5 YTL'lik öksürük şuruplarından tasarruf yapmayı bir iş sanan devletimiz konu kendi vekillilerine gelince bir seferde 3 aylık ilaci alabilmelerine gönül rahatlığıyla izin verebiliyor" dedi. Yılmaz, sağlık merkezlerine ulaşım için her türlü giderin milletvekillerine geri ödendiğini, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi vatandaşların ise böyle bir haklarının bulunmadığına isaret etti.
TBMM'den eşit kosullarda ilaç ve sağlık hizmeti alınmasına olanak sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılmasını talep ettiklerini bildiren Yılmaz, "Sağlık evrenseldir bir tüketici hakkıdır" dedi. VATANDAŞIN HAKLARI
Mevzuata göre vatandaşa sunulan haklar söyle: "Reçetelere Yazılabilecek İlaç Miktarı: Ayaktan yapılan tedavilerde, reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır...İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, yedi günlük tedavi dozundan fazla ise, bu ilaç bir kutu olarak verilecektir. Ancak, aynı eşdeger gruptaki ilaçlarin piyasadaki yedi günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1.10.2006 tarihinden itibaren geçilecektir. Pnömoni, bronsektazi, osteomyelit teşhislerinde hekim gerekli gördüğü taktirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete eder."
YURT DIŞINDA TEDAVİ FARKLILIKLARI
Yurt dışında tedavi için vatandaştan istenen şu koşullar yine milletvekili için geçerli değil:
"Yurt dışı tedavilerine ilişkin sağlık kurulu raporlarında, Türkiye'de tedavisi yapılamayan, ancak yurt dışında yapılması mümkün olan hastalık açık olarak yazılacak, hastalığa ilişkin klinik bulgular ve laboratuar bulguları, radyolojik ve görüntüleme ile ilgili bulgular, tedavinin Türkiye'de yapılamama gerekçeleri belirtilecek, karar bilimsel/tıbbi gerekçelere dayandırılacak ve verilen kararlarda 'ileri teknoloji ile tedavi gerekli vb gibi' ifadeler kullanılmayacaktır. Raporlarda, memurun ve hastanın adı-soyadı, memura yakınlık derecesi, çalıştığı kurum, dosya ve protokol numarası, raporu veren anabilim dalı/bilim dalı/klinik adı belirtilecektir." Öte yandan milletvekilleri ise yurt dışına çıktıktan sonra süre sınırı olmaksızın tedavi amacıyla bulundukları ülkede kalabiliyorlar.
VATANDAŞ VEKİL HAKLARINDAN MAHRUM
TBMM Baskanlık Divanı kararlarına göre, herhangi bir nedenle yurt dışında bulundugu sırada acil tedavi gören vekillerin, hekim raporuna istinaden, kontrol veya tedavi amacıyla tekrar yurt dışına gidebilmesi için her defasında, usule uygun sağlık kurulu raporu alması gerekiyor. Tedavi maksadıyla gidilecek ülkeye, Türk Hava Yollarının seferlerinin bulunması halinde, tercihen THY ile uçuluyor. Hak sahiplerine en fazla THY'nin ekonomik sınıf uçuş tarifesi üzerinden ödeme yapılıyor.
VEKİLLERE SAĞLANAN DIĞER OLANAKLAR
Milletvekillerine vatandaştan farklı olarak sağlanan diğer olanaklar şöyle: "Hak sahiplerinin tedavi için bulundukları yerden baska yere gönderilmeleri halinde, gönderildiği yerde yataklı tedavi sağlanırsa, -Tedavi kurumunun bulunduğu yere gidiş-dönüş yol masrafı, -Yolda geçen süreler için yevmiye, -Yataklı tedavi kurumunun bulunduğu yerde tedavi kurumuna başvurulduğu tarihten, kabul işlemi sonuçlanıncaya kadar ve beş günü geçmemek üzere yevmiye, gönderildiği yerde ayakta tedavi sağlanırsa; -Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş-dönüş yol masrafı, -Tedavi kurumunca sürekli ayakta tedaviye lüzum gösterildiği takdirde tedavi süresince yevmiye ve ikamet ettiği yer ile tedavi kurumu arasındakı mutad taşıt aracı ücreti, gönderildiği yerde, tedavi edildiği tedavi kurumunca yatak sağlanıp yemek verilmediği takdirde, -Yatakta tedavi süresince 2/3 oranında yevmiye, ödenir." (ANKA)