kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Önlem alın bu yaz hastalanmasın!
Sıcakta açık renk giydirin

Önlem alın bu yaz hastalanmasın!

Güneşli, uzun yaz günlerinde kendilerini parklara, sokaklara atan çocukları bazı hastalıklar pusuda bekliyor. Yaz hastalıklarının başında ishal, isilik, böcek sokması ve güneş çarpması geliyor. Ancak paniğe gerek yok! Çünkü, alacağınız basit önlemlerle çocuklarınızı bu hastalıklardan koruyabilirsiniz

Yaz aylarında artan hava sıcaklığı beraberinde birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Açık ortamlarda günlerini geçiren çocukları; güneş çarpması, böcek sokmaları, yaralanmalar, ishal, isilik ve bağırsak enfeksiyonları hastanelik ediyor. Memorial Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Servet Alan, yaz hastalıklarına karşı alınabilecek basit önlemleri anlattı:

* İsilik neden olur? Çocuklardaki yaz hastalıklarının başında gelen isilik veya pişikler, aşırı giydirmeye bağlı, aşırı terleme sonucu oluşur. Ortam ne kadar nemliyse belirtiler o kadar ağır olur. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa, ikincil enfeksiyonlar olabilir. Bu dönemde çocuklara pamuklu kıyafetler giydirilmeli ve sık banyo yaptırılmalıdır.

* İshal nasıl önlenir? Bozulmuş veya mikroplarla enfekte olmuş gıdaların tüketilmesi ya da suların içilmesiyle olan besin zehirlenmeleri; sıklıkla kusmayla başlar ve ishalle devam eder. Zehirlenmeler dışında olan ishal ve kusmaların en önemli nedeni; virüslerle oluşan bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık genelde bir hafta içinde düzelir. En önemli konu; sıvı ihtiyacının karşılanmasıdır. Sıvı kaybı dışında hayati tehlike olmaz. İlk kusmadan sonra, çocuğunuzu yemeğe zorlamadan, şekerli ve tuzlu su hazırlayıp verebilirsiniz. Bunun yanında ayran ve yoğurt, ıhlamur, elma suyu veya çay da kaybedilen sıvının karşılanması için kullanılabilir. Hasta bebekse anne sütü, erişkinse ağız yoluyla alınan su kesilmemelidir.

* Yazın beslenme nasıl olmalı? Demirden zengin besinler, yağsız kırmızı et, yumurta sarısı, tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, çilek, kivi, nektarin, şeftali, ahududu, brokoli, domates günlük gıdalar arasında daha fazla yer almalıdır. Ara öğünlerde ise liften zengin ekmeklerle hazırlanmış küçük sandviçler, küçük peynir dilimleri, yoğurt, meyve salataları, meyve suları ve dondurmayla çocuklarınıza zengin bir mönü sunabilirsiniz.

* Düşme, burkulma sonrasında ilkyardım nasıl yapılmalı? Kaza olduğu anda çocuğunuzu hemen dinlenmeye alın, yaralı el veya ayağını kullanmasını önleyin. Mümkünse şiş veya morarmış olan bölgeye soğuk uygulayın. Yaralı bölgenin daha fazla şişmesini önlemek için yere doğru sarkıtmayın. Eğer yaralanma sonucu bir kanama varsa uygun şekilde önce temiz su, sonra mikrop öldürücü sıvı ile temizleyin. Tüm bu koşullar sağlandıktan sonra bir sağlık merkezine başvurabilirsiniz.

* Böcek sokmalarında sadece bölgeyi temizlemek yeterli mi? Böcek sokmaları ve ısırmaları; alerjik reaksiyonlara ve nadir olarak enfeksiyonlara neden olabileceği için önemlidir. Bu nedenle böcek ısırmalarında ısırılan bölgeyi sabunlu suyla yıkayın. Isırılan bölgenin üzerine birkaç dakika temiz bir beze sarılmış buz koyun ya da bölgeye ıslak bez tatbik edin. Örümcek sokma durumlarında ise ısırılan yer üzerine antibiyotikli bir pomat sürün. Örümcek sokması sonrasında eğer ısırılan yerin etrafında koyu mavi veya mor renk oluşmuşsa, vücudunda döküntü varsa, kaslarında kasılmalar ve sertlik ile iştahında ciddi bir azalma olursa, eklem ağrıları meydana gelirse; çocuğunuzu hemen bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekir.

* Diğer yaz hastalıkları nedir? İdrar yolları enfeksiyonlarını, küçük çocuklarda ve özellikle de kızlarda, yaz aylarında hayli sık gözlemliyoruz. Genellikle bakterilerle oluşur. İdrar yolları enfeksiyonları, en kısa zamanda antibiyotik tedavisi gerektirdiğinden; yakınmaları olan çocuklara idrar tahlili yapılması ve doktora götürülmesi gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bembeyaz Dişlere Bir Saatte Kavuşun
 Düğün Keyfiniz Bozuk Gıdayla Gölgelenmesin
 Toplumsal Kurallar Erkekleri De Eziyor!
 5 Adımda Sağlıklı Bir Bele Sahip Olabilirsiniz
 Modern Çağın Moda Hastalığı: Panik Atak
 Bir Senedir Tam Sertleşme Olmuyor
 Önlem Alın Bu Yaz Hastalanmasın!
 Vitamin B12 Eksikliği
 Günde Bir Elma Yemek Ömre 2 Yıl Katıyor
 Kavun Yiyende Sinir Stres Kalmıyor
 İleri Yaş Babalık Da Annelik Kadar Tehlikeli
 Her Gün Duş Almak Cildi Kurutuyor!..
 Bombaların Arasından Çıkıp Işığa Kavuştular
 Fast Food Yaşam Tarzı Magnezyumu Azalttı
İki dev aynı sahnede
İki dev aynı sahnede
Müziğin iki güçlü sesi Muazzez Abacı ve Ebru Gündeş Harbiye Açıkhava...
Ege'de Ege'yi ağırladılar
Ege'de Ege'yi ağırladılar
Ege Aydan, Çeşme'de tatil yapan Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer'in...
Şahenk'i örnek alın!
Şahenk'i örnek alın!
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in annesi...
Maya tuttu!
Maya tuttu!
Sosyetik davetlerin vazgeçilmez cathering firması Crema'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.