|
|
|
|
|
|
Üç korner, bir penaltı kupası
İlk kez yapılacak olan Dünya Sokak Futbolu Şampiyonası, Afganistan'dan Kolombiya'ya 24 ülkenin katılımıyla bugün Berlin'de başlıyor.
Futbolun gerçek krallığı sokaklarda
8 Temmuz'a kadar devam edecek Dünya Sokak Futbolu Şampiyonası'na katılan Afganistan'dan Kolombiya'ya 24 takımın amacı gol atarak değil oynayarak kazanmak.
İsrail'le Filistinliler'in ortak kurduğu bir futbol takımının maçını seyretmek ister misiniz? Kızlarla erkeklerin bir arada olduğu, savaş kurbanı, şiddete maruz kalan çocukların top peşinde koşturduğu bir maçın varlığına inanır mısınız? Bütün bunlar Berlin'de, herkesin Dünya Futbol Şampiyonası finalini izlemeye hazırlandığı kentte gerçekleşecek. İtalyan felsefeci, eylemci Antonio Gramsci'nin dediği gibi futbol, "İnsani sadakatin büyük açık hava krallığı"dır. Gramsci, ninünlü hegemonya kuramını futbol üzerinden inşaa etmiş olması bir yana hızla endüstileşen futbol piyasası gerçek krallığını bir kez daha sokaklarda yani Gramsci'nin dediği gibi açık havada ilan ediyor. Beş kıtadan 24 ülkenin katıldığı Street Footbal World Şampiyonası bugün başlayacak ve 8 Temmuz'da sona erecek. Turnuvanın açılış maçı Berlin'in Kreuzberg bölgesinde çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Fx United takımıyla Türk takımı Sokak Ligi arasında.
FUTBOL ARAÇTIR Her takımın sekiz kişiden oluşacağı turnuvanın kuralları biraz farklı işliyor. Maçlar 12 dakika ve hakem yok, tartışmalı pozisyonlara oyuncular kendileri karar veriyor. Eğer bir takımda bulunan kız oyuncu gol atarsa iki gol yerine geçiyor. Türkiye'nin 2005 yılında British Council tarafından başlatılan sokak futbolu projesinin bir parçası olan Sokak Ligi takımıyla katılacağı ekipler şöyle:
* Mathare Youth- Kenya: Proje okul çağındaki çocukların sosyal aktivitelere katılması yanı sıra AIDS konusunda bilgilendirilmesi üzerine yoğunlaştı.
* Diambars- Senegal: 2003 yılında kurulan enstitününü kurucuları arasında Patric Viera, Bernard Lama gibi oyuncular var.
* Search and Groom- Nijerya: 2003 yılında hayata geçirilen bir projenin parçası olan Groom, Nijerya'daki etnik farklılıklar nedeniyle çıkan çatışmalarda ailesiz kalan çocuklara destek veriyor.
* KıckAIDS - Güney Afrika: Grasrootsoccer takımının görünüşte futbol topunun peşinde koşan her yaşta çocuktan oluştuğu sanılabilir ama Botswana'dan Zimbabwe'ye kadar AIDS kurbanı çocukların rehabilitesi için çalışan bir enstitünün parçası aslında.
* Playsoccer-Gana: Uluslararası Spor ve Gelişim Platformu'nun (IPSD) bir parçası. Zambiya'da sokakta yaşayanlardan, Çad'da iç savaş sırasında zarar gören çocuklara kadar birçok projeyle ilgileniyorlar.
* Street League-İngiltere: Galler, İskoçya ve Londra'nın yoksul bölgelerinde toplumsal uyum sorunu yaşayan 16 yaşından büyük çocukları bir araya getiriyor.
* Streetfootball-Norveç: Grafitti'den sağlığa, sokakta yaşayanlara destekten, evsizlerle dayanışmaya kadar birçok projeleri var.
* Strasser für Toleranz-Almanya: Proje, barış içinde bir arada yaşama ve farklı kültürler arasında diyalog yaratmayı hedefliyor.
* Sokak Ligi- Türkiye: Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun 12-14 yaş arası çocuklar sporun gücüyle eğitimlerini sağlamak için yaptığı projenin bir parçası. (www.shcek.gov.tr)
* Fx united -Almanya: Ev sahibi hüviyetiyle turnuvaya katılacak olan Fx united açılış maçında Türkiye'den katılan Sokak Ligi ile açılış maçını yapacak.
* SASI Barka- Polanya: 2005 yılında kurulan ve futbol yoluyla sosyal entegrasyonu hedefleyen organizasyon, 2007 yılında Evsizler Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
* Soccer in the Streets- ABD: Sokaklarda suç, uyuşturucu kullanımı gibi çocukları da tehlike altına atan şeyleri engellemek için kurulan bir organizasyon.
* Defensores del Chaco- Arjantin: Liga De Callejeros'un (Sokak Futbol Ligi) lideri olan Chaco, çocukların sosyal entegrasyonunun sağlamak için kurulan bir ensitüyle ortaklaşa çalışıyor.
* Centro Inteligencia- Paraguay: Sosyal entegrasyon sorunu yaşayan ve zihinsel engelli 6-12 yaş arasında çocukların eğitimyle ilgilenen ensitünün bir parçası.
* Centro Cultural San Isidro- Bolivya: Bolivya'nın nispeten zengin bölgesinde olmasına rağmen eğitim göremeyen çocukların sosyal entegrasyonu için kurulan merkezin parçası olan takım devlet tarafından en çok desteklenen ekip olarak kayıtlara geçti.
* Fundacion Eprocad& Projeto Jovem Ciudad -Brezilya: Kentte yaşayan çocukların suçtan korunması ve sosyal entegrasyonunu sağlamak için kurulan Kent Projesi'nin parçası olan takım, turnuva da Dünya Kupası'na katılan ağabeyleri gibi iddialı.
* Chigol- Şili: Chigol 2006 yılında Şili'de yapılan sokak futbol şampiyonasını birinci bitirdi. Takım aynı zamanda Güney Amerika'daki çeşitli turnuvalarda da başarı gösterdi.
Nuh KÖKLÜ
|
|
|
|
|
|
|
|
|