kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sütüm gelmezse stresine girmeyin
Kalp atışı yavaşlarsa derhal doğurtulmalı

Sütüm gelmezse stresine girmeyin

Doğumdan hemen sonra bebeğini emzirmek isteyen anneler, ilk günler bazı zorluklar yaşar. Özellikle sütün az gelmesi, anneyi 'bebeğim aç mı kalıyor' endişesine sürükler. Oysa emzirmeyle ilgili zorluklar iki hafta içinde ortadan kalkar...

Yeni doğan bebeğin en sağlıklı beslenme yolunun anne sütü olduğunu vurgulayan Fertijin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nden Op. Dr. Seval Taşdemir, ilk günler yaşanan emzirmeyle ilgili zorlukların iki hafta içinde aşılabileceğini söyledi. Taşdemir, doğumdan sonraki ilk haftalarda karşılaşılan sorunlarla ilgili bilgiler verdi:

* Doğumdan sonra hastanede ne kadar kalmalıyım? Doğumdan sonra hastanede kalış süreleri giderek kısalıyor. 30 yıl önce doğumdan sonra hastanede bir hafta yatılırken günümüzde en fazla 2-3 gün kalınıyor. Bebeğin ve annenin sağlığı için doğum sonrası hastanede n8 saat kalınması genellikle yeterlidir.

* Bebeğimi emzirmem gerekiyor mu? Yeni doğanın beslenmesinde en güzel yol; anne sütü verilmesidir. Anne sütü hem ucuz, hem besleyici hem de anne ile bebek arasındaki yakın bağın kurulmasında önemlidir. Anne sütündeki antikor dediğimiz maddeler, bebeğe geçerek bebeğin hastalıklardan korunmasını sağlar. Birçok kadın doğumdan hemen sonra bebeğini emzirmek ister, fakat annenin ve bebeğin emzirmeye alışması birkaç gün veya daha uzun sürebilir. Birçok anne ilk günlerde bebeğinin yeterli besini alamadığı ve aç kaldığı endişesine kapılır. Bebeğin günde 8-12 kez altını ıslatması, yeteri kadar sıvı aldığını gösterir. İlk 10-1n günden sonra emzirme ile ilgili problemlerin birçoğu ortadan kalkar ve emzirme zevkli hale gelir. Göğüsleri küçük olan kadınların endişelenmesine hiç gerek yoktur. Süt üretimi göğüslerin büyüklüğüyle ilgili değildir. Hormonal uyarılar ve bebeğinizin emmesi yeterli sütün üretilmesini sağlar.

* Emzirmek için göğüslerimi nasıl hazırlamalıyım? Emzirmek için göğüslerin hazırlanmasının gerekli ve yararlı olduğu tartışmalıdır. Eğer meme uçları içe dönük ise yararlı olabilir. Doğuma 6-8 hafta kaldığında meme uçlarının parmaklar arasında birkaç dakika süre ile döndürülmesi ve bu işlemin günde n-6 kez tekrarlanması yararlı olur. Banyodan sonra meme uçlarının sert bir havluyla sert bir şekilde kurulanması da meme uçlarının çatlamaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

* Doğum sırasında tüplerimi bağlatabilir miyim? İstedikleri kadar çocuk sahibi olan çiftlere cerrahi sterilizasyon, yani tüplerin bağlanması önerilebilir. Gelişmiş ülkelerde üreme çağındaki çiftlerin yaklaşık yüzde 17'si doğum kontrol yöntemi olarak 'tubal sterilizasyon'u (tüplerin bağlatılması) seçmektedir. Güvenilirliği yüzde 99.8 olan 'tubal sterilizasyon'un kadının cinsel yaşamına ve ruh sağlığına olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

* Hastaneden çıktıktan sonra hangi aktivitelerimi kısıtlamalıyım? Günlük yaşamınızı çok fazla kısıtlamadan belli aktivitelerden kaçınmanız yeterli olur. Ağır kaldırmaktan iyileşene kadar kaçının. Hamilelik döneminde kadının sırt kuvvetinde azalma olur, ağır kaldırdığınızda sırtınıza zarar vermeniz çok kolaylaşır. Cinsel ilişkide bulunmaktan da n-6 hafta süresince kaçınılmalıdır. Genital organlarınız tamamen iyileştikten sonra cinsel ilişkide bulunabilirsiniz.

* Doğum sonrası kontrol için ne zaman gitmeliyim? Doğumdan altı hafta sonra kontrole gitmeniz gerekir. Bu dönemde genital organlarınız gebelik öncesi haline döner.

* Doğum kontrol haplarını kullanmaya ne zaman başlamalıyım? Bebeğinizi emziriyorsanız doğumdan iki hafta sonra başlayabilirsiniz. Birçok kadın doğumdan 4 hafta sonra cinsel ilişkiye girmeye başlar ve hemen tekrar gebe kalabilir. Cinsel ilişkiye girmeye başladığınız andan itibaren korunmanız gerekir. Emziren annelerin doğum kontrol hapı kullanmasının bebek açısından herhangi bir sakıncası olmadığı düşünülmektedir. Fakat bu haplar içerdikleri östrojene bağlı olarak sütün azalmasına hatta kesilmesine neden olabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bombaların Arasından Çıkıp Işığa Kavuştular
 Fast Food Yaşam Tarzı Magnezyumu Azalttı
 Cildin Yaşlanmasını Besinlerle Frenleyin
 Pasif İçiciliğin Zararını Tartışmak Gereksiz!..
 Üçlü Aşı Otizm Riski Yaratmıyor
 Hastanede Tuvaleti Kullanmak Zorunda Kaldınız Mı?
 Selülitlere Veda Zamanı
 Kalbini Düşünen Aşık Olsun
 Sütüm Gelmezse Stresine Girmeyin
 Meme Kanseri Teşhisinde Yeni Trend: Mr
 Çürük Dişler Kanser Yapıyor
 Bundan Sonra Tahlil Yaptırmak Zor
 Tüp Bebek Tedavisi Kısalıyor
 Kalp Krizinin Nedeni Tıkanan Damarlar
Şenlendiren adamı çileden çıkardı!
Şenlendiren adamı çileden çıkardı!
Hüsnü Şenlendirici bugünlerde eskisi kadar şen değil! Sebebi ise...
Avşar sahneden verdi veriştirdi
Avşar sahneden verdi veriştirdi
Hülya Avşar, Kaya Hotels & Resorts'taki programlarına bir gala...
Caroline aileye girmiş!
Caroline aileye girmiş!
Yakın zamana kadar suyun karşı yakasındaki güzellere abayı...
Arap seviyor!
Arap seviyor!
Sosyetenin gözde estetisyeni Aslı Berker, Aralık 2004'te...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.