Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki 13 ilde elektriklerin kesilmesi, doğalgaza bağımlı elektrik üretim politikasının alarm verdiğini ortaya koydu.
Turizm sezonunda, tam Brezilya- Fransa Dünya Kupası maçı oynanırken Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerini bir anda karanlığa boğan arıza, Türkiye'nin doğalgaza bağımlı son derece 'kırılgan' elektrik üretim politikasının alarm verdiğini ortaya koydu. Türkiye, doğalgaza bağlı elektrik üretiminin sancılarını yaşıyor. Elektriğin yüzde 45 gibi büyük bir bölümü, ithal kaynak olan doğalgazdan üretiliyor. Doğalgaz fiyatlarının, petrole bağlı olarak artmaya devam etmesi, Türkiye'nin elektrik üretim sisteminde ve elektrik fiyatlarında deprem etkisi yaratan ciddi sarsıntılara yol açıyor.
KESİNTİ ZİRVESİ Türkiye'nin, son yıllarda elektrik üretim kapasitesini artırmak için yatırım yapmaması da sistemde ortaya çıkan en küçük bir aksaklığın hızla krize dönüşmesine neden olabiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, enerji KİT'lerinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla dün yapılan toplantıda, elektrik kesintisinin nedeni ve alınması gereken önlemler tartışıldı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, toplantıda iki önemli konu öne çıktı: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) kesinti sırasında Türkiye'nin 'turizm başkenti' olarak gösterilen Antalya ve çevresine elektrik vermek için 'devreye
gir, üretim yap' talimatına uymayan Oymapınar'ın durumu incelensin.
22.00-06.00 saatleri arasında sistemden çekilecek elektriğin fiyatının artırılmasıyla ilgili opsiyonları içeren bir çalışma yapılsın. Enerji Bakanlığı yetkilileri, 16.00-22.00 saatleri arasında üretim yapan otoprodüktörlerin, 22.00'den sonra devreden çıktıklarına işaret ederek, "Bu saatten sonra kendi ürettikleri elektriğe göre daha ucuz olan sistemden elektrik almaya başlıyorlar. Otoprodüktörleri devrede tutmak için 22.00'den sonra sistemden çekilecek elektriğin fiyatı artırılabilir" dedi.
OYMAPINAR'A 'GÖZALTI' Ege, Akdeniz ve Marmara'yı içine alan 13 ilin karanlığa gömüldüğü sırada Oymapınar'a elektrik üretimine başlaması talimatı verildi. Sistem operatörü olarak nitelendirilen TEİ- AŞ'ın, "devreye girin" talimatına uymayan Oymapınar'a ne tür yaptırım uygulanabileceği araştırılacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Oymapınar'ın lisansının iptalinin gündeme gelebileceğini söyledi. Öte yandan, elektrik üreticilerinin zam talebine direnen Enerji Bakanlığı'nın, olası bir zammın sanayinin rekabet gücünü daha da olumsuz etkileyeceğini hesaba katarak bu konuda hassasiyet gösterdiği, bunun da elektrik politikasında çıkar çatışmaları nedeniyle çıkmaza yol açtığı vurgulanıyor.