|
|
|
|
|
|
Soğuk algınlığı virüsü kanser bombası oldu
Kanser hastaları, soğuk algınlığı virüsüyle iyileşecek!.. Johns Hopkins Onkoloji Bölümü Başkanı Dr. Ted DeWeese, kanserli hücreleri yok ettiğini keşfettiği soğuk algınlığı virüsünden 'akıllı bomba' yarattı. Bombalar, kanser hücrelerini yok ederek, en işe yaramayan radyoterapinin bile etkisini 7 kat artırıyor
Johns Hopkins Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ted DeWeese, kanser hastalarına umut olacak yeni bir buluşa imza attı. DeWeese, soğuk algınlığı virüsünden ürettiği kanser bombası ile tıpta kansere karşı yeni bir savaş kazanmaya hazırlanıyor. "Geçen beş yıl içinde şok edici ve daha önce tahmini bile mümkün olmayan gelişmeler yaşandı" diyen Prof. Dr. De- Weese, çığır açan çalışmalarını anlattı.
* Neden kanser bombası ürettiniz? Radyasyon terapisini özellikle prostat kanserinde pek çok hasta için kullanıyoruz ve çok başarılı oluyoruz. Ancak bir grup hastamız var ki radyasyon terapisi onlarda yeterince başarılı olamıyor. Amacımız kanser hastalarının iyileştirme etkilerini artırırken tedavinin yan etkilerini azaltabilmek. Bunun için soğuk algınlığı virüsünü ele aldık. Soğuk algınlığı virüsü; hücreleri etkiliyor ama aynı zamanda insanları öldürmüyor. Çok kolay bir şekilde soğuk algınlığı virüsü alabilirsiniz ama ölmezsiniz. Adona virüsünü kullandık. Bu virüsün özelliği hücrenin içine giriyor ve bir hücrenin içinde kendini on iki kere yeniliyor ve başka hücrelere gidip aynı etkiyi yapabiliyor. Amacımız bu virüsün içine PSA genini koyarak prostat kanserli hücreleri öldürmesi. Yalnızca kanserli hücreleri seçebilmesi diğer hücrelere dokunmaması gerekiyordu. Prostata neden olan PSA geninin içine enjekte ederek onu sağladık. Akıllı bombalar yarattık. Yalnızca kanserli hücreleri seçebiliyorlardı.
* Kanser bombası, insanlar üzerinde diğer kanser tedavi yöntemleri olmadan etkili olabiliyor mu? Bulduğumuz virüsü insanlar üzerinde denemek istedik. İlk denediğimiz grup daha önce prostat kanseri olmuş ama kanserin tekrarlamış olduğu hastalardı. İlk olarak virüsü bu hastalara enjekte ederek düzelme olup olmadığına baktık. Hastaların yüzde 60'tan fazlasının PSA'sı yüzde 30 ya da daha fazla düştü. Golümüzü tamamen atamadık, tamamen kanser hücrelerini temizleyemedik belki ama bu araştırma bize güç verdi. Ve gösterdi ki ürettiğimiz hücreler kanserli hücreleri öldürebiliyordu. Daha sonra bunu radyasyon terapisi ile birleştirip etkilerini artırabilir miyiz diye düşündük. Bu virüsü alıp radyasyon terapisiyle birlikte kullanırsak; ikisinin tek başına etkisinden tam yedi kat daha fazla etkiyi artırdığını gördük.
* Kanser bombası kanserli hücreleri yok mu ediyor, iyeleşmesini mi sağlıyor? Bunu yaparken Amerika'da yapılan bir araştırma bize yardımcı oldu. Laboratuarda geliştirilen bir protein, hücrenin tekrar çalışmasına yardımcı oluyordu. Bu sayede daha önce radyasyon terapisi ile ölen hücrelere kendilerini yeniden yenileme şansı verdik.
* Sadece prostat kanseri için mi kullanılabiliyor? Hayır yalnızca prostat değil diğer kanserler için de. Benim özel alanım prostat kanseri ancak şimdi üçüncü bir klinik çalışmaya başlıyoruz. Bu yöntemi kullanarak diğer kanserler üzerinde de ne kadar etkili olacağını test edeceğiz.
* Hastaya enjekte edildikten sonra hasta üzerinde yan etkileri oluyor mu? Soğuk algınlığı virüsü olduğu için bazı insanlar kendilerini yorgun hissedebilirler. Ateşi çıkmış gibi hissedebilirler. Aynen soğuk algınlığının başlangıcı gibi yan etkiler gösterebiliyor. En fazla böbrekte basit bir iltihap olması beklenebilir. Tükürük bezleri şişebilir ya da konjektivit olabilir. Bağışıklık sistemi nasıl soğuk algınlığını temizliyorsa bu yan etkileri de temizler.
* Neden kanser bombası deniyor? Aslında akıllı bombalar, enjekte ettiğimiz her hücreye gitmeyecek. Hangi hücreye gitmesi gerektiğini bilecek. Yalnızca kanserli hücreleri hedef alacak. Sağlam hücrelere gitmeyecek. Hasarlı hücreleri bulup onlara gidip kanserle savaşmalarını sağlayacak, ölü olanlarını yeniden canlandıracak.
* Uygulaması nasıl, bir kez mi yoksa her gün mü verilecek? Cevabından şu anda emin değilim ama radyasyon terapi ve kemoterapiye ek olarak bunu da iki ya da üç kere hastanın durumuna göre enjekte etmemiz yeterli olacak. Bu soğuk algınlığı virüsü olduğu için, tekrar tekrar enjekte ederek bağışıklık sisteminizin bunu öldürebilme şansını azaltıyorsunuz. Bağışıklık sisteminin savaşma etkisini yok edebiliyor. Bu nedenle yeni bir araştırma yapıyoruz: İlk enjekte ettiğimiz virüs mü daha etkili olacak (bağışıklık sistemimiz daha henüz bununla savaşmasını bilmediği için) yoksa son yaptığımız kür mü daha iyi etki gösterecek (bağışıklık sistemimizin üçüncüsüne karşı savaşacak gücü kalmadığı için).
* Bu şekilde mevcut kanser tedavilerinin maliyetini düşürürken başarı oranını artıracak mı? İki çeşit yararı olabilir. Birincisi daha az radyasyon terapisi kullanmamız gerekecek böylece radyasyon maliyeti düşecek. İkinci olarak radyasyonun yarattığı yan etkileri düşürecek. Dolayısıyla yan etkilerle zaman harcamamız gerekmeyecek.
* Ne kadar zamanda etkisini gösteriyor? Soğuk algınlığı olma süremiz kadar mı? Hemen hemen aynı sürede etkili oluyor, bir hafta içinde etkisini gösterebiliyor.
* Prostat kanserinde mesela iktidarsızlık gibi yan etkileri mi yok edecek? Radyasyon terapisi daha azalacağı için iktidarsızlık gibi yan etkiler azalacak.
* Hastalığın ilk aşamasında kullanılırsa tek başına tedavi edebilir mi? Bu virüsün koruyucu etkisi yok o nedenle bir aşı diyemeyiz. Hastalığın ilk aşamasında kullanılabilirse etkisinin ne olacağını henüz araştırmadık. Umarım vardır ama, büyük ihtimalle böyle bir etkisi yoktur. Dünyada çoğu yerde araştırma yapılıyor ama bizim Jons Hopkins'te amacımız gerçekten insan hayatını etkileyecek araştırmalar yapabilmek. Yapılan bir çok araştırmanın biyolojik olarak etkileri oluyor ama insan hayatı üzerinde etkisi olabilmesi. Bizim araştırmalarımız hayallerimiz bunun üzerine.
* Kanser hangi aşamada olursa olsun kemoterapi ya da radyoterapiye ek olarak kullanılacak bu bombalarla tedavi şansı yükselecek mi? Amacımız her türlü kanser tedavisinde bu sayede başarı şansını artırabilmek zaten.
|
|
|
|
|
|
|
|
|