|
|
Cilt tipleri ve cildi yaza hazırlamak
Saklamanın anlamı yok, her yıl bir ikilem yaşarız: Yazın gelişiyle mutlu mu olmak gerekiyor, yoksa güneşin olumsuz etkileri ve cildimize vereceği hasarlar için endişelenmek mi? Tabii ki bunun cevabı için uykularımızın kaçması gerekmiyor. Ama öte yandan şunu da unutmamak lazım ki vücudun yaza hazırlanmasında yüz ilk sırada yer alıyor. Bugün çeşitli cilt tiplerini tanıtmak ve her biriyle ilgili önerilerde bulunmak istiyorum. Kaç tip cilt vardır? Her cilt için farklı beslenme şekilleri olduğu ve farklı ürün kullanma gerekliliği doğru mudur? Güneşten evvel hangi hazırlıkları yapmak uygun olur? Şunun altını çizmek gerekir: Belirlenen cilt tipleri, cildin yalnızca o anki özelliklerini yansıtır. Isı, nem, mevsim gibi değişen çevresel koşullar, hormonal değişimler, hatta stres, cildin nem ve yağ dengesini değiştirebilir.
Normal cilt Normal cilt, pek az erişkinin keyfini sürebildiği, sağlıklı bir cilttir. Pembemsi, lekesiz, ışıltılı ve taze bir görünümü vardır. Bebek cildi gibi dediğimiz, pürüzsüz, siyah veya beyaz noktaları olmayan, porları sıkı bir cilttir. Ne aşırı yağlı, ne de aşırı kurudur. Doğada kolay bulunan bir cilt tipi değildir. Bakımlar özellikle nem ve yağ dengesini korumaya yönelik olmalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Normal cilt yalnızca doğanın bir armağanı değil, aynı zamanda sebze, meyve ve lifli gıdalardan zengin bir beslenme alışkanlığının da sonucudur. Bu beslenme zeytinyağı ve sıvı yağ kullanımıyla da desteklenmelidir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Süt tipi temizleyiciler, alkol içermeyen tonikler ve su bazlı hafif nemlendiriciler uygundur. Meyvelerin vitaminlerinden lokal olarak da faydalanmak mümkündür. Örneğin şeftali veya kayısı püresiyle hazırlanan bir maskeyi yirmi dakika süreyle yüze uygulamak yararlı olacaktır.
Yağlı cilt Yağlı cilt parlaktır, genişlemiş porları, klasik 'siyah noktaları' ve aşırı yağ üretimiyle kendini gösterir. Sivilce oluşumuna açıktır. Bakımda amaç, yaz öncesi dönemde cildi temizlemek, yağ dengesini düzenlemek şeklinde olmalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Öncelikle, hayvansal kökenli yağların azaltılması ve bitkisel yağların tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda, B grubu vitaminlerinden olan biotin adı verilen, yumurtanın sarısında, arpa tanesi pirinçte zengin olarak bulunan bir vitaminle takviye yapmak yağlılığın dengelenmesinde yararlı olabilir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Öncelikle cilt temizliği çok önemlidir. Burada yağlanmayı daha da uyarmamak için aşırı kuvvetli ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Jel tipi temizleyiciler ve alkollü tonik kullanımı uygundur. Gündüz ve gece kremleri, su bazlı nemlendiriciler şeklinde ve yağ dengeleyici özellikte olmalıdır. Bu arada siyah noktaların uzman eller tarafından temizlenmesi gerekliliği unutulmamalıdır. Kükürtlü ve killi maskeler yağlı cilt görünümünü oldukça düzeltecektir.
Kuru cilt Hatırı sayılır bir su kaybının olduğu cilt tipidir. Nemsizdir, incedir, elastikiyeti azdır ve hassastır. Yıkandıktan sonra kolayca gerilir, kızarır ve pullanmalar görülür. Bakımlar, nemlendirme ve besleme amacını taşımalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Tereyağı, margarin gibi yağlardan uzak durulmalıdır. Bol su içmek, sebze ve meyveden zengin bir beslenme alışkanlığını tercih etmek gerekir. Cilt kuruluğunun önlenmesinde beta karoten oldukça etkilidir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Kuru cildi olanların alkollü ve yağlılığı çok fazla gideren kozmetiklerden uzak durması gerekir. Süt tipi temizleyiciler, alkolsüz tonik, yağ içerikli nemlendiriciler ve mutlaka besleyici gece kremi kullanılmalıdır.
Hassas cilt Bütün ciltler hassas olmakla beraber, bu cilt tipinde deri iç ve dış etkenlere karşı aşırı duyarlıdır. Genelde kızarıktır, pullanmalar vardır. Kaşıntı ve yanmalar görülebilir. Yılın belli dönemlerinde daha fazla olmakla birlikte, genelde sorunludur. Nasıl beslenilmelidir? Sıklıkla sindirim sorunları da eşlik ettiğinden, beslenme, acısız yiyeceklerle ve alkol içermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Laktik fermentler, taze meyve ve sebze suları tüketilmelidir. C vitamininin 500-1000 mg'lık günlük dozları, kılcal damar duvar yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek bu ciltlerde önemli bir destek sağlar. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Kuvvetli temizleyiciler, tonikler ve soyma işlemlerinden, kortizonlu kremlerden kaçınılmalıdır. Süt tipi temizleyiciler, kesinlikle alkolsüz tonikler, cildi sakinleştiren krem ve maskeler kullanılabilir. Güneşten uzak durmak, mutlaka yüksek koruma faktörlü kremler kullanmak ve hipo-allerjik kozmetikleri tercih etmek gerekir.
Karma cilt En yaygın cilt tipidir. Alın, burun ve çene yağlı olup, göz çevresi ve yanakların kuru olduğu cilt tipleri, karma ciltlerdir. Bu ciltlerin dengeleri kolaylıkla bozulabilir. Süt tipi temizleyiciler, düşük alkollü tonikler ve cildin ihtiyacına göre nemlendirici, gerekiyorsa göz çevresi kremi kullanılmalıdır. Özel bir beslenme önerilmemektedir. Çünkü, her karma cilde uygun düşen beslenme şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tüm bu cilt tiplerinin yanında, yağlı olmakla birlikte kuru, yani nemsiz bir cilt tipi de vardır. Bu cilt tipine nadiren rastlanır. Yanlış kozmetik uygulamalar, yanlış bakım, aşırı sıcak ve kuru hava sonucunda ciltteki nemin kaybedilmesiyle ortaya çıkar. Aşırı yağla parlayan, ancak elastikiyeti kaybolmuş, pullanmaların görüldüğü bir cilttir. Yağın dengelenerek, eski nemin geri kazandırılmasını amaçlayan bakımlar uygulanmalıdır. Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, yüzünüzü, mutlaka zararlı güneş ışınlarından korumak için geniş kenarlı şapka, gözlük ve yüksek koruma faktörlü kremlerle koruyarak yazın tadını çıkarın...
|