|
|
|
Hacı Bekir Lokumları, franchising ile büyüyecek
Türkiye'nin en eski şirketi olma özelliği taşıyan Hacı Bekir Lokumları, ülkede franchising yöntemi ile büyüyecek.
Franchising genel anlamda, ''belirli sınai hakların, para karşılığı ticari alanda kullanımına izin verilmesi'' olarak tanımlanıyor.
Kastamonu'nun Araç ilçesinden gelip İstanbul Bahçekapı'da 1777 yılında açtığı dükkanında akide şekeri ve lokum gibi şekerlemeleri üretip satmaya başlayan ve dönemin padişahı tarafından Osmanlı Sarayı'nın şekercibaşı seçilen Ali Muhiddin Hacı Bekir'in ismi, iki yüzyılı aşkın süredir
sürdürülüyor.
Hacı Bekir Lokum ve Şekerli Mamüller Sanayi A.Ş. Genel Müdürü İlyas Tunaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en eski dünya markalarından biri olan Hacı Bekir lokum ve şekerlemelerinden Pendik'te bulunan fabrikada günde ortalama 4.5-5 tonluk üretim yaptıklarını kaydetti.
İstanbul'da 4 mağazaya sahip olduklarını, 8 mağazada ürünlerinin satıldığını ve Anadolu'da 18 şehirde satış yaptıklarını belirten Tunaoğlu, şöyle devam etti:
''Hedefimiz her ilde satmak. Bunun için franchising verme hazırlığı içindeyiz. Ancak suistimallere karşı çok sıkı kontrol yapacağız. Çünkü geçmişte bir süre bizden alıp, daha sonra başka yerden aldıkları ürünleri Hacı Bekir markası adı altında satanları tespit ettik. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşlamamak için franchisingi güvendiğimiz kişilere vereceğiz. Çalışmalarımız kapsamında bu yıl içinde bir-iki franchise verebiliriz.''
''17 ÜLKEYE İHRACAT''
İlyas Tunaoğlu, üretimin yüzde 15'ini ihraç ettiklerini kaydederek, yakın zamanda ilk defa Avustralya'ya mal göndereceklerini bildirdi.
ABD, Japonya, Yeni Zelanda, İngiltere, Hollanda, Letonya, Litvanya, Estonya, Yunanistan, Fransa, Almanya ve İrlanda'nın da aralarında bulunduğu 17 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Tunaoğlu, son yıllarda ilişkilerdeki yumuşama sayesinde Yunanistan'a olan ihracatlarında ciddi artış olduğunu vurguladı.
Tunaoğlu, Avrupa'da yılın kütüphanesi seçilen ve birkaç yıldır Hacı Bekir lokumlarının satıldığı Chester Beatty Kütüphanesi'nin diğer ürünlerden de satmak istediğini söyledi.
YAYLA FESTİVALİ VE İSTANBUL'DA YÜRÜYÜŞ
Kastamonu'nun Araç ilçesinde Hacı Bekir Şekerciler, Pastacılar, Yayla Kültürü Festivali düzenleneceğini anlatan Tunaoğlu, Araç Kaymakamlığı'nın desteği ve Araç Belediyesi'nin himayesinde yapılacak festivalin 30 Haziran ile 2 Temmuz arasında gerçekleştirileceğini kaydetti.
Tunaoğlu, festival kapsamında Hacı Bekir'in hayatını anlatan konferans ile resim ve fotoğraf sergilerinin düzenleneceğini, ayrıca yaylada temsili olarak lokum, akide ve badem şekeri yapacaklarını belirtti.
Festival çerçevesinde İstanbul'da da yarın bir etkinlik yapacaklarını ifade eden Tunaoğlu, saat 14.00'te İstanbul'daki Kastamonu derneklerinin katılımıyla kortej halinde Galatasaray Lisesi önünden Taksim Anıtı'na yürüyeceklerini, bu sırada da Beyoğlu'ndaki vatandaşlara küçük paketler içinde yaklaşık 5 bin adet şeker ve lokum ikram edeceklerini anlattı.
TARİHÇE
Şekerci Bekir Efendi, Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkanında, lokum, akide vb. şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başladı.
Bekir Efendi'nin açtığı ilk dükkan, günümüzde Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik A.Ş.'nin Bahçekapı'daki satış yeri olup, İstanbul'da iki asırdan bu yana aynı hizmeti gören yegane dükkan durumunda.
Türkiye'de 16. yüzyılda başlayan şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak bal, pekmez, su bağlayıcı, doku yapıcı olarak un kullanılmaktaydı. 18. yüzyıl sonlarında Avrupa'da üretilen şekerin, o günlerin ismiyle ''Kelle Şekeri'' olarak Türkiye'ye gelmesiyle, şekerci Hacı Bekir, bu şekeri havanlarda dövüp eriterek, gül, tarçın vb. tabii aroma ve boyalarla pişirip akide şekeri imalatını geliştirdi. Ayrıca 1811'de Alman bilgini tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak, şeker ve nişasta karışımı ile bugünkü lokum imalatını gerçekleştirdi.
Hacı Bekir, 19. yüzyılda İstanbul Bahçekapı'daki dükkandan aldığı lokumları ülkesine götüren bir İngiliz turist ile Türk lokumunun Avrupa'da ''Turkish Delight'' olarak tanınmasına vesile oldu.
Üç neslin ismini taşıyan Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik A.Ş., İstanbul'da Bahçekapı merkez mağazasına ilave olarak Karaköy, Galata, Tepebaşı, Pangaltı, Çarşıkapı, Beyoğlu, Parmakkapı, Kadıköy satış şubelerini açtı.
Şekerci Hacı Bekir, Ali Muhiddin Hacı Bekir'in vefatından sonra kurulan Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik Ticaret A.Ş. ve Hacı Bekir Sanayi A.Ş. isimlerindeki iki anonim şirket halinde faaliyetlerini sürdürüyor.Amerika, Japonya, Güney Afrika, Mısır, İngiltere ve Fransa'da temsilcilikleri bulunan firma, lokum, tahin helvası, badem ezmesi, akide şekeri, karamela, draje, çikolata, reçel, jöle v.b. şekerlemeler ile bisküvi, kurabiye, kek, hamur tatlıları imalatı, perakende ve toptan satışları ve ihracat yapıyor.
(AA)
|