Biyoteknoloji 21. yüzyıla damgasını vuracak yol haritası belirleyelim
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı biyoteknolojiye yatırımın rekabet gücünü artıracağını belirterek "Biyoteknoloji 21. yüzyıla damgasını vuracak. Geniş katılımlı yol haritası hazırlanmalı" diye konuştu.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin biyoteknoloji gibi önemli bir gelişmenin dışında kalmaması gerektiğini belirterek, "Biyoteknolojinin hangi yönde gelişmesi gerektiği ve bu gelişmenin nasıl sağlanacağı konusunda geniş katılımlı bir yol haritası hazırlamalı" dedi. Sabancı, ''Türkiye'de Biyoteknoloji İşbirlikleri" başlıklı seminerin açılışında yaptığı konuşmada, seminerde sunulacak "Uluslararası Rekabet Stratejileri: Türkiye'de Biyoteknoloji İşbirlikleri" adlı raporun, derneğin biyoteknoloji
konusunda hazırladığı ikinci rapor olduğunu söyleyerek biyoteknolojinin, 21. yüzyıla damgasını vuracak olan teknolojilerin başında geldiği kaydetti. Sabancı, biyoteknoloji uygulamaları sayesinde çocuk ölümlerinin azaltılması, kalıtsal sağlığın geliştirilmesi, açlık, yetersiz beslenme, AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla savaşılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi. Sabancı şöyle konuştu: "Henüz temel bilim ve araştırmageliştirme (ARGE) çalışmalarında ve endüstriyel uygulamalarda somut bir birikim ortaya konulamamıştır. Avrupa Birliği üyeliği yolundaki Türkiye'de de, araştırma, teknoloji ve inovasyonun önünü açacak politikaların oluşturulması önem taşımaktadır. Bu bakımdan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 2004 yılında aldığı Türkiye'deki Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasıladaki payının 2010 yılına kadar yüzde 2'ye çıkarılması kararı önemli bir hedeftir. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri takip ederek kendi ekonomisine katkıda bulunacak teknolojik alanları seçerek bu yönde stratejik planlar yapmak ve uygulamak zorundadır." Türkiye'nin teknolojiyi üreten bir ülke konumuna gelmesi için özel sektör, devlet ve üniversitelerin bu konuda işbirliği içinde olmasının kilit bir rol oynayacağına işaret eden Sabancı, "Türkiye böylesine önemli bir teknolojik gelişmenin dışında kalmamalı, biyoteknolojinin hangi yönde gelişmesi gerektiği ve bu gelişmenin nasıl sağlanacağı konusunda geniş katılımlı bir yol haritası hazırlamalıdır" dedi.
ATILAN ADIM OLUMLU Ömer Sabancı, toplantının ardından, basın mensuplarının Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıklamalarının etkilerini sorması üzerine, bakanların küresel dalgalanmalara süratle cevap verdiklerini belirterek, konunun detaylarını incelemediklerini söyledi. İlk etapta piyasaların bu durumu olumlu algıladığına işaret eden Sabancı, "Biz de olumlu olarak görüyoruz" dedi.