YeniGıda Yasası'na özel madde eklendi: Uzman olmayanlar ticari zarar verecek açıklama yapamaz.
Toroğlu'na özel yasa maddesi!
Önce salatalık, ardından tavukla ilgili 'hormonlu' imalarıyla tepki gören Toroğlu, yeni Gıda Yasası'na özel madde ekletti. Yasanın 9'uncu maddesi "Uzman olmayanlar gıda işletmecilerine ticari zarar verecek açıklama yapamaz" diyor.
Futbol yorumcusu Erman Toroğlu'nun, 2004 yılı sonunda önce sebze ve meyve, ardından da tavuk nedeniyle yaptığı açıklamalar, hazırlanan yeni Gıda Kanunu'na özel madde ekletti. Toroğlu'nun Ekim 2004'te hormonlu salatalık açıklamalarının ardından Aralık 2004'te de "Ben tavuk yemem arkadaş" sözleri, her iki sektörde de üreticiler tarafından tepkiyle karşılanmış, özellikle beyaz et sanayicileri bu yüzden 30 milyon YTL zarar ettiklerini açıklamışlardı. Geçmişte yaşanan bu iki olay, şu anda görüşmeye açılan yeni Gıda Kanunu'nun 'Şeffaflık İlkeleri' başlıklı
üçüncü bölümünün 9. maddesine girdi. Bu maddede, "Gıda güvenliğine ilişkin konularda uzman olmayan gerçek ve tüzel kişiler, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan demeç ve açıklamalarla toplumu ve tüketicileri yanlış bilgilendiremez ve gıda işletmecilerine ticari zarar verecek türden gereksiz açıklamalarda bulunamaz" denildi.
ÜÇ PARÇALI YASA Avrupa Birliği Komisyonu, yıllarca kanun hükmünde kararname ile yönetildikten sonra Eylül 2005'te ilk yasasına kavuşan gıda sektörüne ilişkin görüşlerde yasayı yetersiz bulmuş ve madde madde değişim yerine silbaştan yeni bir yasa hazırlanmasını istemişti. Bunun üzerine hazırlanan ve Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde yayınlanarak ilgili tarafların görüşlerine sunulan yasa ile ilgili görüş verme süresi 19 Haziran'da sona erdi. Bu sürede özellikle gıda mühendisleri odaları çeşitli toplantılarla yasaya ilişkin eleştirilerini ve görüşlerini yazılı raporlarla bakanlığa ulaştırdı. Yeni yasa eskisinden farklı olarak Gıda Kanunu, Hijyen Kanunu ve Veterinerlik- Yem Hayvan Sağlığı olmak üzere üç parça halinde düzenlendi. Yasa hazırlanırken bazı bölümlerin AB direktiflerinden direkt tercüme edildiği gözlendi.
ŞEFFAFLIK İLKELERİ Yeni yasanın üçüncü bölümünü oluşturan "Şeffaflık İlkeleri" başlığı altında da gıda güvenliği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesinin esasları belirtildi. Burada "Bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluşturabileceğinden kuşku duyulması için geçerli nedenlerin olması durumunda, belgelere erişim konusunda yürürlükteki hükümler saklı kalmak koşuluyla, riskin mahiyeti, ciddiyeti ve büyüklüğüne bağlı olarak, Bakanlık, ürün ve ürün tipini, içerebileceği riski ve riski önlemek, azaltmak veya yok etmek için alınan ya da alınması planlanan önlemleri tanımlayarak, riskin sağlıkla ilgili mahiyeti hakkında kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla gerekli çalışmaları yapar" hükmü yer alırken, bu konudaki kısıtlamalar da sıralandı.