|
|
|
Güney Afrika'nın etkisiyle Türkiye yine düştü
Yatırımcıların, cari işlem açığı ve enflasyon problemi yaşayan ülkelerden çıkış yapmasıyla Türkiye'nin dolar cinsi devlet tahvilleri keskin bir düşüş yaşarken, piyasa geneli yara almadı.
Güney Afrika'nın birinci çeyrek cari işlem açığının, 24 yılın en kötü seviyelerinde, yüzde 6.4 büyüdüğünü gösteren verinin açıklanmasıyla Türkiye'deki satışlar tetiklendi.
Bu haberler, hükümetin yabancı yatırımcılara stopajların kaldırılmasını açıklamasıyla birlikte oluşan olumlu gelişmeleri gölgeledi.
Credit Suisse'de gelişmekte
olan ülke piyasaları ekonomisti olan Berna Bayazıtoğlu, "Yüksek cari işlem açığı ve enflasyonun olduğu ülkelere karşı tedbirli olduğumuz bir ortamda, Güney Afrika'daki problemler, benzer sorunları olan Türkiye'ye de sıçradı" dedi.
Bayazıtoğlu ayrıca, "Stopaj haberleriyle güne iyi başladık, ancak risk tedirginliği olan yatırımcılar, toparlanan eurobond fiyatlarından satış yaptılar" dedi.
Türkiye'nin 2030 gösterge tahvilleri 1.062 puan artarak 136,688'e yükseldi ve getirisi 8.302'e çıktı.
ABD 30 yılık tahvilleri üzerinde getiri spreadleri 6.3 baz puan genişledi. Merkez Bankası faiz oranlarını, şaşırtıcı bir hareketle 7 Haziran'da 175 baz puan artırmıştı.
Ülkenin yatırım derecelendirme oranları 'BBB+" olduğu için gelişmekte olan ülke piyasası gibi görülmeyen, Güney Afrika'nın uzun vadeli 2014 tahvilleri, 0.813 puan düştü ve getirisi yüzde 6.5 oldu. Londra'daki bir Avrupa bankasından açıklama yapan bir işlemci, "Sanırım, Türk hükümeti yatırımcı güvenini yeniden inşa etmek için iyi birşeyler yaparken, piyasa aslında hiçbir şeyin değişmediğini fark etti" dedi
Gösterge JP Morgan gelişmekte olan ülke piyasaları tahvilleri endeksi (EMBI+), getiri spreadlerinin bir baz puan daralarak 222 baz puan olduğunu gösterdi. Türkiye'nin endeksteki payı yedi baz puan artarak 284 baz puana çıktı.
(Reuters)
|