Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan ''8 maddelik'' değişiklikleri açıkladı.
Buna göre, yurtdışında yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranı sıfıra indirildi.
Bakan Unakıtan, bakanlıkta Devlet Bakanı Ali Babacan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yerleşik olmayan dar mükellef, gerçek kişi ve kurumların, yani yurtdışında yerleşik yatırımcıların vergilemesinde, AB uygulamaları çerçevesinde mukimlik ilkesini esas
almaya başladıklarını bildirdi.
Bakan bu kapsamda, yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranının sıfıra indirilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.Bir başka deyişle, artık bu yatırımcılardan stopaj yapılmayacağı gibi bunlar açısından beyanname verilmesi de söz konusu olmayacak.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurt içinde yerleşik yatırımcılar bakımından stopaj oranını yeniden düzenlemeye karar verdiklerini ve bunun için yasa maddesi ile Bakanlar Kurulu'ndan yetki almayı öngördüklerini bildirdi.
Unakıtan, bu yetki çerçevesinde stopaj oranını, Devlet İç Borçlanma Senetleri'nden (DİBS) elde edilen gelirler için yüzde 10, özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinde yüzde 10, hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlar için yüzde 10 olarak değiştireceklerini belirtti.
Bakan Unakıtan, Bakanlıkta Devlet Bakanı Ali Babacan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan ''8 maddelik'' değişiklikleri açıkladı.
Unakıtan, eurobondların stopaj sisteminin dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın aynen devam edeceğini ve yurtdışında yerleşik yatırımcılar bakımından eurobondların yurt içinde yerleşik yatırımcılara satılmasından elde edilen kazançlar için de beyanname verilmeyeceğini söyledi. YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARIN VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesinde mevcut sistemi değiştirdiklerini bildiren Unakıtan, yeni sistemde fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacağını kaydetti.
Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel olarak portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süre ile elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacağını açıklayan Unakıtan, mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulamasının yüzde 15 olarak devam edeceğini ifade etti.
Unakıtan, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinde eski sistemin aynen devam edeceğini kaydederek, 1 Ocak 2006'dan sonra ihraç edilen DİBS'ler ile bu tarihten sonra iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, bu kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranların geçerli olacağını bildirdi.
Bakan Unakıtan, gerçek kişiler hariç, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançların, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın sürekli hale getirildiğini de açıkladı. (AA)