Böbrek hastası 8 genç tiyatroyla hayata tutundu
Tedavi öncesinde prova yapan, diyalize bağlıyken rol ezberleyen çocuklar şimdi oyunlarını sahneye koyuyorlar. Bir zamanlar nefret ettikleri diyaliz merkezine de koşarak gidiyorlar..
Yıllardır kronik böbrek yetmezliği yüzünden aynı diyaliz merkezine giden 8 genç ve 10 yaşındaki bir çocuk tiyatro grubu kurdu. Ata Diyaliz Merkezi'nde tedavi gören böbrek hastası Şaban Aksöz (25), Tanser Aksungur (17), İlker Buyurmuş (20), Meryem Akbaş (20), Nurdan Uludağ (17), Musa Yılmaz (10), Harun Konaçoğlu, Mustafa Yılmaz ve Hakan Bayrak merkezin de desteğiyle profesyonel eğitmenlerden 9 ay boyunca ders aldı. Tiyatro eğitmenleri Tülay Akın ve Metin Akşahin eğitmenliğinde çalışan gençler, diyaliz için gittikleri merkezde, tedavi öncesi prova yapıp makinelere bağlıyken ezber çalıştılar. Kısa süre sonra da dünyaca ünlü yazar Anton Çehov'un dört kısa oyununu sahneye koydular. Ata Diyaliz Genel Müdürü Dr. Selim Uygur Kılıç, böbrek hastalarının tedavisinde motivasyonun çok önemli olduğunu vurguluyor. Dr. Kılıç, hastalarını yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlamak amacıyla bir tiyatro çalışması gerçekleştirdiklerini söylüyor. İzleyici ilgisi nedeniyle iki hafta üst üste İstanbul Göztepe Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde sahneye çıkan gençler de artık tiyatrodan kopamayacaklarını söylüyor.
KADER ORTAĞIYIZ 20 yaşındaki Meryem Akbaş, "Biz kader ortağıyız, bizi bizden daha iyi kimse anlayamaz. Diyalize girmenin ne demek olduğunu sıradan arkadaşlarımız anlayamıyor" diye konuşuyor. Yıllardır düzenli olarak gittiği, başlarda nefret ettiği diyaliz merkezi artık onun evi, hastalar ise yakınları olmuş. Grubun en küçük üyesi ise henüz 10 yaşındaki Musa Yılmaz... Küçük tiyatrocu, oyun öncesi elindeki kuklasıyla ufak bir şov yapıyor ve izleyicileri kahkahalara boğuyor.
NURDENİZ KUTSEL
|