|
|
Islak mayo mantar yapar
Herkesin ortak kullanım alanı olan havuzlar, beraberinde birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Zekayi Kutlubay; havuzdaki mikrop, bakteri, virüs ve mantarların yol açtığı hastalıklar ve korunma yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
* Havuzlardan bulaşan hastalıklar neler? Yaz aylarıyla birlikte güneş, havuz ve deniz isteği artıyor ancak bu istekler, başta mantar olmak üzere çeşitli enfeksiyonları da beraberinde getiriyor. Özellikle vajinal mantarlar, yaz aylarında büyük artış gösteren sağlık sorunlarından... Islak mayo ile kesinlikle durmamalısınız. Bununla birlikte yeterince temiz olmayan havuz ve deniz suyundan; mide- bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları geçebilir.
* İnsan vücuduyla nasıl temasa geçer? Yüzme havuzları, havaya ve çevreye açık oldukları için dışarıdan gelen etkilere maruz kalırlar. Bu etkenler arasında mikroplar, bakteriler, virüsler ve mantarlar yer alır. Hastalıklara neden olan mikroplar rüzgar ile veya yüzücüler tarafından havuza taşınırlar.
* Klor mikropları tamamen öldürmüyor mu? Son yıllarda havuzlardan kapılan hastalıklar artmaktadır. Bununla birlikte klorun yarattığı astım ve kanser gibi hastalıklar medya da sık sık yer almıştır. Mikropların suya girmesini engelleyemeyiz. Yapabildiğimiz en uygun şey, bunları en kısa sürede yok etmektir. Bunu klor ile yaptığımız için, klorun yarattığı tehditleri artırmış oluruz.
* Kimler havuza girmemeli? Ayak enfeksiyonu, deri lezyonu, çıban, göz iltihabı, kulak akıntısı, güneş yanığı, zührevi hastalığı veya herhangi bir bulaşıcı hastalığı olanlar, kendi sağlığı ve toplum sağlığı için havuza girmemelidir. Havuz kenarlarında yiyecek yenmemeli ve sigara içilmemelidir. Uzun saçlılar bone kullanmalıdır. Suya tükürülmemelidir. Havuz bölgesine ayakkabıyla veya dışarıda giyilen terliklerle girilmemelidir.
* Mantar nasıl bulaşır? Yaz aylarında çok sık görülen diğer bir hastalık grubu mantar hastalıklarıdır. Mantarlar en çok vücudumuzdaki kıvrım yerlerine yerleşmeyi seviyor. Yani en sık olarak ayak parmak arası, koltuk altı, kasık, sırt, göğüs ve ayak tırnaklarında görülüyor. Erkeklerde ayak mantarı daha sıktır. Sıcak ve nemli hava, kapalı ayakkabılar ve aşırı terleme kolaylaştırıcı faktörlerdir. Mantarlı zeminlerde çıplak ayakla dolaşma sonucunda bulaşır.
* Tırnak rengini nasıl etkiler? Bu bölgelerde kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı ve kötü koku en sık rastladığımız belirtilerdir. Tırnağın mantar hastalığında tırnakta boşalma, kalınlaşma, renk ve şekil değişiklikleri görülür.
|