|
|
Hastanede yok muayenehanede cihaz var
* Göz rahatsızlığı için hastanede muayene oldum. Doktor, gözüme lazer tedavisi uygulanması gerektiğini, bu tedavi için gereken alet edevatın hastanede olmadığını, ama istersem muayenehanesinde bu tedaviyi bana uygulayabileceğini söyledi. Ben emekli maaşıyla geçinmeye çalışan bir insanım. Bu tedavinin maliyetini nasıl karşılayacağım? Benim anlayamadığım olay; bu cihazı bir doktor muayenehanesine alabiliyor da, koca hastane neden alamıyor? Ya da alabilecekken almıyor mu?
Halkın, hasta veya hasta yakınlarının sağlık hizmetlerinin planlanması ve organizasyonuyla alakalı olarak fikir beyan etme, eleştiri ve öneride bulunma hakkı vardır. Çünkü, bu hizmetler asıl olarak onların talep ve gereksinimlerini karşılamak üzere üretilmektedir. Hizmetten yararlananların, sunulan hizmetle ilgili olarak düşünceleri, önerileri, eleştiri ve değerlendirmeleri çok önemlidir. Sağlık kurumları ve sağlık çalışanları, bu görüş ve eleştirileri dinleyerek kendilerini geliştirebilirler. Hastaların hizmetten yararlanma aşamalarında yaşadığı zorluk ve mağduriyetlerin bir kısmı, sağlık çalışanları ve yöneticileri tarafından görülemeyebilir. Bunları, doğrudan hizmetin alıcısı olanlardan öğrenmek gerekir. Ne var ki, ülkemizde çoğu kez sağlık kurumları ve yöneticileri, hastalardan sistemli ve düzenli görüş alma alışkanlığına sahip değillerdir. Sadece bazı özel hastaneler, bu yöntemi kullanmaktadır. Bu durumda hasta veya hasta yakınlarının, hastane yöneticilerine yaşadıkları sorunları ve bunlarla ilgili düşüncelerini iletmeleri büyük önem arz etmektedir. 'Aman dünyayı ben mi düzelteceğim? Nasıl olsa bir şey değişmez, söyleyip de ne olacak?' türü düşüncelerle tepkilerinizi, düşüncelerinizi yetkililere iletmekte ihmalkarlık göstermeyiniz. Örneğin muayene olduğunuz hastanede, her gün asgari 30-40 kişi göz polikliniğinde muayene olmaktadır. Sizin gösterdiğiniz tepkiyi günde birkaç kişi başhekime iletseydi, sorun belki de çözülmüş olurdu. Oysa hastane müdürünün size 'Şimdiye kadar kimseden bu konuda bir şikayet gelmediğini' söylemesine bakarsanız, diğer hastalar bu durumu kabullenmiş ve herhangi bir şikayette bulunmamış ya da tepki göstermemiş. Böyle bir sorun gerçekten söz konusu ise, başhekim tarafından önemle üzerinde durularak çözümlenmesi gerekiyor. Bu tür olaylar, halk arasında konuşuluyor, dilden dile yayılıyor. Genelleme yapılarak, tüm hekim camiası zan altında bırakılıyor. 'Hekimler muayenehanelerine hasta yönlendirmek için hastaneye cihaz alınmasını istemiyor' gibi bir kanaat oluşuyor. Olaya, hasta mağduriyeti bir tarafa, hekim saygınlığının korunması bakımından da acilen müdahale gerektiren bir durum olarak bakmak gerekiyor.
NOT: Okuyucularıma açıklamakta yarar olduğunu düşünüyorum; bana iletilen soruları özetleyerek ve gerek soran, gerekse soruda geçen kişi ve kurum isimlerini çıkararak aktarıyorum. Böylece soru ya da sorunlardan herkesin yararlanabileceği genel mesajlar çıkarmayı amaçlıyorum. Amacımız üzüm yemek, yoksa bağcıyı dövmek değil.
|