Cinsel kimlik gelişimi anne babaya bağlı
Üç ve altı yaş arasındaki dönem, çocuklar için büyük önem taşıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Bengi Semerci, anne babaları uyarıyor: "Çocuğun model alacağı kişi kendi cinsinden olmalı. Onun için doğru bir örnek olun"
Çocuklar ne kadar hızlı büyüyor, değil mi? Bir de anne ve babalarına sormak lazım elbette... "Büyüdükçe sorunları artıyor," demeleri yüksek olasılık. Çünkü her şeyi merak ediyorlar, sorular soruyorlar ve bazen sorunlara neden oluyorlar. İşte böyle zamanlarda anne baba olmak, kıldan ince bir köprü üzerinde yürümeye benziyor. Peki ne yapmak gerekiyor? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Bengi Semerci, bu soruyu "Öncelikle anne ve babalığa hazır olmak gerekiyor," diye yanıtlıyor. Cumartesi SABAH'ta yazılar yazan, birikimini atv'de yayınlanan Hadi Paylaşalım programında izleyicilere aktaran Prof. Dr. Semerci, Birlikte Büyütelim adlı kitabıyla anne ve babalara önemli bir kaynak sunuyor. Alfa Yayınları'nın okuyucuya sunduğu kitap, 0-12 yaş arasındaki çocukların ruh sağlığı konusunu işliyor. Prof. Dr. Bengi Semerci, her açıdan sağlıklı bir çocuk için, öncelikle annenin hamilelik dönemini iyi geçirmesi gerektiğine işaret ediyor. Bebek dünyaya geldiğinde annenin ne yaptığını bilen, kararlı bir tavır sergilemesinin çok önemli olduğunu ve bunun da 'hazır olmak'la ilgisi bulunduğunu anlatan Semerci, şu örneği veriyor: "Bebek, 'Bu kadın ne yaptığını biliyor. Altım kirli mi, huzursuz muyum, aç mıyım anlıyor. Gereksinimlerimi karşılıyor' diye hissetmeli. Eğer anne ne yapacağını bilirse, bebek de aynı duyguyu yaşar. Ama anne 'Eyvah altı mı kirlendi, karnı mı aç?' diye tokken onu beslemeye ve altını açmaya çalışırsa bebekte de aynı telaşı yaratır. Bebek ayna gibidir. Annenin duygusunu ona yansıtır."
'ÖZDEŞİM KURMALI' Anne ve babanın çocuğun cinsiyetine uygun davranışlarda bulunması cinsel kimliğin de oluşmasında temel etken. Prof. Dr. Semerci, "Kız çocuğu olmasını çok isteyen bir anne, erkek çocuğu olursa saçlarını uzatır, örer, kız kıyafetleri giydirir. Bu da bebeğin özdeşimle edineceği cinsel kimliğinin bozulmasına, yanlış ya da olmaması gereken bir kimlikle büyümesine neden olabilir. Cinsel kimlik gelişimi anne babanın davranışlarına bağlı," diyor. Cinsel kimlik duygusunun en yoğun geliştiği üç ve altı yaş arasındaki dönemde kızların anneyle, erkeklerin de babayla özdeşim kurduklarını anlatan Prof. Dr. Semerci, "Çocuk için iyi bir rol modeli olmalı. Çok olumsuz bir model de çocukları etkileyebiliyor. Olumsuz bir baba nedeniyle erkek çocuk onu tamamen itip, farklı bir cinsel kimliğe bürünebiliyor. Bu nedenle çocuklara özdeşim kurabilecekleri doğru modeller vermek çok önemli," diyor. Peki ya anne ya da baba kaybedilmişse ne olacak? Cevap şöyle: "Ev içinde bir özdeşim modeli yoksa, biz 'Mutlaka, özdeşim modeli olabilecek öğretmen, bakıcı olmalı' diyoruz. Zaten o rol modelin evin içinde yaşaması gerekmiyor. Ama çocuğun kendi cinsinden olmalı. Bazen çok iyi bir komşu bile olabiliyor. Dayı, amca, anneanne ya da çevreden birisi model rolünü üstlenebiliyor."
Halime SÜREK KAHVECİ
|