|
|
Robot öğrenci
Eğitim sisteminin öğrencileri giderek robotlaştırdığı söylenir yıllardır. Malum, yine OKS'li, ÖSS'li ve de açılımını bilmediğimiz kısaltmalı günlerden geçiyorken pazartesi günü bizim gazetede şöyle bir haber vardı: "Amerika'da rahatsızlığı nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler dersi sınıfa gönderdikleri robotlarla dinliyor." Bilim adamlarının, okula gidemeyenlerin yerine sınıfta dersi dinleyen, sınava giren hatta el kaldırıp soru sorabilen bir robot üretmesi bizi de harekete geçirdi. Aynı uygulamanın Türkiye'de yürürlüğe girdiğinde olacakları hayal edelim dedik...
* Bir kere okula gitmemek için hasta ayağına yatmanın bir anlamı kalmazdı. Sen gidemiyorsun ama robotun orada. Yani sözlüye kalkınca "O konu işlenirken ben hastaydım hocam" deyip, yırtma şansınız yok. Yani tam bir "Robot icat oldu, öğrenciler buna çok bozuldu" sendromu.
* Robot kısa süre içinde okulda herkesin sevgilisi olurdu. Sabahları İstiklal Marşı okunurken sesi o verirdi, öğretmenler "RXVC- 167 arkadaşınızı örnek alın da biraz insanlık öğrenin ondan" diye robotu örnek gösterirdi.
* Okulda herkesin sevgilisi olan robotun bu durumunu anlayamayan IQ'su düşük ergen erkek öğrenciler, "Bana bak metal teneke, herkesin sevgilisi olabilirsin benim manita hariç. Çizerim, façanı ve devrelerini bozarım" şeklinde robota babalanırlardı.
* Eğitim müfredatını gören robotun bütün devreleri yanar, kendisine sık sık format atmak gerekebilirdi.
* Robot modası hızla yayılır, herkes borç harç bir robot alır, okullardaki robot nüfusu kısa sürede artar, bir süre sonra okulun tamamı robotlardan oluşurdu.
* Kız meselesi yüzünden bıçaklı kavgalara karışırdı robotların adı. Metal oluşları sebebiyle bıçaklanamadıkları gibi, bir süre sonra okulu haraca da kesmeye başlarlardı.
* Yıl sonunda karneyi görüp "Ne lan bu karnenin hali?" şeklinde başlayan dayak faslı da tarih olurdu. Eee derse robot girdi, dayağı da robot yiyecek. İyi de robotu dövmek kolay mı? Üstelik o kadar da para verip almışsınız. Babalar karne dayağını çaresiz bırakırdı.
* Robotların değişik modeller ve versiyonlardan oluşması, bazı öğrencilerin de gaz vermesiyle bir süre sonra giderek insanlaşan robotlar arasında çeteler oluşmasına, robotların okulları ellerine geçirmesine neden olurdu.
* Dünyada bilim-kurgu üzerine kalem oynatan hayal gücü yüksek yazarlar, Türkiye'de robotların okullardan başlayarak tüm eğitim sistemini hatta ülkeyi ele geçirdiklerini görünce "Yuh! Bu kadarını biz bile düşünemezdik" diyerek meslekten el çekmeye karar verirlerdi.
|