Bana babanı söyle sana işini söyleyeyim!
Amerikalı klinik psikolog Dr. Stephan Poulter, baba figürünün, çocukların meslek seçimlerinde ve iş hayatında çok önemli bir rol üstlendiğini söylüyor. Aktüel'e konuşan Poulter, başarıya ulaşmak için babalarımızı doğru tanımamız gerektiğini belirtiyor.
Babalar Günü, her yıl olduğu gibi bu yıl da haziran ayının üçüncü pazarında kutlanacak. Bu yıl 18 Haziran'a denk gelen bu özel günde yine herkes babası ile vakit geçirmeye, ona hediyeler almaya özen gösterecek... Ne var ki psikologlar, babamızı bir gün hatırlamanın yetmediği konusunda hemfikir. Tıpkı Anneler Günü'nde olduğu gibi... Aktüel dergisinin bu haftaki sayısında yer alan haber, baba-çocuk ilişkisi üzerinde kimsenin farkına varmadığı bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Haberde, Amerikalı klinik psikolog Dr. Stephan Poulter, baba-çocuk ilişkisinin çocuğun kariyerini doğrudan etkilediğini gözler önüne seriyor. 24 yıldır aile ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Poulter, ABD'de kısa bir süre önce yayımlanan 'The Father Factor' (Baba Faktörü) adlı son kitabında; beş farklı baba tarzı tanımlıyor ve babalarımızın tarzının özellikle kariyerimiz, genel olarak da hayatımız üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu belirtiyor. Örneğin anlık öfke patlamaları yaşayan bir babanız varsa, insanların duygusal iniş-çıkışlarını anlamakta erken yaşta ustalaşıyor; insan kaynakları, danışmanlık, sosyal hizmetler veya sağlık gibi sektörlerde başarılı oluyorsunuz. Poulter, kitabında babaları beşe ayırıyor. İlk dördü, olumsuz özellikler taşıyan 'süper başarılı', 'zaman bombası', 'pasif' ve 'namevcut' babalar; sonuncusu ise ideal bir örnek olan 'sevecen, yol gösterici' baba...
BABA 1 Süper başarılı Öne çıkan özellik-leri; dış görünüme vebaşarıya olan aşırıdüşkünlük. Başarı saplantısıyla işkolik olanbu babanın çocukları,yaşadıkları baskının daetkisiyle kazanmayaçok önem veriyor. Ha-yatları üzerinde kendihissettiklerinden çok,başkalarının düşünce-leri etkili oluyor. Büyüdüklerinde ise iş hayatında kendine güven-siz ve şüphe dolu birerbirey haline geliyorlar.
BABA 2 Zaman bombası Poulter, bu tip babanın çocuklarındakaygı, kendine güvenve odaklanma eksikliği oluştuğunu söylü-yor. Çocuklar kendile-rini koruma kaygısıylainsanların duygusaldalgalanmalarını ko-layca anlayabilmek gi-bi bir savunma taktiğigeliştiriyor. Ancak büyüdüklerinde ya in-sanlarla yüzleşmektenkaçan, pasif ya daöfkeli ve agresifbireyler oluyorlar.
BABA 3 Pasif Pasif babalarınçocukları da diğerleri-ne benzer sorunlar yaşıyor. Ancak onlarınanahtar kelimesi 'ih-mal'. Pasif babalar çocuklarıyla iletişim kurmuyor, sevgisini gös-termekten kaçınıyor.Çocuklar da büyüdüklerinde duygu, düşün-ce ve değerlerini ifadeedemiyor. Çocuklardamotivasyon eksikliğive başarısızlık korkusuoluyor, depresif ruhhali ortaya çıkıyor.
BABA 4 Namevcut Çocuklarında 'öfke' kaynaklı yaralaraçıyorlar. Bu babalarınçocukları arasında,büyürken kardeşleriiçin baba rolü oyna-yanlara, babalarınıngidişinden kendilerinisorumlu tutanlara, güvensizlik yaşayıp kendini yalnızlığa mah-kum edenlere rastlanıyor. Büyüdüklerindekendi işlerini kurmayıtercih ediyorlar, çünküotorite figürleriyle barışık olmuyorlar.
BABA 5 Yol gösterici Bu baba tipi, tümbabaların olması gereken tipi tanımlıyor.Çocuklarıyla ilgilenen,onların hayatının heraşamasında destekolan, sevgisini hissettiren, gösteren baba.Poulter, tüm babalaraşu mesajı veriyor: "Bu tip baba, çocuk-ların kariyerinde ve kişisel ilişkilerinde rolmodeli oluşturur. Busayede çocuklar dünyanın güvenli bir yerolduğunu hisseder..."
|