|
|
|
"Bilgi veren okul suçlu"
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, herhangi bir okulun, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün, Bakanlık merkez teşkilatının haberi olmadan öğrencilerin veya velilerinin kimlik bilgileri ile adreslerini başka kurumlara göndermesinin suç olduğunu bildirdi.
Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen, ''Okullarda Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Paylaşım Toplantısı''nın açılışına katıldı.
Çelik, Toplam Kalite Yönetimi çerçevesinde kaliteli okul, ekip ve kurumların belirlenmesine yönelik çalışmaların ele alınacağı toplantıda
yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye'nin en büyük bakanlığı olduğunu söyledi.
Türkiye'de 60 bine yakın okul ve 20 milyon öğrenci bulunduğunu kaydeden Çelik, öğrencilerin en büyük zenginlik olduğunu ifade ederek, ''Bizim kaliteli binalarımız olabilir. Binaları teknolojik aletlerle donatabiliriz ama mühim olan buradan çıkan meyvedir'' diye konuştu.
Eğitim kurumlarının dış görüntüsüne bazı standartlar getireceklerini bildiren Çelik, standart getirmenin ''tek tip'' olmak anlamına gelmediğini ifade etti. Bu konuda hazırladıkları ''Kurumsal Kimlik'' isimli kitabı yakında eğitim kurumlarına göndereceklerini anlatan Çelik, ''Tabelalarımızda, dış mekanlarımızda, bahçe düzenlemelerimizde bir standart getireceğiz'' dedi. Çelik, toplam kalite uygulamaları kapsamında, müfredatın daha iyi olması ve personelin daha verimli çalışması konusunda da çaba gösterdiklerini söyledi.
''Toplam kalite'' yarışmasına yaklaşık 100 okul, kurum ve ekibin kaldığını bildiren Çelik, dereceye girenlerin bugün tespit edilerek açıklanacağını kaydetti. Dereceye giren okullar değerlendirilirken, öğrencilerin, öğretmenlerin çalışmaları ile derslerdeki başarı, okulun düzeni, disiplin cezalarının oranı gibi birçok kriterin göz önünde tutulduğunu belirten Çelik, bunun, okullar arasında ''en iyi'' olma yönünde gayretler başlamasını sağlayacağını söyledi. Çelik, ''Hedefimiz, bütün okullarımızın kalite belgesine sahip oluncaya kadar gayret göstermesi'' diye konuştu.
''100 MİLYON YTL'LİK OKUL''
Bu konuyla ilgili projenin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği ile ortak yürütüldüğünü kaydeden Çelik, Komisyon'un Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer'e teşekkür etti.
Kretschmer'in, Türkiye'deki görev süresinin yakında sona ereceğini ifade eden Çelik, ''Kendisiyle son olarak, Temel Eğitime Destek Projesi çerçevesinde aşağı yukarı 100 trilyon liralık AB finansmanıyla yaptırılacak okulun temelini Sayın Başbakanımızın da katılımıyla Erzurum'da 2 Temmuzda atacağız. Sayın Kretschmer ve çalışma arkadaşları özellikle eğitim alanında bizimle sıkı çalışma içinde oldular. Teşekkür ediyorum'' dedi.
AB ile fiili müzakerelerin 12 Haziranda başladığını anımsatan Çelik, bilim ve araştırmanın birinci, eğitim ve kültür başlığının da ikinci sırada olduğunu kaydetti. Çelik, ''Bizim belki en rahat olduğumuz alanlardan birisi eğitim alanıdır. Bizim AB ile yapısal olarak bir sıkıntımız yok, uyum açısından bir sıkıntımız yok.
Yasalarımız açısından, eğitime yaklaşım açısından da bir sıkıntımız yok ama ekonomik güce, kaynağa dayalı eksikliklerimiz var. Biz bunun farkındayız. Ülkemizin ekonomisi iyileştikçe çok daha iyi bir noktaya varacağımız bilinmelidir'' diye konuştu.
Toplantıya eski milletvekillerinden Mail Büyükerman'ın da katıldığını belirten Çelik, Büyükerman'ın birçok okul yaptırdığını hatırlatarak, ''Onun yaptırdığı okulun da bu kapsamda değerlendirilmiş olmasına da sevindim'' dedi.
''BİLGİ VEREN OKUL SUÇLU''
Çelik, açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Bankaların, kredi kartı borçlarını öğrenciler üzerinden takip ettikleri, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bilgi aldıkları'' yönünde haberler yayınlandığını anımsatması üzerine Çelik,2004 yılında bir genelge yayımladığını hatırlattı. Çelik, şunları söyledi:
''Genelge, Araştırma Planlama Koordinasyonu Başkanlığı'nın haberi olmadan, yani Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatının haberi olmadan hiçbir okulumuzun öğrenci listelerinin veya o okulun öğrencilerin velilerinin listelerinin hiç kimseye verilmemesiyle ilgili. Dolayısıyla herhangi bir okulumuz, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğümüz, okullardaki öğrencilerin kimlik bilgilerini, adreslerini, anne-babalarıyla ilgili bilgilerini bir şekilde eğer şu veya bu kuruluşa gönderiyorsa suç işliyor demektir. Zaman zaman bizden bu tür bilgiler istenir. Şu çalışmada, bu araştırmada kullanılmak üzere, bazı istatistik çalışması ve eğitim araştırması yapan kuruluşlar, kurumlar bizden bu bilgileri isterler. Biz bunu değerlendiririz ve veririz. Eğer birileri işini yapacaksa öğrencilerimiz üzerinden bunu yapmasın. Dediğim gibi okullar da bunu veriyorlarsa kesinlikle suç işliyorlar.''
Gazetecilerin ''Bazı okullardan alınmış'' sözleri üzerine Çelik, ''Bazı okullardan alınmışsa, biz de bunu tespit ederiz ve işlem yaparız'' dedi.
(AA)
|