|
|
|
|
|
|
|
'Yazıyı kaldırmayacağız'
Bodrum Müzesi'ndeki beş asırlık 'Tanrı'nın bulunmadığı yer' yazısının silinmesi talimatına tepki yağarken, Kültür Bakanı Koç: "Yazıyı kaldırmayacağız" açıklamasını yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin zindan bölümü görişinde bulunan Latince "Indeu Deus Abest-Tanrı'nın bulunmadığı yer" yazısının sahte bile olsa üstünü kazıma yöntemiyle kapatılmayacağını, aksi halde bunun eserde tahrifat anlamı taşıyacağı için tarihe ihanet olacağını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bodrum
Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin zindan bölümü girişinde bulunan Latince "Indeu Deus Abest-Tanrı'nın bulunmadığı yer" yazısının sahte bile olsa üstünü kazıma yöntemiyle kapatılmayacağını, aksi halde bunun eserde tahrifat anlamı taşıyacağı için tarihe ihanet olacağını kaydetti.
Bakan Koç Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında "Müesseselerimizin kıymetini bileceğiz ama eksiklerini de gidermeye çalışacağız" derken, kimsenin alınganlık göstermemesi gerektiğini kaydetti.
2005 yılı ekim ayında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin zindan bölümündeki Latince "Indeu Deus Abest-Tanrı'nın bulunmadığı yer" yazısının şikayet üzerine incelemeye alındığını kaydeden Koç, bu yazının Türkçeye çevirisinin yanlış olduğunu, aslının "Tanrı buradan uzak" anlamına geldiğini kaydetti. Muğla Valiliği'nin yazı üzerinde inceleme yaptırmasının ardından, yazının sahte olduğunun anlaşıldığını ifade eden Koç, herşeye rağmen ikinci bir inceleme daha başlattıklarını söyledi. Bakan Koç, bu yazının sahte olması durumunda bile eser üzerinde tahrifata neden olacağı için kazıma yöntemiyle sildirmenin mümkün olmadığını belirterek, "Aksi halde bu tarihe ihanet olur. Yazı kalacaktır" dedi.
SORUŞTURMA BAŞLATILACAK
Eser üzerine bu yazının sonradan yazdırıldığı ikinci kez onaylanırsa tahrif yapan kişiler hakkında soruşturma başlatılacağını belirten Koç, "Müdafa ettiğiniz kişileri iyi bilin. O düşündüğünüz kişiler bir ay sonra sizi mahçup etmesinler" dedi. Bakan Koç, 500 yıllık sansür haberlerini de basına yakıştıramadığını ifade ederken, ilk incelemede Behçet Dinçer adlı müze görevlisinin "Bu yazıyı ben yazdım" itirafının da dikkate alındığını bildirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Koç, ikinci incelemenin neden gerekli görüldüğü yönündeki sorulara "Ben Kaşıkçı Elması'nın da yerinde durduğu kanatindeyim, ama yine de inceletiyorum" yanıtını verdi. Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün ise, Muğla Valiliği'nin raporunda incelemenin iki arkeolog tarafından yaptırıldığı yazının sahte olduğunun kesin anlaşıldığını belirtirken, sözlü olarak da bu yazının fantezi amaçlı yazıldığını belirttiler.
Gazetecilerin "1999'da da bir soruşturma yapılmıştı. Ve yazının sahte olmadığı kararı çıkmıştı. Bunu dikkate almıyor musunuz?" sorusu üzerine Düzgün, 1999'daki soruşturma sonuçlarını görmediğini açıkladı. Düzgün, başka bir gazetecinin "Vatandaşlar sadece bu yazıdan rahatsızlık duydukları için mi şikayette bulundular, yaksa sahte olduğuna ilişkin bir bilgi geldi mi?" sorusu üzerine, "Sadece rahatsızlık duydukları için şikayet geldi. Levhaların kaldırılması istendi. Biz de inceleme başlattık. Bu inceleme sonrasında yazının sahte olduğu da anlaşıldı" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Musatafa İsen de Bakanlığın konuyla ilgili herhangi bir ihmalinin bulunmadığını anlattı.
"BEN YENİ YAZI YAZDIRMADIM"
Bu arada Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesinde bulunan tarihi zindanın girişine ''Inde Deust Abest'' yazısını zorla yazdırdığı öne sürülen eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen, hakkındaki iddiaları yalanladı.
Alpözen, müzede bulunan tarihi zindanın girişine ''Inde Deust Abest'' yazısını bir teknisyene zorla yazdırdığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.
Bu olayla ilgili olarak 1999 yılında da bir soruşturma açıldığını ifade eden Alpözen, şöyle dedi:''O dönemde açılan soruşturmada, teknisyen böyle bir yazıyı yazmadığını söyledi. Bu ifadeler elimde mevcut. Ben teknisyene yeni bir yazı yazdırmadım, sadece müzede bulunan mevcut yazıların daha iyi okunması için üzerlerinden kırmızı boyayla gitmesini istedim.''
Yazının bulunduğu salonun dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından törenle açıldığını belirten Alpözen, şunları kaydetti: ''Sayın bakanın talimatıyla zindanda bulduğumuz yazının altına İngilizce ve Türkçe karşılıklarını da yazdık. Yazıyı bulduğumuz dönemde, resmi bir yazıyla yazının anlamını bir profesöre sorduk ve anlamının 'Tanrının Bulunmadığı Yer' olduğunu öğrendik. Yaptığım bütün yazışmalar bende mevcut.''
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, yaptığı yazılı açıklamada, müzedeki yazının tarihi ve arkeolojik özelliğinin olmadığını belirterek, ''yazının eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından müzede görevli bir teknisyene zorla yazdırıldığının tespit edildiğini'' öne sürmüştü.
DÜZGÜN: ALPÖZEN'İN ZORLAMASIYLA YAZDIRILDI
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde kapının üst kısmındaki Latince ''Inde Deus Abest'' yazısının ''1993-1994 yıllarında dönemin müze müdürü olan Oğuz Alpözen'in zorlamasıyla taş üzerine kazıma suretiyle yazdırıldığını'' ileri sürdü.
Düzgün, bazı basın yayın organlarında yer alan, müzenin 500 yıllık zindanının girişinde bulunan ve ''Tanrının bulunmadığı yer'' anlamına gelen yazının kaldırılması yönünde talimat verildiğine ilişkin haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Açıklamasında, 2005 yılı Ekim ayında Bakanlığa yapılan yazılı müracaat ve şikayetler üzerine 15 Kasım 2005 tarihinde, Muğla Valiliği'nden sözü geçen yazının incelenmesi, arkeolojik ve tarihi değerinin olup olmadığının tespit edilmesinin istendiğini ifade eden Düzgün, İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Öztürk'ün valilik tarafından inceleme için görevlendirildiğini kaydetti.
Düzgün, Öztürk'ün 23 Ocak 2006 tarihinde Bodrum Müze Müdür Vekili Arkeolog Yaşar Yıldız ve Arkeolog Erhan Özcan ile birlikte zindanlar bölümünde yaptığı incelemede, iç kapı üzerindeki 130 santimetre boyunda 25 santimetre enindeki taş sövesinin üzerinde Latince ''Inde Deus Abest'' yazısının olduğu ve kapının sol tarafına İngilizce ve Türkçe ''Tanrının olmadığı yer'' şeklinde tabelanın konulduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Düzgün, açıklamasında şunları kaydetti: ''Arkeologlar Yaşar Yıldız ve Erhan Özcan'ın 1993-1994 yıllarında zindanlar bölümünün restorasyonu yapılırken müzede görevli olmadıklarını, ancak kapının üzerindeki Latince (Inde Deus Abest-Tanrının bulunmadığı yer) yazının dönemin Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in talimatıyla müzede görevli teknisyen Behçet Dinçer'e taşın üzerine kazıma yapılmak suretiyle yazdırıldığını duyduklarını, ancak Behçet Dinçer'in o yıllarda Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in 'Eğer bu yazıyı yazdığımı söylersen seni bu müzeden tayin ettiririm' şeklinde tehdit ederek bugüne kadar olayın gerçeğini söylemediğini ifade etmişlerdir.
Bunun üzerine konuyu incelemek ile görevli İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Öztürk'ün Behçet Dinçer ile görüşmesi sonucunda inceleme raporuna giren ifadesi ile 'Zindan bölümündeki kapının üzerindeki taş söveye Inde Deus Abest' yazısının zindanın restorasyonu yapılırken eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in talimatı ve kendisine verdiği Latince metne göre taşı kazıyarak yazdığını, bu ifadesini her zaman ve her yerde tekrarlayacağını belirtmiştir.
Yukarıdaki ifadeden de anlaşıldığı gibi 'Inde Deus Abest' yazısı kapının üst kısmına Müze Müdürü oğuz Alpözen'in teknisyen Behçet Dinçer'i zorlamasıyla taş üzerine kazıma yapmak suretiyle yazdırılmıştır.'' Düzgün, Genel Müdürlük tarafından, 28 Şubat 2006 tarihinde Muğla Valiliği'ne yazılan yazıda Bodrum Kalesi Zindanlar kapı girişi üzerinde bulunan, hiçbir tarihi ve arkeolojik değeri bulunmayan, ziyaretçilerin tepkisine ve şikayetine neden olan ''Tanrının bulunmadığı yer'' şeklinde Türkçe ve ''Where the god does not exist'' şeklinde İngilizce tabelaların kaldırılması ve yapılacak işlemlerin sonucundan bakanlığa bilgi verilmesinin istendiğini bildirdi.
"TALİBAN GİBİ"
Öte yandan Kültür Bakanlığı'nın Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi girişinde bulunan Latince, "İnde Deus Abest" (Tanrının bulunmadığı yer) yazısının silinmesi talimatına DYP'den sert tepki geldi.
DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir, olayı "Türkiye'nin imajı açısından karanlık bir tabloyu beraberinde getirir" diye değerlendirdi. Tarihsel ve antik eserlerin sadece Türklere ait değil tüm insanlığa mal olmuş konular olduğuna dikkat çeken Kandemir, Taliban'ın Afganistan'da iktidar olduğu dönemde dev Buda Heykelini yıkmasına göndermede bulundu. Kandemir, şöyle dedi:
"O bakımdan tıpkı Afganistan'da Taliban'ın yaptığı gibi gayri medeni bir davranış sergilemekten kaçınmak gerekir. Bu dinsel bağlamda değerlendirilebilecek bir olay değil. Bu kültürel ve uluslararası değerler açısından ortaya konup ona göre muhafaza edilmesi gereken uluslararası bir servetimizdir. Bu neviden basit düşüncelerle hareket etmemek gerekir."
CHP: TARİHİ OLMADIĞI GÖRÜŞÜ NEYE DAYANIYOR
CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Bodrum Kalesi'nde 500 yıllık geçmişi olan zindanın ''tarihi değeri olmadığı'' görüşünün neye dayandırıldığını sordu.
Ülkü, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesindeki zindanın girişinde Latince olarak kayaya kazılmış bulunan ''Tanrının Bulunmadığı Yer'' yazısının, ''tarihi değeri olmadığı'' gerekçesiyle kazınması için talimat verildiğini ileri sürdü.
500 yıllık geçmişi olan Saint Jean Şövalyeleri tarafından ''zindan ve işkencehane'' olarak kullanıldığı için ''Tanrının Olmadığı Yer'' denilen ve 1500'lü yıllar boyunca bu adla anılan zindanın, ''tarihi değeri olmadığı'' görüşünün neye dayandırıldığını öğrenmek isteyen Ülkü, bu yazının tarihi değeri olmadığının kim tarafından belirlendiğinin açıklanmasını istedi.
Müzelerdeki soygunlara dikkati çeken Ülkü, ''Binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi eserlerimiz kaçırılırken; elimizde tutmayı başardığımız ve çok sayıda turist çeken tarihi bir yazıyı, silme ya da kapatma talimatı vermek kültür ve turizm ile ne kadar bağdaşmaktadır?'' sorusunu yöneltti.
CHP'li Ülkü, son bir yıl içindeki kayıp ya da çalıntı tarihi eserler ile müze envanterinin en son ne zaman güncelleştirildiği konusunda bilgi istedi.
Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber ise Sualtı Arkeoloji Müzesindeki zindan girişinde çakılı bulunan ''Tanrının Olmadığı Yer'' yazılı tabelanın kaldırılması için Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından 2 ay önce yazılı bir talimat verilip verilmediğini sordu.
ANKA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|