Ortadoğu'da yaptığı petrol yatırımlarıyla tanınan işadamı Mehmet Habbab, Araplar'ın 500 milyar dolara yakın serbest dolaşan paraları olduğunu söyledi ve 'Yüzde 5'ini çeksek yeter' dedi.
Mehmet Habbab, 400 milyon dolar ciroya ulaşan Delta Petrol ve Transteknik Holding'in patronu. Lübnan kökenli Habbab, dünya jet set'i ile yakın ilişki içinde. Onun için Avrupa'da krallara, kraliçelere, önemli pekçok isme ulaşmak hiç de zor değil. Söyleşi yapmak için buluştuğumuz ofisinde Carter'dan Bush'a, Hariri'den Özal'a kadar birçok önemli liderle çektirdiği fotoğrafları dikkatimi çekiyor. Ama Mehmet Habbab bu dünyasından konuşmayı pek sevmiyor. Büyük büyük dedesi Osmanlı döneminde Lübnan'a göç etmiş. 1960 yılında Lübnan'ın da karışmasının ardından
Habbab Ailesi Türkiye'ye geri dönmüş. Mehmet Habbab'ın Lübnan'la bu kadar ilişkisi olmasına rağmen, ülkede yaptığı tek bir yatırım bile yok. "Bizim için küçük bir pazar" dediği Lübnan'la her ne kadar kendisi iş yapmasa da, Türk iş dünyasının ticaretini artırması için başkanı olduğu DEİK'teki Lübnan İş Konseyi'nde büyük çaba sarfediyor. Orta Doğu'nun önemli isimlerini buluşturan Türk-Arap Ekonomik Forumu'nun sıkı destekçilerinden olan Mehmet Habbab, geçen hafta hem bu forum nedeniyle Arap işadamlarını, hem de mezun olduğu dünyanın en iyi ekonomi okulu olarak bilinen Pennsylvania eyalindeki Wharton Üniversitesi'nin yıllık mezunlar derneği toplantısı nedeniyle tüm dünyadan pekçok CEO ve şirket başkanını İstanbul'da ağırladı.
* Son yapılan Türk-Arap Ekonomik Forumu da gösterdi ki, Araplar Türkiye'de özellikle gayrimenkul alanında iş yapmak istiyor, değil mi? Sadece gayrimenkulde değil. Bence her alanda iş yapmak istiyorlar. İki halk birbirine son yıllarda daha da yakınlaştı. Bakın son bir yılda, 10 milyar doların üzerinde yatırım yaptılar ve daha da yapıyorlar. Telekom'a 6.5 milyar dolar Araplar'dan geldi. Bir 5 milyar dolar hani şu sözü edilen ikiz kuleler için Dubaili işadamı getirecek. Katarlı bir grup 5 milyar dolar gayrimenkule yatırıyor. Bankalara bakın. MNG'yi de alıyorlar.
* Ortadoğu'yu en iyi bilen isimlerdensiniz. Sizce Türkiye Arap ülkelerinden ne kadarlık bir yatırım çeker? Şu anda Araplar'ın 500 milyar dolara yakın dolaşan serbest paraları var. Bunun yüzde 5'ini çeksek bile yeter. Türkiye'nin 25 milyar doları rahatlıkla çekebileceğine inanıyorum. Yaptığımız toplantıya Türkiye'nin bakanları ilgi gösterdi. Başbakanımız zaten var. Ve Başbakan Erdoğan bence bir denge politikası yürütüyor. Yani, 'Avrupa Birliği'nde bir terslik olsa Ortadoğu'ya gideriz'i düşünüyor.
* Siz kaç yıldır Ortadoğu'da iş yapıyorsunuz? Aşağı yukarı 25 yıldan beri o bölgedeyiz. Irak'ta, Sudan'da çalıştık. 1980'den sonra Ortadoğu'ya gittik. Öncesinde Türkiye'de ofis ekipmanları işindeydik. Sonra petrol işine girdik.
* Devletten sonra depolama kabiliyeti en yüksek şirketin Delta Petrol olduğu söyleniyor. Doğru mu? Evet, bizim Türkiye'de 300 bin ton, Gürcistan'da 120 bin tonluk kapasitemiz var. Bu en büyük depolama kapasitesi. Şimdi devletten sonra da diyemeyiz. Çünkü Tüpraş devletin değil artık.
* Türkiye'nin petrol sektöründe pozisyonu ne olacak? Türkiye gaz ve petrolde bir merkez olmaya başladı. Bugün Ceyhan Körfezi'nin küçük bir Rotterdam olacağına inanıyorum. Irak petrolü Ceyhan'a akıyor. Azerbaycan'dan çıkan petrol BTC hattıyla Ceyhan'a akıyor. Gazprom Ceyhan'a akacak. Türkiye üzerinden yılda 35-40 milyar metreküp gaz Avrupa'ya ihraç edilecek. Bu çok büyük bir rakam. Biliyorsunuz bu yıl Ukrayna ile çok büyük bir kriz yaşandı. Bugün artık bir alternatif aranıyor. Türkiye çok iyi bir alternatif olur.