LPG'de lisans için ek süreye kendi dernekleri karşı çıktı
LPG Derneği Başkanı Neyzi, lisans problemi olan istasyon sayısının 300-400 olacağını söyleyerek, "Süre uzatımına karşıyız. LPG Piyasası Kanunu'nun geçici 2'nci maddesinin uzatılması doğru değil" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) LPG istasyonlarında lisans alamayanlara yönelik ek süre uzatımı tartışılırken Türkiye Likid Petrol Gazcıları (LPG) Derneği Başkanı ve Aygaz Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi, süre uzatımına kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Bu arada tasarının ilk maddesine süre uzatımı 3 yıl iken, dünkü toplantıda bu 18 aya çekildi. Neyzi, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Türkiye'de gelişmiş bir LPG sektörü bulunduğunu dile getirerek, "Türkiye, Avrupa'nın en büyük ikinci LPG pazarıdır. Tüplügaz, dökmegaz ve otogaz
segmentlerinde toplam 55 şirket, 66 farklı markayla hizmet veriyor. Ülke çapında 15 bin tüplügaz bayisi, 5 bin 800 otogaz istasyonu bulunuyor'' dedi. Neyzi, Türkiye'de tüketicilerin LPG'ye Avrupa'daki en yüksek ÖTV'yi ödediğini belirterek, ''Yüzde 40'ın üzerinde ÖTV var. Sektörün ana problemi vergi. Vergi düşürse sarfiyat artar, kaçak azalır. Derdimiz başından sonuna kadar vergi. Bütün vergiler olduğu yerden aşağı insin'' diye konuştu.
PAZAR YÜZDE 70 KÜÇÜLDÜ LPG Kanunu'ndaki geçici 2. maddedeki değişiklik ile ilgili gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Neyzi, bu maddeyle ilgili süre uzatımını doğru bulmadıklarını dile getirdi. 13 Haziran'dan sonra bazı istasyonların geçici olarak kapanacağını bildiren Neyzi, şunları kaydetti: ''Bu istasyonlar ne zaman ki evraklarını tamamlarsa lisanslarını alır ve faaliyete geçerler. Bu, lisans almayı zorlayıcı bir unsur. Bin tane istasyondan 500-700'ünün birkaç içinde lisans alacağını tahmin ediyoruz. Aslında problem olan istasyon sayısı 300- 400'tür. Kanunlarımıza uymamız lazım" dedi. Bu arada dolum tesisleri için de benzer bir sürecin yaşandığına işaret eden Neyzi, kanunda LPG dolum tesislerinin güvenilir olmasına ilişkin bir durum bulunduğunu, bu konuda hiçbir taviz olamayacağını belirterek, LPG işini yapan dolum tesisinin gerekli izinleri alması gerektiğini söyledi. Son yıllarda bir çok ilde doğalgaz kullanılmaya başlanmasının pazarı daralttığına işaret eden Neyzi, Tüplü gazda her yıl yüzde 3-5 arasında bir küçülme olduğuna ve dökme pazarında ise yüzde 70 küçülme yaşandığına dikkat çekti. Neyzi, ''Aygaz'ı Çin pazarında görecek miyiz'' şeklindeki bir soru üzerine de, ''Çin'de değil... Avrupa'da LPG pazarını yakından izliyoruz'' diye konuştu.