Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, enflasyon hedefinde bir revizyonun gündemlerinde bulunmadığını söyledi.
CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Babacan, "Bizim asla bir hedef (enflasyon) revizyonumuz şu anda gündemde değil" dedi.
Nisan'ın ardından Mayıs ayında da enflasyon rakamlarının beklentilerin üstünde çıkması nedeniyle, piyasalarda enflasyon hedefinin revize edilebileceği yolunda görüşler yaygınlaşmıştı.
Bu yıl sonu için artı/eksi 2 belirsizlik aralığında enflasyon yüzde 5 olarak hedeflenmişti.
Enflasyon
hedefine ulaşmak için yapılması gerekenlerin yapılacağını vurgulayan Babacan, enflasyonla mücadelede kararlılıklarında bir değişiklik olmadığını belirtti.
Babacan, bir başka soruyu yanıtlarken de, niyet mektubu üzerindeki çalışmaların sürdüğünü anımsatarak, "Muhtemelen Temmuz ayının ilk yarısında IMF Board'u (İcra Direktörleri Kurulu) toplanarak 3. ve 4. gözden geçirmeyi ele alacak" dedi.
IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun gözden geçirmelere ilişkin niyet mektubunu onaylaması halinde yaklaşık 1.2 milyar SDR'lik (1.9 milyar dolar) kredi diliminin serbest bırakılacak.
Gözden geçirmelerin tamamlanması için Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30'dan 20'ye düşüren yasanın TBMM tatile girmeden önce çıkması; Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına yönelik gecikmiş adımların atılması ile Halk Bankası'nın özelleştirme yönteminin belirlenmesi gerekiyor.
BÜYÜMEDE REVİZYON YOK
Yüzde 5'lik büyüme tahminlerini revize edecek geçerli bir neden görmediklerini bildiren Babacan, kurda, faizde ve enflasyondaki yukarı doğru hareketin büyüme üzerinde bir miktar etkili olabileceğini vurgulayarak, "Bunun ne kadar olacağını şimdiden söylemek çok zor" şeklinde konuştu.
Yıl sonu büyüme tahmini bir süre önce yüzde 5'ten yüzde 6'ya revize edilmişti.
Kurlarda yaşanacak yüzde 10'luk artışın borç rasyosuna etkisinin yaklaşık 1.5 puan seviyesinde olduğuna dikkati çeken Babacan, yılbaşından itibaren geçerli olan yüzde 15'lik stopaj ile birlikte iş borçlanma kağıtlarına yabancıların ilgisinin azaldığını açıklayan Babacan, stopajla ilgili belirsizliklerin giderildiğini kaçış kapısı kalmadığını ve getirisinin düştüğünü ancak belli bir noktada dengeye ulaşılacağını söyledi.
Bankacılık sektörüyle ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını ifade eden Babacan, "Bankacılık sektörü açısından içimiz rahat. Açık pozisyon yok denecek kadar az" dedi.
Babacan, ekonomik politikalarının temel yaklaşımlarında bir değişiklik olmayacağını ve böyle bir beklentiye girilmemesi gerektiğini ifade etti. Yapısal reformlarında da hızlı ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Babacan, reel sektörün de yatırımlarını sürdürdüğünü kaydetti.