|
|
|
|
|
'Apartman altında atış poligonu olmaz'
İstanbul İtfaiyesi'nin eski daire başkanı İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, atış poligonlarındaki ses yalıtım malzemelerinin barut tozunu tutmaması gerektiğini belirterek, "Eğer sünger gibi bir yüzeye sahipse, atış sonrasında açığa çıkan barut tozunu biriktirir. Bu da en ufak kıvılcımla patlamaya yol açar" dedi.
RUHSATI EMNİYET VERİYOR Kılıç, apartman altlarında, mahalle arasında bulunan atış poligonlarının sakıncalı olduğunu vurgulayarak, görev yaptığı dönemde buna karşı çıktığını, ancak itfaiyenin
bu tür yerleri ruhsatlandırma görevi olmadığı için çaresiz kaldıklarını belirtti. Prof. Dr. Kılıç atış poligonlarında olması gereken standardı ise şöyle açıkladı: "Atış yapılan yerdeki ses yalıtım malzemesi barut tozunu tutmamalı. İçerde mutlaka havalandırma olmalı. Elektrik kablosu ve elektrik panosu, atış yapılan yerde bulunmamalı. Eğer elektrik kablosu geçmesinde zorunluluk varsa, mutlaka çelik borudan geçmeli. Atış poligonları mahalle arasında, apartman altında olmamalı. Yasalar şu anda buna engel değil. Ancak en azından poligonda bir 'patlama duvarı' oluşturulmalı. Yani herhangi bir patlamada kolay yıkılabilecek, dolayısıyla basınç etkisini en aza indirecek bir duvar yapılmalı. Atış poligonları tek katlı ve açık alanlarda yapılmalı. Poligonların dünya standardı, barut tozu birikmesine karşılık oluşabilecek patlamayı önlemek için bir duvarın olmaması. Açılır kapınır sürgülü bir duvar ya da kapı sistemi ile bu risk en alt seviyeye indirilmeli."
Yavuz RENÇBERLER / MERKEZ
|