AB sürecini değerlendiren Fischer, "Türkiye AB için XXL (çok çok büyük). Türkiye gibi devlerin girebilmesi için belki de yeni kapılar inşa edilmesi gerekir" yorumunu yaptı.
Almanya Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Joschka Fischer, Soysal Danışmanlık tarafından İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen Perakende Liderler Konferansı'nda 103 Türk şirketinin temsilcisine seslendi. 68 kuşağının haşarı genci Fischer, perakendeciler aracılığıyla başta siyasetçiler olmak üzere Türkiye'yi temsil eden herkese çağrıda bulundu: "Ben de duygusal ve fevri bir adamım. Ama bazen sakin olmak gerekir. Mantıklı olun, fevri olmayın." Türkiye'nin finansal açıdan hareketli günler geçirdiği günlerde Zürih'- te toplanan çoğu patron 103 kişi, bir yandan cep mesajlarıyla borsayı, kurları takip ederken, diğer yanda Fischer'in sohbetiyle farklı ufuklara yol aldı. Avrupa'nın sevilen politikacıları listesinin hep en üstlerinde yer alan Fischer, kendi sorunlarını konuşmaktan bunalan perakendecilere 'ilaç gibi' geldi. İşte Fischer'den satırbaşları..
* "Ben Türkiye'nin dostuyum. Ama Avrupa'nın düşüncesi şöyle: Türkiye batı bölgelerine bakılarak değerlendirilmemeli. Türkiye hem Avrupalı hem dışında. Öyle bölgeler var ki, bu uçurumun mutlaka kapanması gerek.
BAŞARILARINIZI ANLATIN
* Avrupa'yı Türkiye'nin muhafazar kesimleri endişelendiriyor. Büyüklüğü endişelendiriyor. Bütçeden alacağı payı düşünüyorlar. Nüfus endişelendiriyor. Daha küçük bir ülkenin birliğe katılımıyla sizinki çok farklı. Belki Türkiye gibi devlerin girebilmesi için yeni kapılar gerek. Türkiye AB için XXL.
* Sonbaharda Türkiye için hoş olmayan bir dönem yaşanabilir ama ben arka planda elimden geleni yapacağım. Öte yandan Türkiye AB'ye üye olursa eylem serbestliğinden ödün verecek.
* Türkiye kendisini tanıtmak adına yeterince çabalamıyor. Büyük bir başarı hikayeniz var, niçin saklanıyorsunuz? Siyasiler zaten geziyor. Ama sanatçılarınızın, müzisyenlerinizin, iş dünyasının gezmesi çok daha önemli. Önyargı ve itirazlar ancak böyle ortadan kalkar. Ama sorunları değil başarıları anlatın."
* AB'nin pozitif bir ekonomik iklim yaratması şart. AB'nin kendi dışişleri bakanı olmalı. 2012'ye kadar bütçe mutlaka revize edilmeli.