|
|
|
MİT'te 73 bürokrat yakını var
Milli İstihbarat Teşkilatı'nda şu an 3'ü vali 69 bürokrat ile 4 üst düzey MİT'çinin çocuğu çalışıyor.
MİT Müsteşarı Emre Taner, CHP'li Ersin'in terfilerde bürokrat çocuklarına torpil uygulandığı iddialarına yanıt verdi. 'Gizli' damgalı mektubunda rakamları açıklayan Taner "Personel alımında hiçbir adaya ebeveynlerinden dolayı ayrıcalık sağlanmaz" dedi.
MİT'te torpil olmaz
MİT Müsteşarı Taner, MİT'te 69 üst düzey bürokrat ve 4 üst düzey MİT'çinin çocuğunun çalıştığını açıkladı, "Ancak hiçbirine ayrıcalık sağlanmaz" dedi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner, MİT'te 73 üst düzey bürokratın çocuğunun görev yapmasına karşın, tayin ve terfilerde "ebeveynlerin resmi-sosyal statüsü"ne dayalı bir ayrımcılık olmadığını savundu. "MİT'te torpil" tartışması CHP milletvekili Ahmet Ersin'e, "bir MİT mensubu" imzalı ihbar mektubuyla başladı.
ÇOCUKLAR, DAMATLAR Ersin, mektuptaki iddiaları soru önergesiyle Meclis'e taşıdı ve şöyle dedi: "Vali, yüksek bürokrat ve daire başkanları çocuklarının teşkilata alınarak ayrıcalıklı zümre oluşturulduğunu, sondan 3'üncü Personel Başkanı'nın kızı ve damadı ile sondan 2'nci Personel Başkanı'nın oğlu ve sondan 1'inci Personel Başkanı'nın oğlu ve gelini ile eski Müsteşar'ın sekreterinin eşinin de teşkilatta torpille görev yaptıkları ve bunların sürekli batı bölgelerinde kaldıkları, doğu bölgelerine gönderilmedikleri bildirilmektedir. Kapalı kutu olan MİT'in, teşkilat içi ve dışı büyük bürokrat çocuklarının iş kapısı olduğu ve gizli kapaklı işe alındıkları, dolayısıyla MİT'in görev ve misyonunun erozyona uğratıldığı iddiaları vardır. Önemli özellikler gerektiren istihbaratçılık genetik olabilir mi? Teşkilatta doğu ve güneydoğuda görevlendirilmeyen ayrıcalıklı bir zümre olduğu ve koskoca teşkilatın zenci olarak tanımlanan 200 kişinin sırtında yürüdüğü doğru mudur?"
EBEVEYN AYRICALIĞI YOK Sorulara, Başbakan adına MİT Müsteşarı Taner yanıt verdi. Taner, Ersin'e gönderdiği "gizli" damgalı yazıda, MİT'te 3'ü vali olmak üzere 69 üst düzey bürokrat çocuğu görev yaptığını bildirdi. Taner ayrıca babası MİT'te üst düzey yönetici olan 4 personel bulunduğunu söyledi. Personel alımında izlenen politika, sınavlar ve güvenlik soruşturmasını anlatan Taner ise, tek ölçünün "aranan şartlara uygunluk" olduğunu söyledi. Taner, "Personel alım sürecinde, hiçbir adaya ebeveynlerinin mensubiyeti veya resmi-sosyal statüsünün ayrıcalık sağlaması mümkün değildir" dedi. Her yıl MİT personelinin yüzde 9-10'unun yerinin değiştirildiğini açıklayan Taner, bazı torpilli çalışanların "B bölgesi" olarak tanımlanan Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilmedikleri suçlamasına ise "personelin sağlığı, aile ve çocuklarının durumu" gibi sebeplerin etkili olduğunu kaydetti. Taner, MİT'in kaç personeli olduğu sorusuna ise, istihbarat faaliyetlerinde görevli personel sayısının "güvenlik mülahazasıyla yaratacağı sakıncalar nedeniyle" açıklanmadığını kaydederek yanıt vermedi. Taner, MİT kadrolarının "Milli güvenlik sebebiyle gizli kalması gereken kadrolar" niteliğinde olduğuna dikkat çekti.
Osman AYDOĞAN/ANKARA
|