|
|
|
|
|
|
Bugün gırtlak kanseri ameliyatı yarın evişleri!
Klasik yöntemlerle yapılan erken aşama gırtlak kanseri tedavisinde bazen bir hafta kadar hastanede yatılırken, endoskopik cerrahi sonrası sadece 1 gün yatılır
Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Erişen, kendi alanında uygulanan kansız ameliyatlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
* KBB'da endoskopi kullanım alanları nelerdir? Endoskopinin yeri KBB disiplininde vazgeçilmezdir. Kulak, burun, boğaz, baş ve boyun alanındaki pek çok girintiliçıkıntılı ve karanlık bölgeyi görebilmek için yoğun olarak endoskopiye başvurulur. Burnun arka kısmına, genize, yutağa, yemek borusu ve yemek borusu girişine, nefes borusuna ve gırtlağa endoskopi yapılabiliyor. Başvuran hastaların büyük bir bölümü, bu bölgelerden birini ilgilendiren yakınma ile gelir. Burun ve sinüslerin her türlü hastalıklarında, alerjik durumlarda, burun sinüs tümörlerinde, çocuklarda sıklıkla görülen geniz eti tanısında, geniz kanserlerinde, yutak ve gırtlakla ilgili, başta kanserler olmak üzere her türlü sorunda, ses kısıklıklarının, yutma sorunlarının, nefes darlıklarının, ağızdan kan gelmesi, boğazda batma ve yanma gibi sorunların açıklanmasında endoskopik inceleme kullanılır.
*İnsanın burnundan ya da kulağından bir borunun sokulması çok ürkütücü değil mi hastalar bu sırada paniğe kapılmıyor mu? Hayır genelde paniğe kapılmıyorlar. Vücudun başka bir bölgesine yapılan endoskopi ile bu kıyaslanmamalı. Hastaların çoğunluğu rahat oluyorlar. Ancak bazı hastalar hassastır; sonuçta kulak, burun, boğaza girerken hastaların refleksleri olabiliyor. Örneğin; öğürme... Bu gibi durumlarda da olanlara yüzeysel anestezi yapılabiliyor. Bu genelde boğaz endoskopilerinde görülüyor.
*KBB cerrahisinde endoskopinin ilk kullanımı hangi ameliyatta oldu? Nasıl yapılıyor? Son 15-20 yıldır KBB alanında, tanıda olduğu kadar cerrahi tedavide de çok sık kullanılmaya başlanan endoskopinin ilk kullanımı sinüs ameliyatlarıyla oldu. 'Kansız ameliyat' gibi popüler bir tanımlamayla anılan bu ameliyatlar, dışarıdan hiç kesi olmadan burun içinden yapılıyor. Sinüzitlerin endoskopik tedavisi günümüzde artık standart tedavi haline geldi.
*Diğer tedavi alanlarındaki uygulamalar neler? Endoskopinin en sık kullanıldığı ikinci tedavi alanı gırtlakla ilgili rahatsızlıklar. Endoskopi, öncelikle basit kistler, nodüller ve polipler için kullanılırken, ses telleri felçlerinde de giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. Gırtlak kanserlerinin tedavisinde de, uygun olgularda boyundan hiç kesi yapmadan ağız içinden hastalığın endoskopik yolla tedavisi mümkün. Bu iki alandaki rutin kullanım dışında, bu kadar sık olmasa da kulak cerrahisinde de endoskopik işlemler uygulanmaya başladı.
*'Endoskopi yardımlı cerrahi' ne demektir? Endoskopik cerrahinin avantajları nelerdir? Tüm bu tedavilerde, endoskopik yöntemler tek başına bir cerrahi yöntem olarak kullanılabildiği gibi standart tedavi yöntemleriyle kombine edilebiliyor. Buna 'endoskopi yardımlı cerrahi' deniyor. Tedavide en temel amaç; yapılan tedavinin başarısını maksimuma taşımak... Her cerrahinin bir komplikasyon riski olabilir. Hastalıklı dokunun maksimum oranda çıkarılması ama hemen yanındaki normal dokuları maksimum oranda korunması ve yine çıplak gözden kaçabilen hastalıklı gizli dokuların daha iyi saptanması, endoskopik cerrahinin en büyük avantajları. Hastalıklı dokuların maksimum oranda çıkarılması, cerrahinin başarı şansını yukarıya taşırken normal dokuyu ne kadar fazla korursak hastalığın getirdiği yükü, 'komplikasyon' denilen sorunları ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini de o kadar azaltıyor. Ana hedef olan başarı şansı yükselirken, yapılan cerrahi tedavinin sorunları o kadar azalıyor. Endoskopik ameliyatların büyük çoğunluğu dışarıdan kesi olmadan yapılmasına rağmen, bazen kombine tedavilerde ufak kesilerle birlikte uygulanabiliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|