kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hepatit B'de Avrupa birincisiyiz
AIDS'ten daha tehlikeli

Hepatit B'de Avrupa birincisiyiz

Geçtiğimiz yıl dünya üzerinde 1.2 milyon kişinin ölümüne neden olan Hepatit B virüsü, Türkiye'yi de tehdit ediyor. Anneden çocuğa geçme riski çok yüksek olan virüs; piercing, manikür ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşabiliyor

Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği'nin (EASL) 41. dönem toplantısı, Viyana Uluslararası Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Ege Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulus Akarca, Avrupa ülkeleri arasında, Hepatit B hastalığının en çok Türkiye'de görüldüğünü söyledi. 2.5 milyon hastanın olduğunu belirten Prof. Dr. Akarca, "Batı Avrupa ülkelerinde görülme oranı yüzde 0.5 ile 1 arasında değişiyor. Bizdeki oran ise yüzde 5'lere kadar çıkıyor. Dünya genelinde ise 400 milyon kişi Hepatit B'li var" dedi.

HEPATİT B DOĞUDA ÇOK YAYGIN
Karaciğer iltihaplanması şeklinde görülen kronik bir hastalık olan Hepatit B'nin bebeklik döneminde bulaştığında vücutta kalıcılığının yüzde 90, erişkin yaşlardaki bulaştığında ise yüzde 5 civarında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akarca, "Bebeklerde yüksek oranda kronikleşme olabiliyor. Bu nedenle bebeklerin aşılanması çok önemli. Çünkü aşı yüzde 100'e yakın koruma sağlar. Bebek doğar doğmaz aşıların yapılması lazım" diye konuştu. Hastalığın dünyada yayılımı açısından Türkiye'nin orta derecede risk bölgesinde bulunduğunu, nüfusun yüzde 3 ila 4'ünün Hepatit B taşıyıcısı olduğunu belirten Akarca, şu bilgileri verdi: "Bunların arasında ileride karaciğer kanseri ve siroz gibi hastalıklara yakalanma riski olan 300-400 bin kişi var. Batı Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 0.5 ile 1 arasında değişiyor. Orada da hastalığı bulunduranların çoğu bizim gibi ülkelerden giden insanlar. Fransa'da yapılan bir araştırmada, Hepatit B hastalarının oranı yüzde 0.65 bulundu. Bu da tahminlerin üzerinde bir rakam. Bizde ise bu oran doğuda yüzde 7-8, batı bölgelerinde yüzde 3-4 civarında."

ANNEDEN ÇOCUĞA GEÇİYOR
Prof. Dr. Akarca şöyle konuştu: "Biz özellikle aşıyı vurgulamak istiyoruz. Çünkü korunma tedaviden çok daha önemli. Tedavi uzun süreç gerektiren ve yüksek maliyetli bir yol, oysa aşı çok daha basit. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Anneden çocuğa bulaşma şekli en sık görülen bulaşmadır. Cinsel yolla da bulaşır. O nedenle kontrolsüz, şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak gerek."

PIERCING'TEN BİLE BULAŞIYOR
Hepatit B konusunda dikkat edilmesi gereken konulara değinen Kaynarca, manikürcülerin ve kuaförlerin hijyene dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "İki Hepatit C hastam vardı. İkisi de göbeğe yapılan piercing'ten, aynı yerden aynı mikrobu almışlar. Diş fırçası ve traş makinesi ortak kullanılmamalı. B'nin bulaşma riski, C'ye göre 100 kat daha yüksek. Çünkü bulunduğu ortamda daha uzun süre yaşabiliyor" diye konuştu.

HER YIL BİR MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Kongre kapsamında Viyana Hilton Danube Otel'de düzenlenen 'Hepatit B'ye Karşı Yürütülen Küresel Savaşın Yeni Yüzü' konulu konferansta konuşan İtalya'nın Palermo Üniversitesi Gastroenteroloji ve Karaciğer Bölümü Başkanı Prof. Dr. Antonio Craxi de, Hepatit B'nin dünya çapında ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin bu hastalığa bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini dile getirdi. Craxi; kan, vücut sıvıları, doğum ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan Hepatit B virüsünün, HIV virüsüne göre bulaşma ihtimalinin 100 kat daha yüksek olduğunu belirterek, sağlık çalışanları, uyuşturucu, alkol ve sigara kullanıcıları ile ailesinde Hepatit B olanların yüksek risk gruplarını oluşturduğunu kaydetti. Paris Necker Hastanesi Hepatoloji Bölümü'nden Stanislas Pol ise, 400 milyon kişinin kronik enfeksiyona sahip olduğunu ifade ederek, kronik hastaların yüzde 25'inde karaciğer rahatsızlıklarının gelişme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi. Pol; Asya ve Güney Afrika ülkelerinin yüksek risk taşıyan bölgelerde yer aldığını ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Akdeniz, Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinin orta düzey, Batı Avrupa ülkelerinde düşük düzeyde risk taşıdığını kaydetti. Pol, göçler sonucu demografik yapısı değişen Avrupa'daki toplam hasta sayısının ise 13.9 milyon olduğunu kaydetti.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Piller Beyne Kansız Takılıyor
 Hepatit B'de Avrupa Birincisiyiz
 İlk Enfeksiyon Kanser Nedeni
 Prostata Kırmızı Biberli Tedavi
 Kontrollü Öfke Yararlı
 Azı Da Yararlı Değilmiş
 Doktorun Verdiği İlaçla İyileşeceğimi Sanmıyorum
 Stresten Kurtulmak İçin Gülümseyin Ve Meditasyon Yapın
 Bugün Gırtlak Kanseri Ameliyatı Yarın Evişleri!
 Ayna Ayna Söyle Bana Var Mı Benden Güzeli Bu Dünyada?
 Benimki Psikolojik Bir Sorun!
 Yanlışlar Ve Doğrular
 10 Yıl Sonra Neşter Kullanılmayacak
 Beş Yaşına Kadar Birlikte Uyunabilir Mi?
Yönetmelik değişince albümün çıkışı gecikti
Yönetmelik değişince albümün çıkışı gecikti
Mahsun Kırmızıgül'ün 25 Mayıs'ta çıkaracağını duyurduğu 'Dinle' adlı...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Türkiye adına 59. Cannes Şenliği'nde yarışmakta olan Nuri Bilge...
Güzide nefes kesti
Güzide nefes kesti
İki yıl önce şarkıcılığa soyunan Ayşe Hatun Önal, Güzide Duran ve...
Mermerci'nin 'derin' korkusu!
Mermerci'nin 'derin' korkusu!
Ender Mermerci, kızı Derin yüzünden zor günler geçiriyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.