|
|
|
|
|
Toprak Temiz Olmalı
|
|
- Organik üretime geçmek istendiği zaman bu iş kolay olmuyor, doğa önce organik üretimi yadırgıyormuş. - Daha önceden orada tarım yapıldıysa, toprak kirleniyor; temizlenmesi zaman alıyor. Çok kirli topraklarda organik üretim yapılamıyor. Toprak eski haline gelebilecek durumdaysa bir geçiş süreci geçiriyor. Verimliliğin istenen düzeye gelmesi zaman alıyor. Kendisinden sürekli bir şeyler alınmış fakat bir şey verilmemiş bir toprağın verimi önce çok düşük oluyor. Belli bir süreçten sonra verim artıyor. - Organik üretimle uğraşan kaç kişi var? - Şu anda 60 milyon dolarlık organik ürün ihracatından söz ediliyor; organik tarımla uğraşan 18 bin 500 işletme var. İş büyüyor ama bu rakam 18 bin 500 işletme için çok düşük. Bunların içinde toplayan, temizleyen, paketleyen işletmeler de var. Esaslı bir sektör haline geldi ama şimdilik cirosu çok ufak. - Organik ürünlerin tümü paketli olarak satılmıyor. Mesela portakallar var, elma var, armutlar var. Açık ürünler; bunların sertifika- sını nasıl takip edebilirim? - Biz organik gıda mağazası olduğumuz için bu ürünleri kontrol altında tutabiliyoruz; kendi mağazamız ama bunlar marketlerde satıldığı zaman paketlenmiş olarak satılıyor ve üzerlerinde etiketleri oluyor. Müşterimiz sorarsa bütün sertifikaları fatura bazında gösterebilecek altyapıya sahibiz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|