|
|
|
|
Rakının mezesi sohbettir
Ünlü oyuncu Selda Alkor, özel günlerinde rakı içmeyi sevdiğini söylüyor. Oyuncuya göre rakı sofrasının "olmazsa olmazı" ise keyifli bir sohbet Son zamanlarda rol aldığı dizilerle gençlerin de sevgisini kazanan Selda Alkor, eski Yeşilçam günlerinde film çekimleri sonrasında keyifli rakı sofralarına tanık olduğunu anlatıyor.
Selda Alkor Türk sinemasının yetiştirdiği en yetenekli oyunculardan biri. 1943 yılında Konya'da doğan sanatçı aslında Ses adlı sinema dergisinin açtığı yarışma sonucu sinema dünyasıyla tanıştı. "Cumartesi Senin Pazar Benim" adlı filmle oyunculuğa başladı. En tanınmış film ve TV dizileri arasında Halit Refiğ'in "Güneşe Giden Yol", Nejat Saydam'ın "Buzlar Çözülmeden", Hüseyin Karakaş'ın "Kartallar Yüksek Uçar" adlı filmleri geliyor. Son zamanlarda ise televizyon dizilerinde canlandırdığı rollerle dikkat çekiyor. Gençliğinden bu yana rakı sohbetlerini çok sevdiğini söyleyen usta oyuncuyla rakı kültürü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
- İçkiyle ve rakıyla aranız nasıldır? Çok iyi değil ama bu içkiyle ilgili bilgi sahibi olmadığım anlamına gelmiyor. Rakı bizim ulusal içkimiz. İçmeseniz de rakı hakkında çok bilginiz oluyor.
- Rakının son yıllarda gençler arasında da yükselişi söz konusu. Son zamanlarda rakıya olan ilginin arttığını düşünüyor musunuz? Şimdiye kadar hep tek tip rakı içilirdi. Mesela çok eskiden Kulüp Rakı vardı. Son zamanlarda rakı çeşidinin artması gençler arasında bir merak uyandırmış olabilir. Ama ben gençlerin çok fazla içki içmesini tercih etmiyorum. İçki tabii ki içilir. Ama ortama ortamına göre. Yani belli bir şekilde içilirse içkinin bir tadı vardır.
RAKI ULUSAL İÇKİMİZ - İçki içmenin bir adabı olduğunu düşünüyorsunuz... Evet kesinlikle. İçki adabını ne yazık ki pek çok kişi bilmiyor. Bir rakı içerken yanındaki mezelerin özellikleri vardır. Sohbetin çok önemi vardır. İçmeyi bilen kişiler, rakı masası sohbetinin ne kadar önemli olduğunu ifade eder. Bu nedenle ne tarz olursa olsun rakıyı bizim ulusal içkimiz olarak görüyorum. Yunanlıların uzosu gibi. Ama ben rakının uzoya hiç benzemediğini düşünüy orum.
- Rakının yanında tercih ettiğiniz mezeler nelerdir? Bence rakının en önemli mezesi beyaz peynir ve kavundur. Ayrıca fasülye pilakisi de iyi gider. Bizim babalarımızın veya Atatürk'ün tercih ettiği gibi beyaz leblebiyle de çok yakışır. Yine de söylemeliyim ki beni o masada en çok ilgilendiren sohbettir.
- Evde mi, dışarıda mı içmek sizin için daha keyiflidir? Her ikisinin de keyfi ayrıdır tabii. Ama dışarıda içmeyi severim.
- Özellikle tercih ettiğiniz, vazgeçemediğiniz mekanlar var mı? Bir rakı sofrasının ve sohbetinin varolacağını düşündüğümde çok özel yerler değil; daha mütevazı gürültüsüz mekanları tercih ederim. Böylece sohbet etme imkanınız olur. Oturduğumuz yere yakın olmasının sebebiyle de Sarıyer ve Tarabya kıyılarında olan restoranları tercih ediyorum. Kavaklar'daki restoranlar da çok keyiflidir.
- Yeşilçam günlerine dönersek, o zamanlarda eğlenceli ve kalabalık rakı sohbetlerinde bulundunuz mu? Aslında ben o zamanlar kaç yaşındaydım hatırlamıyorum ama böyle günlere tanık oldum. En çok rahmetli yönetmenimiz Semih Evin vardı. Film çekimleri bittiğinde Sarıyer'de tüm ekibi bir mekana götürürdü. Ekip olarak orada biraz rakı içerdik. Şimdi pek kimsenin hatırlamadığı Semih Baba çok değerli bir yönetmendi. Bu küçük mekanın kapısında 'Gündüz kahvehane gece meyhane' yazardı. Uzun bir masa kurulur, tüm ekip oraya oturur ve içkiyle birlikte çok hoş sohbetler yapılırdı. Herkes anılarını anlatırdı. Benim gördüğüm ve duyduğum en keyifli sohbetlerdi.
- Şu anda düzenli olarak içki içmeye gittiğiniz bir arkadaş grubunuz var mı? Tabii ki var. Bizim genellikle camianın dışında arkadaşlarımız var. Cihat'ın eski basketbol arkadaşları, iş hayatından olan arkadaşları ve eşleriyle zaman zaman toplanıyoruz. Onlarda çoğunlukla Tarabya'ya gideriz. Böylece balık ve rakı sohbeti yapıyoruz. İnsanlar içki içtiklerinde sanırım daha rahat sohbet ediyorlar, Bu yüzden çok keyifli oluyor. Rakı masası ve sohbeti uzun sürüyor. Bu nedenle herkes severek katılıyor.
BUZSUZ AMA SULU - Ne sıklıkta rakı içmeyi tercih ediyorsunuz? Biz arkadaşlarımızla sık sık bir araya geliyoruz ama ben her seferinde içki içmiyorum. İçersem rakıyı tercih ediyorum
- Rakıyı nasıl içmeyi seviyorsunuz? Buz hiç koymam ama hafifletmek adına üzerine su koyarak içerim.
- Rakının belki de sert tadı nedeniyle "erkek içkisi" olduğu düşüncesine katılıyor musunuz? Türkiye'de 'Kadın kadına bir restorana gidelim ve rakı içelim' demek pek mümkün olmuyor. Yine de kadın erkek ayrımı olmamalı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|