kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kauçuk gibi domates yiyoruz
Tohumun kontrolü çok zor
Kauçuk gibi domates yiyoruz
Biyolojik çeşitlilik ölmek üzere

Kauçuk gibi domates yiyoruz


Batur - Bizim işin üç bacağı var; biri üretici, biri tüketici, ortada da aracı bacağı. Kritik etmek için söylemiyorum. Aracıların baktığı bir tek şey var; 1 kilo mal alayım, o 1 kilo malı da en az fireyle yine 1 kilo olarak satayım. Dolayısıyla sertlik ve bozulmama kriteri öne çıkıyor. 15 sene evvel mahalle pazarı kalktığında çöpçüler alanı iki günde temizleyemezdi. Malın yarısı yerde kalırdı; bugün öyle bir şey yok. Domateste fire oranı yüzde 50'lerden yüzde 3'lere, 2'lere düştü.

Örs - Buzdolabında dayanıyor.
- 15 gün. Hep bilinen bir gen vardı. Bu geni domatese aktardığınız anda uzun raf ömrü dediğiniz, günlerce saklama özelliğini verebiliyorsunuz. Ama lezzet ve renk konusunda büyük problemler çıkıyor, domates kauçuk gibi oluyor, kimse kullanmıyordu. Bu geni domateslere İsrailliler aktardılar. Halciler baktılar ki müthiş bir şey; bundan çıkan domates bozulmuyor, fire sıfıra düştü. Bu sefer onun dışında domates almamaya başladılar. Üretici de ister istemez bu tür domates üretir oldu. Biz tüketiciler de kauçuk gibi domates yemeye şartlandık. Ama bu hızla değişecek. Dikkat ederseniz son yıllarda renkte fark etti. Arkadan lezzet gelecek. İki üç seneye kadar hem raf ömrü hem kokusu, lezzeti, rengi olan domatesler çıkacak. Genetikte her şeyin çözümü var.

- Bu gerçekten büyük bir müjde. Demek ki teknoloji sadece dayanıklılık değil, lezzet faktörünü de gözetmek zorunda olduğunu fark ediyor
- Ne isterseniz, hangi özelliği öne çıkartmak istiyorsanız, genetikte onu ilave edebiliyorsunuz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Şarap dolabında ayran satılmaz
 Kuru gıda sektörünün yüzde 80'i kayıt dışı
 Sofranıza renk gelsin rakı sohbetiniz renklensin
 Pub'da içilen bira eve de girmeli
 Rakının mezesi sohbettir
 Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
 Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
 Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Markaların savaşı
Markaların savaşı
Dünya Kupası yaklaşırken iki dev markanın rekabeti kızışıyor.
'Ametist uykusuzluğa iyi gelir, yakut güce güç katar'
'Ametist uykusuzluğa iyi gelir, yakut güce güç katar'
Özgün takı tasarımlarıyla alanında bir marka olan Zeynep Erol, her...
'Dizilerin yüzde doksanı önce bana teklif edildi!'
Kısık Ateşte 15 Dakika filminin oyuncusu, model Eyşan Özhim oyunculuk...
'Küfür anlık bir şey haset daha kötü'
'Almancı' çocukların kırık Türkçesi ile tanıdık rap'i. Sonra Ceza...
Hz. İsa üzerine kurulu parlak bir gerilim
Da Vinci Şifresi'nde romanın karmaşık yapısının sadeleştirilmesi ve olayların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.