|
|
Baharatlı yiyeceklerden uzak durun!
* Gastroözefagel reflü hastalığı (GÖRH) nedir, belirtileri nelerdir? Reflü; yemek borusunun alt ucundaki kapakta gevşeme ile birlikte mide asidi, safra ve bazen de pankreas sıvısının yemek borusuna kaçmasıdır. Yemek borusuna kaçan bu içerik hastalarda bazen mide ekşimesi, göğüste yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Şayet bu içerik nefes borusuna kadar gelirse, ses kısıklığı, öksürük, astım nöbetleri ve horlama-uyku bozuklukları gibi bulgularla da kendini belli edebilir. Bazen de göğsün arka duvarında hissedilen ağrı veya kalp hastalıkları ile karıştırılabilir.
* Reflü oluşumuna yardımcı faktörler nelerdir? Bazı insanlar doğuştan zayıf bir kapakçık sistemine sahiptir. Ayrıca yağlı ve baharatlı yiyecekler, kullanılan bazı ilaçlar, dar elbiseler, sigara, alkol, zor egzersizler ve vücut pozisyonundaki değişiklik, kapakçık sisteminde gevşemeye yol açarak reflü gelişimine katkıda bulunabilir.
* Reflü teşhisi hangi yöntemlerle konulur? Reflünün kesin tanısında endoskopinin yeri büyüktür. Endoskopi; cerrahınızın yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağını görerek incelemesini sağlayan bir yöntemdir. Küçük parmağınızdan daha ince, bükülebilen ışıklı bir tüp ağzınızdan geçerek yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağınızı incelemeyi sağlar. Pek çok insana korkutucu, acı veren bir işlem gibi görünüyor olsa da; hastaya doğru teşhisinin konulması ve doğru bir tedaviye başlanması yolunda en önemli adım ve mükemmel bir yöntemdir. Günümüz teknolojileriyle yaklaşık 15-20 dakika süren bu işlem; hastaya acı vermez, işlem öncesi uygulanan sakinleştirici ilaçlarla ve hastanın endoskopi ile ilgili duyabileceği rahatsızlıklar en aza indirgenir. Tanıda ayrıca, yemek borusu içerisine kaçan asidi ölçen 'PH Monitorizasyonu' yöntemi de kullanılır.
|