|
|
|
|
|
|
Reflü kabusuna beş delikle son
Stresli kent yaşamının getirdiği reflü, ülserin pabucunu dama attı. Her beş kişiden birini tehdit eden, modern yaşamın sinsi mide hastalığı, artık laparoskopik bir operasyon ile son buluyor
Laparoskopik ve Endoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy, reflü tedavisindeki kansız ameliyat tekniklerini anlatıyor:
* Reflü tedavisinde cerrahi uygulamaya ne zaman başvurulabilir? Reflü çok sık görülen bir hastalıktır, toplumun yarısında ayda bir kez reflü olur ve bunların yüzde 15'inin tedaviye ihtiyacı vardır. Tedavide yaşam tarzındaki değişiklikler ve ilaç tedavisi işe yaramadıysa; o zaman cerrahi tedavinin denenmesi gerekir. Yemek borusunun alt ucundaki darlık ve ülser gibi durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Reflünün tedavisinde laparoskopik cerrahi çok etkili bir yöntemdir.
* Kansız reflü ameliyatı nasıl yapılıyor? Laparoskopi, ameliyatların karın derisi üzerine büyük kesiler yapılmadan, küçük deliklerle olması işlemidir. Halk arasında kansız ameliyatlar olarak bilinirler. Ameliyat sonrası ağrının az olması en büyük cazibesidir. Hastanede yalnızca bir gün yatıp, işe dönüş süresinin azalması ve vücutta kesi olmaması nedeniyle iyi kozmetik sonuç alınması, laparoskopik yani kapalı ameliyatların en önemli avantajlarındandır. Laparoskopik olarak yapılan reflü operasyonlarının amacı; mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık sistemini yeniden yapılandırmaktır. Karın içerisi karbondioksit gazı ile şişirildikten sonra cerrah, yaptığı 1-1.5 santimlik küçük kesiden operasyon aletlerini ve bir adet özel optik sistemi karın içerisine sokar. Operasyon, monitörlerden cerrahi saha görülerek laparoskopik aletlerle yapılır.
* Başarı oranı nedir? Laparoskopik cerrahi, reflü tedavisinde 'yüzyılın altın standardı' olarak kabul ediliyor. Hem ameliyat başarısı hem de hasta konforu için en etkili yöntemdir. Operasyonun başarı oranı deneyimli ellerde yüzde 95'tir.
* Ameliyat sonrası hastayı neler bekliyor? Ameliyat sonrasında hafif düzeyde ağrılar olabilir. Az sayıda hastanın ağrı kesici ilaç kullanması gerekebilir. Hastaya iki hafta süreyle sulu gıdalar içeren bir diyet önerilir. Sıvı gıdadan katı gıdaya kademeli geçişle, kısa zaman sonra hastalarımız şikâyetlerinden tamamen kurtulur veya tamamen iyileşme sağlanır. Hastalar; operasyondan sonra bir gece hastanede yatar ve ertesi gün taburcu olur, ameliyattan bir hafta sonra da normal hayatlarına devam edebilirler.
* Reflüde kanser gelişir mi, kanser gelişirse yine bu yöntem tedaviye yardımcı olur mu? Uzun süreli reflüsü olan hastalarda, yemek borusunun alt kısmında istenmeyen hücre kümeleri oluşabilir. Kanser olduktan sonra laparoskopik yöntemle bir işlem yapılamaz. Bunun ayrıca çok geniş çaplı cerrahi tedavisi gerekir. Ancak kanserleşmenin olmaması için reflünün önlenmesi çok önemlidir. Burada da laparoskopik cerrahi iyi bir kurtarıcıdır.
* Hamilelerde reflü neden olur, hamilelik sırasında bu yöntemle reflü tedavisi yapılır mı? Hamilelikte oluşan reflünün çeşitli nedenleri vardır. Bunlar, rahmin giderek büyümesi sonucu karın içi basıncın artmasıdır. Hamilelik sonlandığında; bu hastaların yüzde 90'ından fazlasında şikâyetler düzelir. Şikâyeti düzelmeyen hastalarda tedavi gereklidir. Hamilelik sırasında bu yöntem kullanılmaz ancak daha sonra uygulanabilir.
* Hasta bu uygulamayı doktordan nasıl talep edebilir, reflü konusundaki tüm uzmanlar bu yöntemi uygulayabilir mi? Tüm doktorlar yapmıyor. Bu işi bilen, laparoskopik cerrahide eğitim alan doktorlar yapıyor. Aksi taktirde birtakım problemlerle karşılaşılabilir. Komplikasyon gelişebilir ya da başarı oranı düşer.
* Kansız reflü ameliyatı kimler için uygun değildir? Daha önce açık karın ameliyatı geçirmiş hastalara uygulanamaz. Karnın üst bölgesinde cerrahi operasyon geçirmişse -sezaryen buna dahil değildir- laparoskopik reflü operasyonu yapılamaz. Hasta aşırı obezse ve genel anestezi alamayacak kadar kötü durumdaysa, bu yöntem onlar için uygun olmayabilir.
* Yaşın bir önemi var mı? Hayır, yaş bir kriter değildir. Hangi yaşta olursa olsun uygulanabilir. Çocuk hastalara bile bu yöntemi uyguluyoruz.
* Hastanın karnına kaç delik açıyorsunuz? Beş tane delik açıyoruz. İki tanesi birer santimlik, üç tanesi de yarım santimlik. Zaten bir süre sonra bu delikler tamamen kayboluyor.
* Normal ameliyatla kansız ameliyat arasındaki iyileşme süreci nasıl değişiyor? Hasta genel anestezi aldığı için; altı saat sonra ayağa kalkıp bir gün sonra hastaneden taburcu olabilir. Normal cerrahi uygulama ile bu ameliyat gerçekleştiğinde ise hastaneden çıkma süresi üç ile beş gün arasında değişiyor. Oysa laparoskopik cerrahi ile yapılan ameliyatta ise bu kadar sürede hasta işine bile başlıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|