Giorgianni: Para politikasında ihtiyatlı olmalısınız
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, yılın geri kalanında kamu maliyesinin daha sıkı olması gerektiğini belirterek, para politikasında da gelecek aylarda Merkez Bankası'nın ihtiyatlı yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
IMF ile yürütülen ekonomik programın üçüncü ve dördüncü gözden geçirmelerinin tamamlanması ve niyet mektubu taslağı üzerinde mutabakata varılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Giorgianni, "Kamu maliyesi yılın geri kalan kısmında daha sıkı olmalıdır. Para politikasında gelecek aylarda güçlendirilmiş mali politikalarla desteklenen ihtiyatlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.
Giorgianni'nin bu açıklamasının ardından gösterge faiz yüzde 15.76 ile yılın en yüksek seviyesini gördü.
Giorgianni, Faiz Dışı Fazla'nın (FDF) GSMH'nın yüzde 6.5'inden az olmamak kaydıyla faiz harcamalarının başlangıçta kabul edilen sınırlar içinde olması ve sosyal güvenlik açığının GSMH'nın yüzde 4.5'ini aşmaması gerektiğini bildirdi.
"Toplam harcamaların hedeflerle uyumlu hale getirilmesi gözden geçirmeler için ön şart olacak" diyen Giorgianni, hükümetin bunun için GSMH'nın yüzde 0.8'i oranında (4.5 milyar YTL) tedbir paketi belirlediğini söyledi ve bütçede ortaya çıkan ek gelirlerin, artan iç talebe destek vermemesi ve cari açık kontrolü için tasarruf edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin olumlu performansını sürdürdüğünü ve ekonominin geleceğine ilişkin beklentilerin cesaret verici olduğunu anlatan Giorgianni şöyle konuştu:
"Büyüme güçlü, yatırımlar canlı olup tarım dışı istihdam artmıştır. Enflasyondaki düşüş süreci yavaşlamış olsa da bunda petrol ve altın fiyatlarındaki dış faktörler etkili olmuştur. Son iki hafta içerisinde yakın zamana kadar Türk mali piyasaları güçlü bir performans kaydetmiş olup son iki hafta içinde ciddi bir düzeltme yaşandı. Piyasalarda görülen son dalgalanmada küresel likidite sıkışıklığı etkili olsa da iç faktörler de rol oynamıştır."
Cari açığı yüksek ve enflasyonun görünümünün zorlu olduğu Türkiye gibi ülkelerde daha ciddi düşüşlerin yaşandığını vurgulayan Giorgianni, bunun varlık değerlenmesindeki aşırılığın giderilmesi açısından memnuniyet verici olduğunu vurguladı ve bu gelişmelerin uygun politikalarla bir fırsata dönüştürebileceğini kaydetti.
Bu tecrübenin dalgalı kur rejiminin bir emniyet supabı olduğunu ortaya koyduğuna vurgu yapan Giorgianni, aynı zamanda riski giderilmemiş döviz cinsi borçlanmalara gereğinden fazla ağırlık verilmemesi ihtiyacını hatırlattığını bildirdi.
Giorgianni, son iki haftada yaptıkları görüşmelerde program politikalarının uygulanması suretiyle cari açığın daraltılması ve ekonomide güçlü büyüme trendi devam ederken, enflasyonun düşürülmesi konusunda uzlaşma sağlandığını belirtti.
GÖZDEN GEÇİRMELERİN ÖN ŞARTI
Geçen senenin sonlarından itibaren özellikle sağlık harcamalarında program hedeflerinin üzerine çıkıldığını, bunun için de düzeltici tedbirler gerektiğini açıklayan Giorgianni, "Bu nedenle toplam harcamaların bütçeyle uyumlu hale getirilmesi tedbirlerin uygulanması program gözden geçirmelerinin tamamlanması için ön şart olacaktır" dedi.
Giorgianni, hükümetin alacağı tedbirlerin etkin olarak uygulanması ve gelirlerdeki artışın sürmesi halinde 2006 yılında yüzde 6.5'in üzerinde bir faiz dışı fazlayı sağlayabileceğini, bunun da ekonomideki ısınmanın önlenmesi ve istikrarın devam etmesi için arzu edilen bir performans olacağını anlattı.
Hükümetin sosyal güvenlik reformunun TBMM'den geçirmesini önemli bir adım olarak nitelendiren Giorgianni, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna, kayıtdışı ekonominin önlenmesinde ilerleme sağlanmasının bütçe disiplini açısından olumlu olduğuna işaret etti.
Giorgianni, taslak niyet mektubunda ortaya konan politikaların kararlı şekilde uygulanması halinde güçlü büyümenin sürmesi, enflasyondaki düşüşün devam etmesi, borç göstergelerin istikrarlı şekilde düşmeye devam etmesinin beklendiğini belirterek, "Küresel mali ortam daha zorlu hale gelmekte olup politik uygulamalarda hata marjını azaltmaktadır. Yetkililerin programın ekonomideki riskleri etkin şekilde azaltacağına olan inancımız tamdır" dedi.
MB BAŞKANI YILMAZ
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da basın toplantısında soruları yanıtlarken, Nisan'daki faiz indirim kararının ellerindeki verilerden yola çıkarak yapıldığını ve bu verilerin geçmişteki verilerle aynı yöntemle değerlendirildiğini söyledi.
Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz yükseltmesinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya da Yılmaz, "Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlamaktan sorumluyuz. Bunun için Merkez Bankası tek politika aracı olan kısa vadeli faizleri gerektiğinde etkin bir şekilde kullanmaktan çekinmeyecektir" yanıtını verdi.
Yılmaz, enflasyonda da revizyonun söz konusu olmadığını ve faiz indirim konusunda IMF'den de herhangi bir uyarı almadıklarını söyledi. Faiz kararlarının bağımsız Para Piyasası Kurulu tarafından alındığını söyleyen Yılmaz, konunun IMF ile görüşüldüğünü, soruları olduğunu ve bunlara yanıtların verildiğini belirtti.
Yılmaz, bir ayın rakamına "takılınmaması" gerektiğini Merkez Bankası'nın "orta vadeye" odaklandığını ifade etti.