|
|
Ankara'nın kuru: 1.5 YTL
Şu bir gerçek ki Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alandaki yıldızı eskisi gibi parlamıyor. Dış riskler, iç risklerle birleşiyor, tek riske dönüşüyor. Ülkenin olumlu görünümü bozuluyor. Ankara'dan karşı atağa geçmesi, bir dizi mali önlem alması bekleniyor. IMF bastırıyor. Hükümet ise yazı görmek istiyor. Risk algılamasının arttığı sırada Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı vermesi "acemilik" ve "kredibilite" sorgulamasını derinleştiriyor. Bilinen mitolojik bir öyküdür. Hükümete de uyarlanabilir Sicilya'da Syrakusa'lı Dionysos kendisini öven Damokles'e mutluluğundan pay vereceğini bildirmiş. Onu armağanlara boğmuş ama başının üstünde keskin bir kılıç sallandırılmasını buyurmuş. Bir kılla tavana bağlanan, her an başına düşecek gibi duran bu kılıç Damokles'e hayatı zehir etmiş. Benzeri bir ortamda, kabinede sağduyunun sesi olarak ön plana çıkan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e kulak vermekte yarar var. İşte ilk soru:
* Piyasalardaki dalgalanma ne zaman durulacak? Şu andaki mevcut ekonomik göstergeler ve ekonomik programa bağlılık nedeniyle piyasalardaki dalgalanma belli sınırlar içinde kalacaktır. Zaten ben bildim bileli ekonomi, tüm göstergeleriyle müspet görüntü verecek düzeyde bir araya gelmez. Şu anda sermaye giriş çıkışları ülke ekonomisini etkiliyor.
* Cari açık, Damokles'in kılıcı gibi ekonominin tepesinde sallanıyor 2006 yılı itibariyle cari açığın sorun olduğu söyleniyor. Tahminler, 24-30 milyar dolar arasında değişiyor. Ancak cari açığın finansman kalitesine dikkat etmek lazım. Burada ciddi bir iyileşme söz konusu. Örneğin, 2005'te uluslararası doğrudan yatırım tutarı 9.7 milyar dolar. Bu yıl en az 10 milyar dolar tahmin ediliyor. Yılın ilk 3 ayında 15.3 milyar dolar sermaye girişi olmuş. Bunun yüzde 85'i ya doğrudan yatırım ya da uzun vadeli kredi.
* Bütçenin faiz dışı giderlerinde ciddi artış var. Maliye bu durumu, bazı ödeneklerin erken serbest bırakılmasıyla açıklıyor. Ama piyasalarda mali disiplinin gevşediği kanaati hakim Bütçe uygulamasında 3-4 aylık harcama tablosuna bakmak netice vermez. Her ödenek kaleminin harcama hızına göre, yıl sonunda yetip yetmeyeceğine bakılmalı. 2006 bütçesi mali disiplini esas alıyor. Tabi önemli olan bütçe uygulaması, o noktada gevşeme yok.
* Kur nerede duracak? Dış piyasalardaki hareketin nerede duracağı da içerideki düzeltme hareketinin ne zaman durulacağı da önemli. Kur sanki, 1.4-1.5 YTL aralığında kalabilir. Borç ve faiz hesabı yapılırken, bugün kurda yaşanan gelişmeler de dikkate alınmıştı. Mevcut tablo, hesaplarla uyumlu. Ancak ekonomiyi etki altına en önemli faktör, yükselen hampetrol ve metal fiyatları.
* Enflasyon hedefini tutturma sorunu görüyor musunuz? Enflasyonla ilgili değerlendirme için Mayıs ve Haziran aylarını görmek gerek. Her halükarda yıl sonunda enflasyon, Merkez Bankası'nın öngörülebilirlik sınırları içinde kalacaktır.
* IMF ile görüşmeler neden uzadı? Ek önlem mi geliyor? IMF ile bir problem yok. Gözden Geçirme Çalışması'nın iyi gittiğini biliyorum. IMF ekibi, daha çok sağlık harcamalarında yoğunlaşmış. Bu sorunun çözüme kavuştuğu bilgisi bana ulaştı.
|