kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balık ustasının balıkçılık dersi
Balık ustasının balıkçılık dersi
Torik lakerdası sevenlere
Deveciyan 103 yıl yaşadı

Balık ustasının balıkçılık dersi


Karakin Deveciyan'ın 1915 yılında eski yazıyla kaleme aldığı "Türkiye'de Balık ve Balıkçılık" adlı eserinin Türkçesi yeniden basıldı.

Çocukluğum Kadıköy Mühürdar ve Bostancı Tan Sokak'ta geçti. İlk balık tutma denemelerimi, doldurulup üzerinde kanalizasyon pompalama tesisi kurulan Kadıköy'ün Mühürdar'a çıkan kesiminde, yıllarca kum takalarının yanaştığı küçük Zağarof İskelesi'nde yaptım. Benim ilkel oltama tek tük istavrit, izmarit, çoğunlukla çurçur balığı takılırken buraya her gün kamış oltasıyla gelen biri kova ile zargana balığı tutup götürürdü. Yılanı andıran incecik zargana balıklarına o gün bugündür hiç ısınamadım. Biraz daha büyüdüğümde, ilkokul çağımda Tan Sokak'taki komşumuz, bembeyaz sakallı ihtiyar balıkçı dede, hemen sahile bağlı sandalı ile balığa çıkarken beni de beraberinde götürürdü. Ayvansaray yapımı, incecik sandalın küreklerine asılır, açılırdık. Kıyıda sadece kendisinin bildiği belirli kerteriz noktalarının kesiştiği yerlere ulaştığımızda çaparisini, oltasını sallandırır, akşamüstü saatlerinden güneş bakıncaya kadar livar dolardı. Esas nevalemiz istavrit olmakla birlikte, muhteşem kırlangıçlar, iskorpitler ve barbunyalarla döndüğümüz günleri hatırlarım. Yaşlı balıkçı komşumuzun bir parmağı kıvrılamaz durumdaydı; eklemleri kaynamıştı. Gençliğinde Kumkapı açıklarında avlanırken, dikkatsizlik nedeniyle "varsam" adlı zehirli bir balığın çarptığını, aylarca büyük acılar çektikten sonra parmağının kullanılamaz hale geldiğini söylemişti. Bu balığı ne gördüm ne de geçtiğimiz günlere dek hakkında yazılmış bir yazıyla karşılaştım. Ta ki İstanbul Balıkhanesi Eski Müdürü Karekin Deveciyan'ın "Türkiye'de Balıkçılık" adlı 1915 yılında eski harflerle yazdığı görkemli eserinin bugünün Türkçesiyle yeni basımı elime geçinceye kadar. Buradan boyu 5-6 santimi geçmeyen varsamın "denizlerdeki zehirli balıkların en korkuncu" olduğunu okudum ve yıllardır belleğimden silinmiş balıkçı dedeyi tekrar hatırladım..

Bir servet niteliğinde
"Türkiye'de Balık ve Balıkçılık", balıkla ilgilenen herkes için bir başyapıt. Eser 1925 yılında Deveciyan tarafından Fransızca olarak da yayınlanmış. Ne var ki, aradan geçen zaman içinde eserin orijinal baskıları koleksiyoncular tarafından bir servet ödenerek el değiştirir, balık ve balıkçılık hakkında böylesine zengin bir eserin büyük eksikliği duyulurken kimsenin aklına bu kitabı yeniden basıp yayınlamak gelmemiş. Hakkını yemeyeyim, sevgili dostum, rahmetli Ali Pasiner, Deveciyan'ın bıraktığı boşluğ u y a z - d ı ğ ı kitaplar ve balıkçılıkla ilgili sayısız gazete ve dergi yazısıyla büyük ölçüde d o l d u r d u . Ama çok değil, bir yüzyıldan daha kısa bir süreç içinde denizlerimizde balık ve balıkçılığın nereden nereye geldiğini, ne hazin durumda olduğumuzu göstermesi açısından "Türkiye'de Balık ve Balıkçılık" bugün hala güncelliğini koruyor. Sadece çok sayıda hemcinsleriyle birlikte Boğaz ve Marmara'da izi kalmamış varsam gibi balıklar değil, bugün hala varlıklarıyla bizi mutlu eden, doyuran cinsler hakkında da her türlü bilgiyi bulabiliyorsunuz eserde. Örneğin palamut.. Deveciyan baştan okuru uyarıyor; palamut ve toriğin iki ayrı tür olduğunu iddia edenlerin bu düşüncesinin kesinlikle yanlış olduğunu, palamut, torik, sivri, altıparmak ve pişotanın hepsinin aynı tür balıklar olduğunu, büyüdükçe isimlerinin değiştiğini söylüyor. Sonra balıkların tarifine geçiyor, avlanma yöntemlerini ayrıntılı biçimde veriyor. Kitapta eylül başından itibaren uygun havalarda Boğaz kıyılarında oltayla da palamut ve torik avlandığını okumak, insana bugün masal gibi geliyor. Nedendir bilinmez, palamut ve torik çift çift satılır. Dolayısıyla o günlerde balıkhaneye yılda getirilen palamut miktarını da Deveciyan 2 ila 3 milyon çift, yani yılda 6 milyon adet olarak açıklıyor. Ne zenginlik!.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Son Babalar Babası
Son Babalar Babası
Mafyaya katılmak için ilkokul birinci sınıfta öğrenimini terk eden,...
Ünlü ama bilinmeyen dâhi
Ünlü ama bilinmeyen dâhi
Auguste Comte Fransa'nın en iyi yüksek okulundan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.